Haberler

Kütahya'nın "Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı"Na Katılması

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, kentin, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yaratıcı Şehirler Ağı'na katılmasına ilişkin, "UNESCO'nun bu seneki değerlendirmesinde bizler de Kütahya olarak el sanatları alanında çiniyle adımızı yazdırmış olduk.

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, kentin, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yaratıcı Şehirler Ağı'na katılmasına ilişkin, "UNESCO'nun bu seneki değerlendirmesinde bizler de Kütahya olarak el sanatları alanında çiniyle adımızı yazdırmış olduk. İnşallah bu çalışmalar sonucunda ilimizin bu kıymeti, bu değeri daha da bilinecek." dedi.

Nayir, gazetecilere yaptığı açıklamada, 31 Ekim'de UNESCO tarafından ilan edilen Yaratıcı Şehirler Ağı'na kabul edilen Kütahya'nın, zanaat ve halk sanatları alanında "Yaratıcı Şehir" unvanını almaya hak kazandığını hatırlattı.

Kütahya'nın "zanaat ve halk sanatları" alanında Türkiye'den kabul edilen ilk şehir olduğunu belirten Nayir, kenti tanıtırken 'burası bir tarih şehri, kültür şehri, şehzadeler şehri, Evliya Çelebi'nin şehri, kaplıcalar şehri ve aynı zamanda çininin başkenti olan bir şehir' diye tanıttıklarını ve kentin bu özelliklerinin hepsinin ifade etmeye çalıştıklarını söyledi.

Çininin, Kütahya'ya büyük bir özellik ve güzellik katan bir unsur olduğunu ve bunu değerlendirmeye çalıştıklarını anlatan Vali Nayir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugüne kadar çiniden ekmek yiyen binlerce insanımızın, çininin bu potansiyelinden yeterince istifade edemediği, yeterince kıymetlendiremediği kanaatiyle ilimizdeki merkezi idare, yerel yönetimler, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir çalışma içerisinde bulunarak çiniyi daha iyi nasıl tanıtırız, insanlarımıza daha fazla gelir getirecek, ilimizi daha fazla tanıtacak unsur olarak nasıl değerlendirebiliriz diye projeler hazırlıyoruz. Bu projeler içerisinde Birleşmiş Milletler'in bir teşkilatı olan UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı'na girerek el sanatları dalında çiniyi tanıtmak. Çiniyi ilimizin güzel bir potansiyeli olarak bu alanda da duyurmak gayreti içerisinde olduk."

"Kütahya'nın sorumluluğu arttı"

Nayir, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'nın sorumlulukları da beraberinde getirdiğine işaret ederek, bu doğrultuda çeşitli projelere başlandığını ve el sanatlarıyla uğraşan diğer ülkelerle ilişkilerin de geliştirileceğini söyledi.

Belediyenin yapmış olduğu müracaata Valilik, İl Özel İdaresi, Zafer Kalkınma Ajansı, Dumlupınar Üniversitesi ile Kütahya ve Ticaret Sanayi Odasının da destek verdiğini dile getiren Nayir, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla bizler için büyük bir sevinç kaynağı olan bu projemizin de başarılması sağlanmış oldu ama bu projeye, bu ağa dahil olmak her şeyin bittiği manasına gelmiyor. Bu ağa dahil olan ülkelerin, şehirlerin sorumlulukları var. Bunların da yerine getirilmesi gerekiyor. Bizden istenen projeler var. Onların en başında kendi çinimize bir kalite standardı getirmek. Çiniyle ilgili olarak çalışmaları bir elde toplayıp onları değerli hale getirmek için bir projemiz var.

Bu güdümlü projemize de ortaklarımızla birlikte eş finansmanı sağlayan kurumlarımızın desteğiyle yeniden bir start vermiş olacağız. Aynı zamanda bugüne kadar yaptığımız fuar ve festivalleri artırarak çiniyi daha etkin, kullanışlı, verimli hale getirmeye çalışacağız. Yine bu proje kapsamında bizler gibi el sanatlarıyla uğraşan diğer ülkelerle iş birliklerini geliştireceğiz ve bu sanatın kendi ilimizde olduğu gibi uluslararası alanda da tanınmasını sağlamaya çalışacağız. Yolun başındayız dersem doğru bir ifade olur. Henüz bitirmedik, bu ağa dahil olarak büyük bir başarıyı elde etmiş olduk ama daha önümüzde alacağımız uzun bir yol var."

"El sanatları alanında çiniyle adımızı yazdırmış olduk"

Kütahya çinisinin dünya markası olması yönünde önemli bir adım atıldığını aktaran Nayir, sözlerini şöyle tamamladı:

"UNESCO'nun bu seneki değerlendirmesinde bizler de Kütahya olarak el sanatları alanında çiniyle adımızı yazdırmış olduk. İnşallah bu çalışmalar sonucunda ilimizin bu kıymeti, bu değeri daha da bilinecek. Bu ağa dahil olan ülkelerden Amerika, Japonya, İtalya ve Kore'ye yapılan ziyaretlerde ortaya çıktı ki bu ağa dahil olan ülkeler hangi dalda dahil olduysa ona ait değerlerini daha da iyi tanıtmış, daha da verimli hale getirmiş, katma değerlerini daha üst duruma getirmiş olmaktadırlar. Bizim beklentimiz de o. Binlerce insanımız emek verip, kıymet veriyorsa bundan iyi sonuçlar elde etmemiz gerekir. Kütahyamız adına bu iyi bir başlangıç olacak."

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Ahmet Hamdi Nayir Türkiye Kütahya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title