Haberler

Kurtulmuş: Çin'de Yaşananlar Etnik Bir Çatışma Değil, Dini Bir Çatışma

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Çin'deki Uygur Kıyımıyla İlgili, "Çin'de Yapılmak İstenenin Etnik Bir Temizlik ve Dini Soykırımdır. Oradaki Müslümanları Etnik Kimliklerinden ve İnançlarından Dolayı Yok Etmek İstiyorlar. Ne Yazık Ki Bu 10 Günlük Bir Şey Değildir" Değerlendirmesinde Bulundu.

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Çin'deki Uygur kıyımıyla ilgili, "Çin'de yapılmak istenenin etnik bir temizlik ve dini soykırımdır. Oradaki Müslümanları etnik kimliklerinden ve inançlarından dolayı yok etmek istiyorlar. Ne yazık ki bu 10 günlük bir şey değildir" değerlendirmesinde bulundu.

Saadet Partisi ve sivil toplum kuruluşları Çin''de yaşanan kıyımı Çağlayan Meydanı'nda protesto etti. Mitinge katılan vatandaşlar Çin'e olan tepkilerini "Katil Çin şaşırma, sabrımızı taşırma. Zulme karşı omuz omuza. Müslüman zulme boyun eğmez" şeklinde slogan atarak dile getirdi.

SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş mitingde yaptığı konuşmada, "Doğu Türkistanlı kardeşlerimize sahip çıkmak, mazlumun yanında olmak bize düştü. Bu kadar olaylar olurken, insan ister istemez, Nerede dünyanın hürriyetten, özgürlükten, adaletten ve insan haklarından bahseden yöneticileri? Sizin duyduğunuzu onlar duymuyorlar. Onlar yan gelmiş yatıyorlar. Ne acı ki bugün de susuyorlar. Bu çifte standarttır. Nerede AB, nerede Obama ve yönetimi, nerede insan hakları ve nerede İslam ülkelerinin anlı şanlı yöneticileri, cumhurbaşkanları, başbakanları? İnsanlık sadece soy kırımları görmedi, nice soykırımları gördüler ama maalesef dünyayı yönetenler neredeyse katliamları ikiye ayırdılar. Ama bu millet, bütün soy kırımlara karşı çıktı" diye konuştu.

Bütün dünyadan katliamlara karşı çıkmalarını isteyen Kurtulmuş, Doğu Türkistan'ın büyük bir medeniyete ev sahipliği yaptığını ifade ederek, 10 gündür Çin'de devam eden olayların etnik bir çatışma değil, dini bir çatışma olduğunu vurguladı. Kurtulmuş, "Çin'de yapılmak istenenin etnik bir temizlik ve dini soykırımdır. Oradaki Müslümanları etnik kimliklerinden ve inançlarından dolayı yok etmek istiyorlar. Ne yazık ki bu 10 günlük bir şey değildir" dedi.

-"PEKİN BÜYÜKELÇİSİ GERİ ÇAĞRILSIN"-

Konuşmasında, Türkiye'nin Pekin'deki büyükelçisini Ankara'ya geri çağırması gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, "Çin Dostluk Grubu'ndan ayrılan milletvekillerimizi tebrik ediyorum. TBMM, acilen toplantıya çağrılarak kızıl Çin hükümetine karşı alınacak tedbirler gizli bir oturumda müzakere edilmelidir. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, Dışişleri Bakanlığı bütün dünya kamuoyunu harekete geçirerek Çin'deki idamların önlenmesi için her türlü çabayı ortaya koymalıdır. Bu olayların ne olduğunun gerçek anlamda araştırılması için derhal uluslararası bir heyet kurularak Çin'deki olaylar araştırılsın. BM'nin yeniden yapılandırılması gerekiyor. BM Güvenlik Konseyi'nin statüsünün değişmesi için Türkiye diplomatik bir ayağı başlatmalıdır. İran, Arabistan ve Mısır gibi ülkeler harekete geçirilerek İslam Konferansı Örgütü'nde işe yarar bir çalışmanın hayata geçirilmesi gerekiyor" dedi.

-KAMU-SEN BAŞKANI'NIN KONUŞMASI-

Mitinge katılarak destek veren Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız yaptığı konuşmada, "Yüreğimdeki acıyı paylaşmaya geldim. Yüreğinizdeki acıyı paylaşmaya geldim. Doğu Türkistan'da ölen yüzlerce insanımızın acısını paylaşmak için buradayım" dedi. Türklerin var olduğu günden bu yana hür yaşamış bir millet olduğunu vurgulayan Akyıldız, "Biz haksızlığa karşı boyun eğmeyen bir milletin evlatlarıyız. Ama Doğu Türkistan'daki kardeşlerimize, bacılarımıza, kızlarımıza baktığımızda içim yanıyor, yüreğim burkuluyor, içim sızlıyor" şeklinde konuştu. (ANKA)

(HM/EÖ)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title