Haberler

Küresel Isınma Tarımı da Vuracak

Bursa Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı, Tarımın Riskli Olduğu Türkiye'de Küresel Isınmayla Birlikte Yaşanacak Su Sıkıntısı Sebebiyle Ürün Kalitesinin Yarı Yarıya Düşeceğini Söyledi.

Bursa Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı, tarımın riskli olduğu Türkiye'de küresel ısınmayla birlikte yaşanacak su sıkıntısı sebebiyle ürün kalitesinin yarı yarıya düşeceğini söyledi.

Başkan Sarı, yanında ilçe ziraat odası başkanları olduğu halde "Küresel ısınmanın tarıma etkileri" konulu basın toplantısı düzenledi. Sarı, "Türkiye, küresel ısınmanın etkileri açısından risk grubu ülkeler arasındadır. Ülkemiz küresel ısınmanın özellikle su kaynaklarının zayıflaması, orman yangınları, kuraklık ve çölleşme ile bunlara bağlı ekolojik bozulmalar gibi olumsuz yönlerden etkilenecektir" dedi.

Su kaynaklarının tarımla uğraşanlar tarafından tüketildiği yönündeki eleştirilere sert cevap veren Sarı, "Biz çiftçiler olarak bu konudaki hassasiyeti her zaman düşünerek doğadan aldığımızı doğaya ve insanların hayatlarını sürdürebilmesi için geriye vermeye çalışırız. Bu nedenle tarımda tüketilen sulama suyu doğanın dengesini sağlamaktadır. Biz suyu kirletmeden en ekonomik şekilde kullanıyor, temiz olarak tekrar toprağa veriyoruz. Ancak ülkemizde de özellikle Bursa'da sanayinin kullandığı ve kirlettiği sular ortadadır. Biz su kaynaklarının 6'da 1'ini tarım için kullanırken, sanayi tesisleri bunun 6'da 5'ini kullanıyor. Nilüfer Çayı örneği ortadadır. Damlama yöntemiyle sulama yapılmasına karşı değiliz. Ama sanayi tesisleri ile ilgili çalışmaların yapılması gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye'nin su zengini olmadığına dikkat çekerek yer altı kaynaklarının planlı ve dikkatli kullanılması gerektiğini dile getiren Sarı, "Her geçen gün yer altı taban sularının azaldığını görmekteyiz. Su ve toprak kullanımının kamu kurumlarınca tek bir sahibinin olması gerekir. 1. sınıf tarım alanlarında tarımsal sanayi, soğuk hava deposu ve paketleme tesisi gibi tesisler için çiftçimize ruhsat verilmezken; amaç dışı kullanımın her geçen gün arttığı ve Bursa Ovası'nın ne duruma geldiği ortadadır. Bursa Ovası'nın yüzde 50'sini çarpık kentleşme, sanayileşme ile kaybetmiş durumdayız. Kalan yüzde 50'sini koruyup kollamaya karar vermeliyiz. Dünyayı tehdit eden küresel ısınmanın yanı sıra tarım alanlarımız, çeşitli nedenlerle amaç dışı kullanıma açılmaya çalışılmaktadır. Yer altı sularının belli bir sisteme bağlanarak kuyu açılması hususunda ve kaçak kuyuların kapatılması konularında hassas davranılması gerektiğine inanıyoruz. İklime dayalı olumsuzluklardan ülke tarımımızın en az düzeyde etkilenmesi için ülkemizin tarım kesimi ve bu kesimle muhatap olan kurumları devlet tarafından daha fazla desteklenmeli, toprak ve su kaynaklarının yönetimi tek elde toplanmak suretiyle mücadeleye derhal başlanmalıdır" şeklinde konuştu.

(AOA-EŞ-SN-SN-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title