Haberler

Kuşadası'nda Tarih ve Doğa Kokan Gezilere Büyük İlgi

Yürüttüğü etkin çevre çalışmalarıyla adından sıkça söz ettiren Kuşadası merkezli Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODSD) kış gezileri yoğun ilgi görüyor.

Her iki haftada bir farklı bir güzergah izlenen tarih ve doğa gezileri kış boyunca aralıksız aralıksız sürecek. Her gezisinde tarihi mekanları ziyaret eden, çevre sorunlarını yerinde inceleyen Kuşadası EKODOSD'un son gezisi, eski Rum evleriyle ünlü tarihi Gelebeç Köyü'ne oldu. Çevre ve tarih duyarlılığı olan EKODOSD üyeleri, gezi sırasında Beşparmak Dağlarından Prine'ye, Milet'ten Karina'ya kadar pek çok tarihi ve doğal güzelliği yaşadı.

Dünyadaki doğal peyzajı en güzel akrepollerden biri olan Priene Akrepolüne çıkmak için Turunçlar'dan yola çıkan grup, ilk olarak Söke'ye bağlı Güllübahçe'ye geldi. Adeta bahar havasında gerçekleşen gezi, antik çağın ünlü coğrafyacısı Strabon'un M.Ö. 50'li yıllarda, "Maiandros'un denize döküldüğü yerlerden sonra, yukarı kısımlarında, Priene kentinin üstünde, yabani hayvanlarla dolu ve ağaçlarla kaplı muhteşem bir yer" dediği Mykale Dağı ile devam etti. Mykale dağının buz gibi sularından içen ve nesli tükenen Anadolu Parsının yaşam alanlarını yerinde gören grup, daha sonra Priene akrepolüne ulaştı. Priene akrepolünün surlarını geçerek yüzlerce metre yukarıdaki uçurumun kenarından muhteşem Priene manzarasını izleyen çevreciler, her mevsim kendine özgü çiçeklerin açtığı tepede mola vererek, hem bitkileri inceledi hem de Bafa Gölü'nün, Söke Ovası'nın, Beşparmak Dağları'nın, Ege Denizi'nin ve Yunan Adalarının harika manzarasını izledi.

Priene akrepolünden inerek, yolda gördükleri keçi sürülerini severek yoluna devam eden grup, zirveden aşağı inerek tarihi Gelebeç Köyüne ulaştı. Gelebeç Köyünde mermer kulesiyle dikkati çeken, 1821 yılında Gelebeç'li Rumlar tarafından aynı yerde bulunan yıkık bir kilise üzerine inşa edilmiş tarihi Aziz Nicolas Kilisesini ziyaret etti. Yıllardır restore edilmeyi bekleyen kilisenin her geçen yıl daha kötü duruma geldiğini açıklayan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Gördüğümüz durum bizi çok üzdü. Priene'nin yanı başında bir turizm beldesi konumundaki Güllübahçe için çok önemli olan bu kilisenin restore edilmesi halinde, bölge insanlarına çok şeyler kazandırabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Gezinin son durağı ise antik Milet kenti ve ünlü Milet müzesi oldu. Müzede bulunan İon eserlerini gezen çevrecilerin dikkatini çeken Maindros heykeli ile ilgili gruba bilgi veren Bahattin Sürücü, "Antik çağların nehir tanrısı Maindros; Milet halkının tarlalarını bataklık, limanlarını ova haline getiren, hayvanlarının boğulmalarına neden olan nehir tanrısıdır. Milet halkı bu tanrıya karşı ayaklanarak dava açmıştı. Davaya bakan yargıç suçlamayı yerinde bularak, Tanrı Maindros'u Milet'lilere tazminat ödemeye mahkum etti. Cezayı da Nehir Tanrısı yerine tapınakta bulunan rahipler ödemişti" diyerek, Maindros'un, yani günümüzün Büyük Menderes'inin çağlar boyu getirdiği millerle havzayı doldurmaya devam ederek, Myus'un, Priene'nin, Milet'in ve Lade Adası'nın bugün karada kalmasına neden olduğunu ve bu doldurma işini halen sürdürdüğünü anlattı.

Milet müzesi ziyaretinin ardından etkinliğimizin sonunda, milli parkın en güzel yerlerinden biri olan, deniz kıyısındaki salaş restoranıyla ünlü Karina'ya gelen grup, burada yediği akşam yemeğinin ardından Kuşadası'na döndü. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bahattin Sürücü Güllübahçe Kuşadası Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title