Haberler

Kütahya'da Çini Şenliği

Kütahya'da Çini Şenliği Workshop, panel ve sergileri içinde barındıran 'Dumlupınar Uluslararası Çini Şenliği' etkinlikleri, 13 Ekim gününe kadar devam edecekKÜTAHYA - Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu, Kütahya Belediyesi, Zafer Kalkınma Ajansı ve...

Kütahya'da Çini Şenliği

Workshop, panel ve sergileri içinde barındıran 'Dumlupınar Uluslararası Çini Şenliği' etkinlikleri, 13 Ekim gününe kadar devam edecek

KÜTAHYA - Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu, Kütahya Belediyesi, Zafer Kalkınma Ajansı ve Dumlupınar Üniversitesi Çini, Seramik Araştırma Merkezi iş birliğiyle düzenlenen 'Dumlupınar Uluslararası Çini Şenliği' törenle başladı.

Germiyan yerleşkesi Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulundaki açılış programına Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, AK Parti Kütahya Milletvekili Mustafa Şükrü Nazlı, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral, ZEKA Genel Sekreteri Yusuf Balcı, Kütahya Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Faruk Ebeoğlugil, çini sanatçıları, akademisyenler, bazı daire müdürleri ile öğrenciler katıldı.

Şenliğin açılış konuşmasını DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören yaptı. Gören, ulusal ve uluslararası birçok çini ve seramik sanatçısının katılacağı şenliğin 5 gün devam edeceğini ifade etti.

Çininin dünya markası haline gelmesi için Kütahya Belediyesi'nin bütün öneri ve iş birliklerine hazır olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, "Kütahya geçmişinden bu güne kadar sanatçıların şehri olmuş. İnce fikirle düşünen, çiniye yansıtan bir yapıya sahibiz" dedi.

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na çok sayıda müracaatın olduğunu ancak listeye en yakın ilin Kütahya olduğunu vurgulayan AK Parti Kütahya Milletvekili Mustafa Şükrü Nazlı, "Kütahya'da yaşayan, geçim zorluğu çeken birçok aile çini sanatı sayesinde ek bir gelir elde etmiş ve bugün Kütahya'ya baktığımız zaman yaklaşık 40 bin insanın buradan ekmek yediğini görüyoruz" diye konuştu.

Çininin Kütahya'nın en önemli ögelerinden biri olduğunu düzenlenen şenlikle birlikte eksiklerin fark edileceğini belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, asıl gayenin çini sanatının yaşatılması olduğunu kaydetti. Çininin ilin birlik ve beraberliğinde önemli bir husus olduğunun altını çizen Vali Nayir, "Yeni bir haftaya Kütahya'mız için büyük bir önem taşıyan, kültürümüzden, tarihimizden esintileri bugüne kadar getirmiş olan çini gibi önemli bir konunun şenliği ile başlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Topraktan yaratılıp, toprak olacak olan insanların toprakla mücadelesi, uğraşması, onu değerlendirmeye çalışması insanlık tarihi kadar eski bir olay. Öncelikle barınma ihtiyacını karşılamak için kerpiçten, tuğladan, kiremite kadar, sonuçta seramikle vitrifiyede, toprağı kullanmaya çalışmış, daha sonra ihtiyaç duyduğu alanlarda çömlekçilikle başlayıp bugün porselene kadar getirebildiği, günlük hayatının bir parçası haline getiren, yine kaynağı toprak olan bir maddeyi kullanmaya devam etmiş. Kütahya açısından bakılırsa çini Kütahya'nın bir markası, Kütahya'yı hatırlatan en önemli ögelerden biri" ifadelerini kullandı.

Elhamra Çini Fabrikası Kurucusu Ahmet Kerkük'ün hayatını anlatan kısa filminin sunulduğu programda, Vali Ahmet Hamdi Nayir çini sanatçısı Ahmet Kerkük'ü tebrik ederek hediyesini takdim etti.

Konuşmaların ardından Kütahya çiniciliğinin dünü ve bugününe imza atan sanatçıların eserlerinden oluşan Kütahya Çini Sergisinin açılış kurdelesi Vali Ahmet Nayir ile protokol üyeleri tarafından kesildi.

Stantları tek tek ziyaret edip sanatçıları tebrik eden Vali Ahmet Hamdi Nayir ve protokol üyeleri, eserler hakkında bilgiler aldı.

Workshop, panel ve sergileri içinde barındıran Dumlupınar Uluslararası Çini Şenliği etkinlikleri 13 Ekim gününe kadar devam edecek.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Kütahya Belediyesi Ahmet Hamdi Nayir Ak Parti Genel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title