Haberler

Kuzey Kore'ye Yaptırımlar Gündemde

BM Güvenlik Konseyi'nin Beş Daimi Üyesi ve Japonya Bugün Toplanarak, Nükleer Deneme Yapması Dolayısıyla Kuzey Kore'ye Uygulanacak Olası Yaptırımları Görüşecek.

BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Japonya bugün toplanarak, nükleer deneme yapması dolayısıyla Kuzey Kore'ye uygulanacak olası yaptırımları görüşecek.

Diplomatlar, ABD'nin, "nükleer denemeyi kınayan", "Kuzey Kore'nin derhal ve şartsız 6'lı görüşmelere dönmesini isteyen" ve "Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) rejimine uymasını isteyen" bir karar tasarısı metnini Konsey üyeleri arasında dolaştırdığını belirttiler.

Pyongyang'dan ayrıca sivil ve askeri nükleer programlarından vazgeçmesi talep edilen tasarı metni, Kuzey Kore'ye "silah ve buna bağlı malzeme" ile "nükleer teknolojiye veya füzelere ait malzeme" ve "lüks eşya" ambargosu uygulanmasını öngörüyor.

Pyongyang'a mali ve ekonomik yaptırımlar da öngören tasarı metnine göre, Kuzey Kore'ye zorunluluklarına uyması için 30 gün süre veriliyor.

Amerikan karar tasarısına ek yapan ve katı önlemler içeren Japonya'nın önerileri arasında da Kuzey Kore gemilerinin ve uçaklarının diğer ülkelerin limanlarına ve havaalanlarına girişine izin verilmemesi, bu ülkeden ithalatın ve ülke yöneticilerinin dışarıya seyahatinin yasaklanması bulunuyor.

BM Güvenlik Konseyi dün 30 dakika süren olağanüstü toplantısında aldığı kararla Kuzey Kore'nin nükleer denemesini kınamıştı.

Öte yandan, Kuzey Kore ile diplomatik ilişkisi bulunan ender ülkelerden Avustralya, Kuzey Kore büyükelçisi Chon Jae-hong'u Dışişleri Bakanlığına çağırarak, sert bir protesto notası iletti.

Diyalog kapısının aralık olması amacıyla Kuzey Kore Büyükelçisini istenmeyen adam ilan etmeme kararı alan Avustralya'nın Dışişleri Bakanı Alexander Downer, Kuzey Kore büyükelçisine denemenin, ülkesini daha da izole ettiğini söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title