Haberler

Kütahya Belediyesi'nin 'Evlilik' Kitabına CHP'nin Kadın Il Başkanından Tepki

Kütahya Belediyesi'nin 'Evlilik' kitabına CHP'nin kadın il başkanından tepkiKÜTAHYA Belediyesi'nin yeni evlenen çiftlere dağıttığı ve içerisinde kadını ikinci sınıf gören ifadelerin yer aldığı 'Evlilik ve Aile Hayatı' adlı kitabına CHP Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz tepki göstererek,...

Kütahya Belediyesi'nin 'Evlilik' kitabına CHP'nin kadın il başkanından tepki

KÜTAHYA Belediyesi'nin yeni evlenen çiftlere dağıttığı ve içerisinde kadını ikinci sınıf gören ifadelerin yer aldığı 'Evlilik ve Aile Hayatı' adlı kitabına CHP Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz tepki göstererek, "bu kitapta son derece mantık dışı fantezi boyutlarına varan kadını aşağılayan söylemler var" dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet'in TBMM Genel Kurulu'nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde de gündeme getirdiği Hasan Çalışkan'ın yazdığı 394 sayfalık 'Evlilik ve Aile Hayatı' adlı kitap Kütahya'da yeni evlenen çiftlere ücretsiz olarak veriliyor. Kitabın girişinde Kütahya Belediye Başkanı AK Parti'li Kamil Saraçoğlu'nun 'Ebedi sevgi yolunda atılan bu ilk adımda evlatlarımıza iki cihan saadeti dilerim' ifadeleri de yer alıyor.

Kitapta 'Kadın cilvesini ve süslenmesini kocasına karşı yapmalı' denilerek "Dinimiz, kadınlara süslerini ve güzelliklerini sadece kocalarına karşı sergilemelerini emretmiştir. Kadın efendisinin karşısında güzel elbiselerini giyerek lüzum eden süslenmesini yapmalıdır. Müslüman hanımlar en güzel ve albenili elbiselerini kocasının yanında giyinmeli ve pespaye eski elbise ve zevksiz bir görünümle onun yanında dolaşmamalıdır. Günümüzde ne yazık ki bazı hanımlar en güzel kıyafetlerini sokaklarda yabancı erkeklere sergilerken kocalarının yanında ise eski kıyafetlerle dolaşmaktadırlar. Bu yanlış bir harekettir" ifadelerine yer veriliyor.

'KADINI CİNSEL KÖLE OLARAK SUNAN BİR KİTAP'

CHP Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz, Kütahya Belediyesi'nin yeni evlenen çiftlere dağıtığı 'Evlilik ve Aile Hayatı' adlı kitabının kadınları ikinci sınıf vatandaş olarak gösterdiğini söyledi. Şahbaz şöyle konuştu:

"B kitabı direk evlendirme memurumuz nikahı kıyan görevlimiz kendi elleriyle vermektedir. Bu kitabın içeriğine baktığımızda burada kadını ikinci sınıf bir vatandaş olarak, bir cinsel köle olarak ve bir erkeğin tamamen egemenliği altında bulunan bir kişi olarak tanımlayan bir kitap ve içinde son derece mantık dışı fantezi boyutlarına varan kadını aşağılayan söylemler var. Bunlardan bir tanesi kadının kocaya karşı görevleri nelerdir? Kocası ne zaman isterse onun cinsel olarak isteklerini karşılamak zorundadır. Bunu yapmaz ise bundan imtina ederse melekler sabahlara kadar lanet eder gibi söylemler var. Kocanın kıskanma hakkı diye bir şey var. Erkek kadını kıskanır bu nedenle kadın yabancı erkeklerle kocasının izni olmadan konuşamaz evden çıkamaz, çalışamaz gibi söylemler var. Onun dışında boşanma ile ilgili bazı çağ dışı söylemler var. Bunlar erkek karısını üç defa boş ol diyerek boşar ise tekrar evlenmek için bir başkasıyla gerçek bir evlilik ve cinsel birliktelik yapmak zorundadır diye bir söylemler var. Bunlar tamamen kadını aşağılayan, kadını tabiri caiz ise tam anlamıyla cinsel bir köle olarak sunan bir kitap. Bu kitabın kamu eliyle, belediye vasıtasıyla evlenen çiftlere dağıtılması son derece sakıncalı buluyoruz. Kocanın haklarından bir tanesi de karısını dövme hakkı. Buna da yer verilmiş. Kadın eğer eşinin isteklerini yerine getirmiyor ise bunlar dövülebilir şeklinde tanımlamalar anlatımlar da var."

2002 YILINDAKİ EVLİLİK REHBERİ KİTABI DA TEPKİ GÖRMÜŞTÜ

Kütahya Belediyesi'nin tartışma yaratan ilk evlilik kitabının sadece bu olmadığını söyleyen CHP İl Başkanı Şahbaz, 2002 yılında da 'Evlilik Rehberi' adlı kitabın yeni evlenen çiftlere dağıttığını ve bu kitabın da kamuoyunda tepkiyle karşılandığını söyledi.

Kütahya Merkez Vaizi Mustafa Gazal'ın hazırladığı ve 2002 yılında Saadet Partili Kütahya Belediye Başkanı Süleyman Canan döneminde yeni evli çiftlere verilen kitapta "Kadın, kocasının evinde oturup yemek ve temizlik gibi ev işlerinde kocasına ve çocuklarına hizmet etmekle mükelleftir. Kadının anne ve babasından başka hısımlarını senede bir defa ziyaret etme hakkı vardır. Koca yabancıları ziyaretten ve düğünlere gitmekten hanımını men edebilir" ifadeleri yer almıştı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fatma Kaplan Hürriyet Zeliha Aksaz Şahbaz Kütahya Belediyesi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title