Haberler

Kürt Parlamentosu'ndan Türk Hükümetine Davet

Kuzey Irak'taki Kürt Parlamentosu, Türkiye ile İlgili Olağanüstü Oturumunun Ardından Yayınladığı 6 Maddelik Bildiride Türkiye'nin Hiçbir Müdahalesinin ve Kerkük Referandumunun Ertelenmesinin Kabul Edilmeyeceğini Vurguladı. Irak Konulu Konferanslara Karşı Çıkılan Bildiride "ABD, Türkiye'ye Baskı Yapsın" da Denildi. Bildiride Türk Parlamentosu, Hükümeti Kuzey Irak'a Davet Edildi.

Kuzey Irak'taki Kürt Parlamentosu, Türkiye ile ilgili olağanüstü oturumunun ardından yayınladığı 6 maddelik bildiride Türkiye'nin hiçbir müdahalesinin ve Kerkük referandumunun ertelenmesinin kabul edilmeyeceğini vurguladı. Irak konulu konferanslara karşı çıkılan bildiride "ABD, Türkiye'ye baskı yapsın" da denildi. Bildiride Türk parlamentosu, hükümeti Kuzey Irak'a davet edildi.

Kürt Parlamentosu, "Türkiye'nin tehditleri ve Kürt Bölgesinin içişlerine karışması"na ilişkin olarak yaptığı olağanüstü oturumun ardından bir bildiri yayınladı. Peyamner Haber Ajansına göre, 6 maddelik bildiri şöyle:

1-Her iki tarafın dostluk ve komşuluk ilişkileri çıkarlarına hizmet etmeyen, FKB (Kürt bölgesi) ve Irak'ın içişlerine müdahale edicici nitelikteki hiçbir Türk müdahalesi kabul edilemez.

2-Hepimiz Irak anayasasına ve 140. maddenin uygulanmasına bağlıyız. Kerkük'ün geleceğiyle ilgili referandum ve bu maddenin ertelenmesi kabul edilemez. Türkiye ile Irak arasındaki güvenliğin sağlanması uluslararası kanunlar, ulusal egemenliği koruma ve saygı gösterme, siyasi diyalog yoluyla çözüme kavuşturulmalı.

3-Federal Irak hükümetinin bu tür müdahalelere karşı tepkisi olmalı ve hiçbir yabancı devletin Irak'ın içişlerine karışmasına izin vermemeli. Aynı şekilde daha önce ortaya çıktığı gibi, Parlamentodaki hiçbir parti ve grup, üyelerinin (Irak ile ilgili olarak düzenlenen) konferanslara katılmasına izin vermemeli çünkü bu siyasi süreç, ilişiler üzerinde ve oluşumlar üzerinde kötü bir etki yaratıyor.

4-ABD, İngiltere, AB'den Irak'ın içişlerine karışmaması için Türkiye'ye baskı yapmaları çağrısında bulunuyoruz Irak milletine yardım yapması çağrısında bulunuyoruz. (Tükiye'nin) Bu tür konferanslar düzenlemesini ve devamlı olarak Irak ve Kürdistan halkına karşı ve Irak anayasasına aykırı olarak "Irak halklarının iradesine müdahale" etmesini istemiyoruz.

5-Devamlı olarak Türkiye, FKB ve Federal Irak arasında dostluk ilişkilerinin ve ortak çıkarların korunmasına vurguda bulunuyoruz. Komşuluk ilişkilerine saygı ve ortak çıkarların korunması temelinde ilişkiler geliştirilmeli.

6-Çarptırılarak Türk yetkililere ulaşan doğruları anlamak ve bütün sorunlardan bahsedilmesi için bu beyanname yoluyla Türk parlemantosu temsilcilerini, hükümetini ve bu meseleyle ilgili diğer tarafları Kürdistan'a gelmeye davet ediyoruz."(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title