Haberler

Kutan: "Allah'ın İşi Değil, Mücbir Sebep Olarak Tercüme Edilmeli"

Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, İran ile Yapılan Doğalgaz Anlaşmasındaki Terimin "Allah'ın İşi" Olarak Değil, "Mücbir Sebep" Olarak Tercüme Edildiğini ve İran'ın Gaz Kesintisinin Nedenini Türkiye'ye Bildirmek Zorunda Olduğunu Söyledi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, İran ile yapılan doğalgaz anlaşmasındaki terimin "Allah'ın işi" olarak değil, "mücbir sebep" olarak tercüme edildiğini ve İran'ın gaz kesintisinin nedenini Türkiye'ye bildirmek zorunda olduğunu söyledi.

Kutan, parti genel merkezinde, gazetecilere yaptığı açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu 1996 yılında İran ile yapılan doğalgaz anlaşmasıyla ilgili haberlere değindi.

Anlaşma yapılan dönemde, Türkiye'nin, "sadece Bulgaristan üzerinden yetersiz miktarda Rus doğalgazı aldığını" anlatan Kutan, alternatif kaynaklara yöneldiklerini söyledi.

Araştırmalar sonucunda en kısa ve kolay doğalgaz temin edilecek ülkenin İran olarak belirlendiğini ifade eden Kutan, Hazar Denizi'nin güneyinde o dönemde mevcut doğalgaz boru hattı bulunduğunu belirtti.

ABD'nin, o dönemde, "terörü destekleyen ülkeler arasında bulunduğu" gerekçesiyle İran'dan doğalgaz alınmasına karşı çıktığını dile getiren Kutan, "Türkiye'nin milli menfaatleri gereği" İran ile doğalgaz alım anlaşması imzalandığını kaydetti.

Recai Kutan, İran ile yapılan anlaşmanın Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacını karşılayamayacağını vurgulayarak, bakan olduğu dönemde, "hiçbir ülkeye yüzde 30'dan daha fazla oranda bağımlı olunmaması" prensibi getirdiğini ve farklı ülkelerden doğalgaz alımına gittiklerini belirtti.

İran ile yapılan anlaşmanın, petrol sektörünü kapsayan standart anlaşmalardan biri olduğunu anlatan Kutan, bütün anlaşmalarda "mücbir sebepler" diye bölüm yer aldığını söyledi.

Haberde yer alan "acts of god" teriminin kelime karşılığının "Allah'ın işi" olarak çevrilebileceğini ancak güvenilir sözlüklerde bu terimin "mücbir sebepler" olarak tercüme edildiğini belirtti. Söz konusu terimden haberlerdeki anlamın çıkarılmasının doğru olmadığını dile getiren Kutan, anlaşmaların çoğunda bu deyimin özellikle kullanıldığını ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title