Haberler

Kurtdereli Mehmet Pehlivan "Yenilmeyi Düşünmedi"

Türk güreşinin önemli isimlerinden Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın hayatını anlatacak "Yenilmeyi Düşünmedi" adlı belgeselin tanıtımı yapıldı.

Balıkesir'in Karesi İlçesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, yönetmen Doç. Dr. Ercan Yesari Yiğit ile belgeselde rol alacak oyuncuların katılımıyla Divan Otel'de basın toplantısı düzenlendi.

Karesi Belediye Başkanı Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünyaya anlatacağı çok hikayesinin olduğunu söyledi. Bunlardan birinin de somut olmayan kültürel miras içinde yer alan güreş olduğunu belirten Yılmaz, "Cihan pehlivanı olan Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın hayatını anlatan bu işi yapmaya niyet eden arkadaşlara destek olmaya karar verdik. Karesi Belediyesi olarak bu mirasa sahip çıkma iddiamız var. Türk güreşini dünyaya tanıtmak istiyoruz" dedi.

Belgesel için belirledikleri ana bütçe olduğunu, yerel firmaların da kendilerine destek olacağını söyleyen Yılmaz, "Bütçesi cüzi olacak. Herkes gönülden yapıyor bu işi. Konaklama, araç gereç ve yeme-içme gibi tüm ihtiyaçlar en yüksek düzeyde karşılanacağı için belgeselin bütçesi emek olacak. Bir cihan pehlivanımız var ve onu marka yapmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Yerlikaya: "Tarihi bir eksiklik var"

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya da yıllarca "Rambo" gibi kahramanlarla ve Van Damme gibi isimlerle avutulduklarını ifade etti.

Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın hayatının ilk kez filme çekildiğine dikkati çeken Yerlikaya, "Tarihi bir eksiklik var. Somut olmayan kültür mirası olan ve asırlara dayanan güreşin görmezden gelinmesi, büyük tarihi bir boşluk. Rambo ve Van Damme gibi karakterlerle kırk yıldır avutuluyoruz. Güreşin yanı sıra boks, karate gibi sporlar geride kalıyor. Güreş tarihimizde sayabileceğimiz birçok isim var. Tarihimize damga vurmuş, büyük şampiyonlarımız ve aslanlarımız bulunuyor" diye konuştu.

Yiğit: "Diğer pehlivanların da hikayeleri olacak"

Belgeselin senaristi ve yönetmeni Ercan Yesari Yiğit ise söz konusu belgesel sayesinde Türk güreş tarihinin gün yüzüne çıkacağını dile getirdi. Belgeselin çekimlerine iki hafta içinde başlayacaklarını kaydeden Yiğit, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Belgeselde sadece Kurtdereli Mehmet Pehlivan olmayacak. Kel Aliço, Koca Yusuf, Katrancı Mehmet ve diğer isimlerin hayat hikayeleri de olacak. Türk güreşi açısından filmimiz çok önemli. Deniz kazasında boğulan pehlivanımız Koca Yusuf'un mezarını da Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın yanına getirmek istiyoruz."

Çekimlerin merkezinin Balıkesir olacağını anlatan Yiğit, "Ankara'da da çekim yapacağız. Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın Mustafa Kemal Atatürk ile karşılaşmaları var. İki ismin bir araya gelmesini de vermemiz gerekiyor. Ankara'daki çekimleri Polatlı'da gerçekleştireceğiz. Ayrıca Paris'te de çekim yapmak istiyoruz. Sinematografik film olacak ama dönemi yansıtacak şekilde çekilecek" ifadelerini kullandı.

Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ı canlandıracak Savaş Yıldırım ise "Onun hayatını oynamak vizyondan çok, benim için görev. Birebir her şeyi yansıtacağız" dedi.

Belgesel hakkında

Sinema filmi teknikleriyle çekilecek belgeselin başrolünü, güreşçi Savaş Yıldırım üstlenecek, sinema oyuncusu Selim Bayraktar ise Kırkpınar Başcazgırı karakterini canlandıracak. Oyuncu kadrosunun büyük bölümü güreşçilerden oluşan belgeselde, Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonu Mahmut Demir'in yanı sıra Sabri Acar, Ahmet Taşçı, Kadir Ergin, Kenan Şimşek, Fatih Atlı, Mert Yiğit, Gökhan Güçlü, Ali Gürbüz, Fevzi Çakır, Halime Uzunboy ve Ekaterina Stepannenko rol alacak.

Bulgaristan'da 1869 yılında doğan Kurtdereli Mehmet Pehlivan, Avrupa'da yaptığı maçlarla adından söz ettirdi. Türk güreşçi, kısa sürede elde ettiği galibiyetlerle "Cihan şampiyonu" unvanını aldı. Kurtdereli Mehmet Pehlivan, 1938 yılında Balıkesir'de vefat etti. - İstanbul

Kaynak: AA / Spor

Kurtdereli Mehmet Pehlivan Alaaddin Yılmaz Hamza Yerlikaya Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title