Haberler

Kütahya'daki Okullarda "Hepatit A" Alarmı

Kütahya İl Merkezi ve İlçelerindeki İlk ve Orta Dereceli Okullarda Öğrenim Gören Öğrencilerin Bazılarında Hepatit A Vakasına Rastlandığı Bildirildi.

Kütahya il merkezi ve ilçelerindeki ilk ve orta dereceli okullarda öğrenim gören öğrencilerin bazılarında Hepatit A vakasına rastlandığı bildirildi.

Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü'nden ilköğretim okulları ve liselere gönderilerin resmi yazıda, Hepatit A vakasının belirtileri ve yayılma şekli anlatılarak, okul müdürlüklerince alınması gereken tedbirlere dikkat çekildi. Yazıda, okul müdürlükleri tarafından alınacak önlemler şu şekilde belirtildi:

"Hepatit A belirtisi veren öğrencilerin okula devamını engellemeli, ailesine haber verilerek sağlık kurumlarında muayeneleri sağlanmalıdır. Raporlu öğrenciler rapor süresi bittikten sonra okula devam etmelidir. Okul tuvaletleri öğle ve akşam olmak üzere günde 2 kez çamaşır suyu ile temizlenmelidir. Gün sonunda yerler 1 birim çamaşır suyu, 9 birim suya karıştırılarak paspas edilmelidir. Sıra, masa, kapı kolları, merdiven korkulukları, musluklar yine aynı ölçek karışımla silinmelidir. Tuvaletlerde sıvı

savun bulundurulmalıdır. Öğrenci ve tüm personeller ellerini sık sık sıvı sabunla yıkamalıdır. Öğretmenler öğrencilere hijyen konusunda eğitim vermelidir. Mümkünse tuvalet kağıdı ve kağıt havlu bulundurulmalıdır."

HEPATİT A NEDİR?

Hepatit A, karaciğerde iltihaplanmaya yol açan bir hastalıktır. Hastalığa Hepatit A virüsü (HAV) neden olmaktadır. Daha önce Hepatit A geçirmeyen herkes bu hastalığa yakalanabilir. Bulaşıcı hastalığın ilk belirtileri ateş, yorgunluk, bulantı, kusma ve ishaldir. Bir veya iki hafta sonra karaciğer büyüyebilir ve sarılık görülebilir. Sarılık en kolay şekilde gözlerin beyaz kısmında fark edilir. Sarılık sırasında idrar koyulaşır ve dışkının rengi açılır.

Virüs bulaşmış bir çok kişide, özellikle 3 yaş altındaki çocuklarda belirtiler çok hafiftir, yada hiç yoktur. Belirtilerin büyük çocuklar ve yetişkinlerde görülme olasılığı daha yüksektir. Hastalık genellikle 3-6 hafta sürer ve ardından hasta tam olarak iyileşir. Ancak bazı durumlarda daha uzun sürebilir.

Hepatit A virüsü, kişiler arası temasla ya da virüs bulaşmış su veya besinlerin alınmasıyla bulaşır. Özellikle kanalizasyon sistemlerinin yeterince düzenli olmaması ve su temininin uygun şekilde yapılamaması, bu yolla bulaşması ön plana çıkarmaktadır. Virüs vücuda ağız yoluyla, özellikle yiyecek ve içeceklerle girer. Bu durum tuvalete gittikten sonra kişilerin ellerini yıkamaması ve diğer kişilerin yiyeceklerini ellemesiyle oluşabilir. Hepatit A, hasta kişi ile yakın temas ile de bulaşabilir.

Hepatit A hastaları hastalanmadan iki hafta önce ve iyileştikten bir hafta sonrasına kadar hastalığı bulaştırırlar. Belirti göstermeden hastalığı geçiren çocuklar da, hastalığın yayılmasında sessiz birer kaynak oluştururlar.

Hepatit A için herhangi bir özel tedavi yoktur. Hastaların yüzde 99'dan fazlası 3 ay içinde kendiliğinden iyileşir. Hastaya yatak istirahati önerilir. Ancak bu mutlak yatak istirahati şeklinde değildir. Hasta aşırı hareketten kaçarak günlük ihtiyaçlarını karşılayabilir. Nadiren hastanede yatırılarak takip ve tedavi gerektirir. Özel bir diyeti yoktur. Alkolden kaçınmak gereklidir. Bir kere Hepatit A geçiren bir daha geçirmez.

Hepatit A, en sık sağlık koşullarının kötü olduğu aşırı kalabalık ortamlarda yaşayan kişiler arasında görülür, ancak herkes bu hastalığa yakalanabilir ve hastalığı diğer kişilere taşıyabilirler. Dolayısıyla Hepatit A dünya çapında bir problemdir. Salgınlar her yerde oluşabilir. Çocukların temizlik tedbirlerini çok iyi bilmemeleri nedeniyle hastalık en çok çocuklarda görülür. Hepatit A kreş, anaokulu ve okullarda kolayca yayılır.

Hastalıktan korunmak için ellerin sık sık yıkanması, kirlenmiş olan besinlerin pişirilmesi, suların kaynatılması gibi temizlik önlemleri gerekir. Temizlik ve sağlık kurallarına uyulması, bulaşma riskini engeller. Altyapının düzeltilmesi, kişisel temizlik anlayışının gelişmesi ve çevre temizliğinin sağlanması ile hastalık kontrol altına alınabilir.

Virüsün yayılmasını önlemek amacıyla banyo ve tuvaletler sık sık temizlenmelidir. Klozet, el tutunma yerleri, musluklar ve çocuk bezi değiştirme masaları gibi yüzeylerin temizliğine özel önem gösterilmelidir. Hepatit A hastalığı kreş, anaokulu ve okullarda kolaylıkla yayılır. Bu nedenle, buralarda el yıkama ve temizlik işlemlerinin tam olarak uygulanması çok önemlidir. Kreş, anaokulu ve okullarda Hepatit A salgınının nedeninin hasta bir çocuktan çok, hasta bir anne baba yada çalışan olma olasılığı daha

yüksektir. Aşısı mevcut olup, bazı ülkelerde kullanılmaktadır.

(EFE-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title