Haberler

Kütahya: İyot Eksikliği Zeka Geriliğine Sebep Oluyor

Kütahya İl Sağlık Müdürü Kamil Türkmen, iyotlu tuzun çocuklarda zeka gelişimini olumlu etkilediğini bildirdi.

Kütahya İl Sağlık Müdürü Kamil Türkmen, iyotlu tuzun çocuklarda zeka gelişimini olumlu etkilediğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı'nın anne ve çocuk ölümlerini önlemek için çalışmalar yürüttüğünü belirten Türkmen, "Bu çalışmalardan biri de ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıkları ve bu hastalıkların yol açtığı problemlerinin önlenmesidir. Bu amaçla tüm dünyada iyot yetersizliğinin önlenmesi için ülkemizin de içinde bulunduğu birçok devlet özel programlar başlatmıştır. Sağlık Bakanlığı olarak 1994 yılında UNICEF işbirliğiyle tuzun iyotlanması programı başlatılmıştır. Ülkemizde 1968 yılında başlayan tuzun iyotlanması çalışmaları 1994 yılında hız kazanmıştır. Eğitim, kanuni düzenleme, bilgilendirme ve denetimlerle iyotlu tuz kullanımında artış görülmüştür. Ancak iyot yetersizliği hastalıkları ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olarak devam etmektedir. Bu nedenle iyodun önemini topluma daha iyi aktarmak, ülkemizde iyotlu tuz kullanımını yaygınlaştırmak için duyurular yapılmaktadır" dedi.

İyot kullanımı hakkında bilgiler veren Türkmen, "İyot, canlılar tarafından her gün gıdalarla alınması gereken bir mikro besin öğesidir. İyot yetersizliği sorunuyla karşı karşıya kalan topluluklarda bir dizi problem olur. Bebeklerde zeka geriliği; bebek ve çocuk ölümlerinde artış, kadınlarda düşükler, kısırlık, her yaşta guatr, okul çocukları ve erişkinlerde öğrenme, anlama, algılama bozuklukları olur. Toplumda iş gücü kayıpları, teşhis ve tedavilere harcanan masraflar ve hayvancılık sektöründe verim düşüklüğü olur. Her gün 90-150 mikrogram (yaşa göre değişiyor) alınması gereken iyot; eksik alınırsa, toplumların sağlığı ve ekonomisi olumsuz etkilenmektedir. İyot yetersizliği yüzünden dünyada 113 ülkede 1.6 milyar insan risk altında olup, 700 milyondan fazla kişide guatr mevcuttur. 40 milyondan fazla insan zihin özürlüdür" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title