Haberler

Kuşburnu ile Başladığı Çay Üretimini 20 Çeşide Çıkardı

Gümüşhaneli kimyager Nadir Özer Kaya, 17 yıl önce kuşburnu ile başladığı bitkisel çay üretimini 20 çeşide çıkardı Kaya: "Zengin endemik bitki örtüsü ve zengin yabani meyve çeşitlerine sahip yaylalarımızda, meralarımızda ve kırsal alanlarımızdaki doğal hayatı insanlarımızla buluşturuyorum"

İBRAHİM ÖZDEMİR -  Gümüşhaneli kimyager Nadir Özer Kaya, 17 yıl önce kuşburnu ile başladığı bitkisel çay üretimini 20 çeşide çıkardı.

Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1980 yılında Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nü bitirdikten sonra 1996'ya kadar çeşitli fabrikalarda kimyager olarak çalıştığını belirtti.

Gerek öğrencilik gerekse çalıştığı süreler içinde Gümüşhane'nin endemik bitki örtüsünü sürekli araştırdığını ve çeşitli incelemelerde bulunduğunu anlatan Kaya, "Tüm bu araştırmalar sonucu Gümüşhane adı ile özdeşleşmiş ve o yıllarda çok popüler olan kuşburnundan çay üretmeye karar verdim. İlk üretimimi satın aldığım bir manuel makine ile evde yaptım. Paketlemeyi ise elle yapıyordum" dedi.

Yaptığı kuşburnu çayının önce çevresinde ardından il genelinde ilgi görünce üretimi sürdürme kararı aldığını ifade eden Kaya, "İlimizin dağı taşı kuşburnu çalı bitkisi ile dolu ve çok zengin. Bir proje hazırladım ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresine (KOSGEB) sundum. Projem kabul edildi. Aldığım destekle ilk olarak ilimizdeki Sanayi Çarşısı'nda küçük bir işletme kurdum. Kırsal alanlarda köylülerimizden satın aldığım kuşburnu meyvesi ile modern üretime başladım. Artık paketlemeyi elle değil makine ile yapıyordum" diye konuştu.

"Gümüşhane'nin endemik bitki örtüsü çok zengin"

Kaya, Gümüşhane'nin endemik bitki örtüsünün çok zengin olduğunu, bundan dolayı çay çeşidini artırmak için araştırmalarını sürdürdüğünü, akademisyenlerden görüş aldığını kaydederek, şunları söyledi:

"Meyve çayı üretmek istiyordum ancak üreteceğim meyve çayı tamamıyla organik olmalıydı. Bu nedenle bahçelerde değil kırsal alanlarda, kendi halinde yetişen yaban elmalarını toplamaya başladım ve ikinci ürettiğim çay elma çayı oldu. Elma çayından sonra papatya, nane, sarı kantaron, ıhlamur, ısırgan, yeşil çay, ada çayı, rezene, kekik, alıç gibi tamamıyla ilimizin yaylalarında, meralarında ve kırsal alanlarında, kendi halinde yetişen bitki ve yabani meyve çaylarını üretemeye başladım. Böylece çay çeşidim 19'u buldu."

Yeni çay çeşitlerinin yanı sıra Organize Sanayi Bölgesinde de fabrika kurduğunu, makinelerini yenilediğini belirten Kaya, "Bitki ve yabani meyveleri fırında değil doğal ortamda, herhangi bir katkı maddesi kullanmadan kurutarak üretim yapıyorum. Zengin endemik bitki örtüsü ve yabani meyve çeşitlerine sahip yaylalarımızda, meralarımızda ve kırsal alanlarımızdaki doğal hayatı insanlarımızla buluşturuyorum" ifadelerini kullandı.

Son çay civanperçemi

Kaya, çalışmaları sırasında yakınlarının kendisine çok destek olduğunu anlatarak, "Beni adeta yönlendirdiler. Yaylamızın birinde üreteceğim çayın bitkisini toplarken, yaşlı bir amca yanıma geldi. Bana, 'ben şu çiçekten içtim, bana çok faydası oldu, hastalıktan kurtuldum' dedi. Bunun üzerine araştırma yaptım ve bu çiçeğim civanperçemi olduğunu tespit ettim. Çok yararlı bir bitki olduğunu tespit ettim. Böylece 20. çeşit olarak civanperçemi çayı üretimine de başladım" diye konuştu.

Kaya, araştırmalarının sürdüğünü, 10 çeşit çay daha üretmeyi planladığını sözlerine ekledi. - Gümüşhane

Kaynak: AA / Güncel

Atatürk Üniversitesi Gümüşhane Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title