Haberler

Kütahya'daki Antik Kentte Horoz Heykelciği Bulundu

Güncelleme:

Denizli'den gelerek Kütahya'nın Çavdarhisar İlçesi'ndeki tarihi Aizonai antik kentinde kazı çalışması yapan Pamukkale Üniversitesi ekibi horoz heykelciliği buldu.

Denizli'den gelerek Kütahya'nın Çavdarhisar İlçesi'ndeki tarihi Aizonai antik kentinde kazı çalışması yapan Pamukkale Üniversitesi ekibi horoz heykelciliği buldu.Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından başlatılan Aizonai Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları sürüyor. Bu yıl 15 Mayıs 2012 tarihinde başlayan ve 15 Eylül 2012 tarihe kadar sona erecek kazı çalışmalarında pişmiş topraktan yapılmış olan horoz ve kuş heykelcikleri bulundu. Kazı Grubu Başkanı olan Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Özer, antik kente ait metropol üzerinde kazı çalışmaları yapıldığını belirtti. Doç.Dr. Özer, kendilerinin Denizli'den geldiklerini ve bu kentin simgesi olan horoz heykelciğini Kütahya'daki kazıda bulduklarını belirterek şöyle konuştuKazı çalışmalarımız sırasında bizi çok sevindiren bir horoz heykelciği ile karşılaştık. Bu yıl ilk kez metropol alanında yani kentin mezarlık alanında çalışmalara başladık. Bu alanda çok ilginç buluntularla karşılaşıyoruz. Mezar 3 diye adlandırdığımız bölgede horoz ve kuş heykelcikleri bulduk. Bu horoz heykelciği bizi çok sevindirdi. Çünkü Denizli'den gelip Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki antik kentte bir horoz heykelciği bulmak bizler için enteresandı. Biliyorsunuz ki Denizli'nin horozu meşhur. Ancak bu ne Denizli'nin ne de Kütahya'nın horozu değil. Bu yaklaşık 2 bin yıl önce pişmiş topraktan yapılmış bir horoz heykelciği. Antik ve Roma döneminde mezarlardaki kuşlar öteki Dünya'ya ruhları taşıdığına inanılarak konuluyor. Horoz çoğunlukla Antik Yunan Roma döneminde, genç yaşta ölen erkekleri betimler. Onlarla ilgili sembollerden biridir. Mezar içerisinde ayrıca bir insan iskeleti de bulduk. Bunun muhtemelen bir erkeğe ait olduğunu düşünüyoruz.

Doç.Dr.Elif Özer, Pamukkale Üniversitesi olarak Aizanoi antik kentteki kazı çalışmalarına geçen yıl başladıklarını belirtti. Bu yılki kazıların 1 Mayıs-15 Eylül 2012 tarihleri arasında gerçekleştirileceğini ifade eden Doç.Dr.Özer, 90 kişilik ekiple çalışmaların sürdüğünü ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Pamukkale Üniversitesi Çavdarhisar Denizli Kütahya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title