Haberler

Kütahya: Sosyal Güvenlik Destek Primi

Kütahya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (Kesob) Başkanı Kenan Eskiçubuk, Önceden Çalışmaya Devam Eden Bağ-kur Emeklilerinin Maaşlarından Kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi'nin Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Emekli Sandığı'ndan Ödenen Emekli Maaşlarına da Uygulanmasıyla Sosyal Adaletin Sağlandığını Bildirdi.

Kütahya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Kenan Eskiçubuk, önceden çalışmaya devam eden Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi'nin Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Emekli Sandığı'ndan ödenen emekli maaşlarına da uygulanmasıyla sosyal adaletin sağlandığını bildirdi.

Son alınan kararla birlikte adaletin sağlandığını vurgulayan Eskiçubuk, "1479 sayılı kanuna (Bağ-Kur) göre emekli olup da, meslekleri dolayısıyla çalışmalarına devam eden ve vergi, oda, sicil kaydı bulunan esnaf ve sanatkarımızın yaşlılık aylıklarından yüzde 10 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilmektedir. Daha sonra yapılan bir düzenleme ile Bağ-Kur sigortalılarından kesilen yüzde 10'luk miktar SSK ve Emekli Sandığı sigortalılarından da kesilmeye başlandı ve bu sayede eşitlik sağlanmış oldu. Bunu takdirle karşıladık; çünkü Bağ-Kur sigortalısından kesilen bu miktar, diğer sigortalılardan kesilmemekte ve bu da haksız bir uygulama teşkil etmekteydi. Örnek verecek olursak, kayıtlar emekli şahsın üzerine açıldığında kesinti ve prim yatırma uygulaması yapılmamasının yanı sıra vergi indirimi de uygulandığından aynı mesleği yapan bir küçük esnaf, az önce belirtilen şahıstan daha düşük ücretler karşılığında hizmet verebilme imkanına kavuşmuş olmaktadır. Bu da Bağ-Kur sigortalısını mağdur etmektedir. Fakat 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun kabulü 16 Haziran 2006 tarihinde 26200 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır ve 1 Ocak 2007 tarihinde yürürlüğe girecektir. Bu kanun ile Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur kurumları tek çatı altında birleştirilmiş olacaktır. Yine bahsi geçen kanun ile 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren emekli olup da ticari faaliyetine devam eden ve kaydı (vergi, esnaf sicil ve oda kaydı) bulunan esnafların emekli maaşlarından yüzde 32,5 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi yapılacaktır. Başka bir deyişle yüzde 10 oranında olan kesinti 32,5 oranına yükseltilecektir. Buna göre, Bağ-Kur İl Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerden net bir sonuca varamamış olduğumuz, 2007 yılı başından itibaren uygulanacak olan kesintinin miktarı ne olacaktır? Gelirin yüzde 32,5'i oranında mı yatırılacaktır, yoksa alınan emekli maaşlarından mı kesinti yapılacaktır? 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile birlikte kesintiler artacağından dolayı esnaf ve sanatkarımız şu anda son derece rahatsızdır. Belki de pek çoğu bu kesintinin yükünden dolayı işyerlerini kapatmak zorunda kalacaktır. Bu nedenle biz, Kütahya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği olarak kesinti miktarının yüzde 10 oranında kalmasını arz ve talep ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Çorlu tren kazası duruşmasında karar belli oldu mu? Tren kazası davasında son durum nedir? 2024-KPSS Lisans Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ne zaman? #128204 Başvurular başladı mı? Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title