Haberler

Kuvözdeki Bebeğin Pasaport İçin Elçiliğe Çağrıldığı İddiası

Kuvözdeki bebeğin pasaport için elçiliğe çağrıldığı iddiası Azerbaycan uyruklu çiftin 6 aylık doğan bebeklerinin kuvözde tedavisi ederken, hastanenin para istediği pasaport için ise bebeğin Ankara'ya getirilmesi gerektiği iddia edildiMUĞLA - Muğla'nın Marmaris İlçesinde Azeri Narmın...

Kuvözdeki bebeğin pasaport için elçiliğe çağrıldığı iddiası

Azerbaycan uyruklu çiftin 6 aylık doğan bebeklerinin kuvözde tedavisi ederken, hastanenin para istediği pasaport için ise bebeğin Ankara'ya getirilmesi gerektiği iddia edildi

MUĞLA - Muğla'nın Marmaris İlçesinde Azeri Narmın Hasanlı çiftinin 6 aylık Prematüre bebekleri dünyaya geldi. İddiaya göre, 700 gramlık bebek pasaportu olmadığı için günlük 800 TL ücret çıkartılınca Hasanlı ailesi Azerbaycan elçiliğine gidip pasaport almak istedi. Elçilik ise 'bebeğin pasaportunun çıkartılması için Ankara'ya getirilmesini istedi. Çarezi çift devletten yardım elinin uzanmasını bekliyor.

Beş yıl önce Azerbaycan'dan Türkiye'ye çalışmak için gelen Rauf Hasanlı, bir turizm firmasında işe başladı. Bu sürede çalışma iznini de alan Rauf Hasanlı eşi Narmin Hasanlı'yı da Türkiye'ye getirdi. Hasanlı ailesi kız sahibi olacak olmanın heyecanını yaşarken Marmaris Devlet Hastanesi'ne kaldırılan anne için doktorlar 'iki saat içinde müdahale edilmezse anne de bebekte ölür' uyarısı yaptı. Ama o süreçte, Aydın, Muğla ve Nazilli Devlet Hastaneleri'nde acil müdahale için yer bulunamadı. Bunun üzerine genç kadın ilk etapta müdahale yer bulunabilen Denizli'deki özel bir hastaneye yatırıldı.

Hastanede yapılan müdahalede 700 gram olan kız bebek alınarak yaşam destek ünitelerine bağlandı. Kuvözde yaşam mücadelesi veren minik bebek için 28 günlük ücret SGK tarafından karşılandı. Bebek de Denizli Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Tedavinin sürmesi için küçük bebeğin pasaportunun olması gerektiği belirtilince aile küçük kızlarına pasaport çıkartmak için Ankara'nın yolunu tuttu. Baba Hasanlı, iddiasına göre Azeri Büyükelçiliği'nden "Çocuk buraya gelmez ise pasaportu üç aydan önce gelmez. Bebeğin buraya gelmesi şart yanıtını" alınca 700 gr'lık Arzu bebek pasaport sorunuyla baş başa kaldı.

Baba Rauf Hasanlı, pasaportu çıkartamayınca sevk olduğu devlet hastanesi de bebeğin SGK tarafından tanınması halinde masraflarını karşıladığı yanıtını verdi. ve aileye kuvözde kalacağı her gün için 800 TL masrafının olduğu söylendiği iddia edildi. İl Göç İdaresi de bebeğe yabancı kimlik numarasını oturma iznine bağlı olarak veremeyeceğini söyledi. Bir yandan çocuklarının tedavisiyle uğraşan aile kendi elçiliklerinden kaynaklanan pasaport sorunu için Azeri yetkililerden yardım bekliyor.

Çaresiz baba Rauf Hasanlı, "Bir ay önce dünyaya bir bebeğimiz geldi, prematüre 700 gramlık. SGK'lı olarak çalışıyorum şu an ama çocuğum yararlanamıyor. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil. Yani çok mağdur durumdayız.Satabilecek ne yatımız ne katımız var.O yüzden devlet yekililerimizin duymasını istiyoruz. Özellikle SGK 'dan bir adım bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızdan,Başbakanımızdan, büyüklerimizden bir yardım bekliyoruz" diye konuştu.

Anne Neriman Hasanlı ise çaresiz kaldıklarını, bebeğinden ayrı kaldığını onu kucaklayamadığını dile getirerek yetkililerden yardım istedi.

Öte yandan, konuyla ilgili açıklama yapan Denizli Devlet Hastanesi yönetimi herhangi bir ücretin talep edilmediğini söyledi. Büyükelçiliğin bebeği isteme yerine kendilerinden yazılı talepte veya bakanlık aracılığıyla bebeğin varlığını kanıtlayacak bir yazı isteyebileceğinin altını çizen hastane yetkilileri, "Hastanemize daha önce birçok yabancı kişi başvurdu ve bunlardan herhangi bir ücret talep edilmedi. Ücret talebi, hasta taburcu edildikten sonra evrakları ilgili kuruma gönderiliyor, o kurum da gönderilen evrakları ilgili büyükelçiliğe göndererek halleder. Hastanemize acil başvurularda, uyruğu ne olursa olsun, hiçbir şekilde, kimlik ve pasaport ibrazı zorunlu tutulmayıp, derhal tedavisi başlamaktadır. ve yapılan tedavi için tedavi sırasında ücret talep edilmemektedir" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Azerbaycan Marmaris Muğla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title