Haberler

Küresel Ekonomik Krize, ABD'deki Mortgage Neden Olmuş

Muğla Üniversitesi Tarafından Düzenlenen "Küresel Krizin Türkiye Ekonomisine Etkileri" Konulu Konferansta Konuşan Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doğan Cansızlar, Türkiye'nin Küresel Krize Çok Kötü Yakalandığını ve Bu Kriz Karşısında B Planının Bulunmadığını Söyledi.

Muğla Üniversitesi tarafından düzenlenen "Küresel Krizin Türkiye Ekonomisine Etkileri" konulu konferansta konuşan Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doğan Cansızlar, Türkiye'nin küresel krize çok kötü yakalandığını ve bu kriz karşısında B planının bulunmadığını söyledi.

Muğla Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi B Salonunda düzenlenen konferansta küresel krizin genel bir değerlendirmesini yapan Doç. Dr. Doğan Cansızlar, küresel finansın ilk büyük krizini yaşadığına dikkat çekti. Cansızlar, "Geçen yıl başlayan bu kriz ABD menşeli ve temelinde mortgage yatıyor. Bu krizin hasarı ise 945 milyar dolar. IMF raporuna göre ipin ucu kaçırılmış ve her yere yayılmış durumda. Bu kriz daha sonra konut, otomotiv, kredi kartları ve ticari kredilere de yansıdı" dedi.

TÜRKİYE MÜDAHALE EDEMİYOR Krizin çıkış noktası olan ABD ve yansıdığı Avrupa ülkelerinde bu krize karşı devlet müdahalesi yapılmasına rağmen, Türkiye'ye müdahale etmesine izin verilmediğinin altını çizen Doç. Dr. Doğan Cansızlar, "Bu ülkelerde krizin yumuşak atlatılması için piyasalara sıcak para enjekte edildi ve devlet tarafından kurtarma operasyonları yapıldı. 2001 yılında Türkiye'de yaşanan krizde ise devletin müdahale etmesine izin verilmedi. Bize önerilerde bulunan ABD ve Avrupa kendi ülkelerinde tersi politikalar uyguladı" diye konuştu.

TÜRKİYE EKONOMİSİ KIRILGAN Son dönemde yaşanan küresel kriz sonrası hazırlanan IMF raporunda Türkiye'nin kırılgan bir ekonomiye sahip 4 ülkeden birisi olarak gösterildiğini belirten Cansızlar, "ABD kurtarma operasyonu yaparken, durgunlaşan ekonomiyi göz önünde bulunduruyor ama Avrupa ekonomik durgunluktan değil enflasyon artışından ürküyor. IMF raporunda Türkiye kırılgan ekonomiye sahip 4 ülkeden birisi olarak gösteriliyor. 2001 krizinden sonra maalesef yanlış yapıldı. 2003 yılından itibaren de krizin ortadan kalkmasına ve ekonominin düzelmesine rağmen, kriz politikaları uygulanmaya devam etti. Ülkeye yoğun bir sermaye girişi oldu ve bu herkesi rehavete itti. Bundan sonra küresel ekonominin olumlu yanları bitmiş, olumsuz yanları başladı. Bu krizler karşısında maalesef Türkiye'nin B planı yok. Türkiye ekonomisi lastik bir botun içine bindirilerek küresel akıntıya bırakıldı. Bu akıntı nereye götürürse oraya gider hale geldik" dedi.

2009'A KADAR SÜRECEK Yaşanan küresel krizin 2009 yılına kadar süreceğini öne süren Cansızlar, uyarıda bulunarak, "Diğer ülkelerde yumuşak bir şekilde atlatılması için uygulamalar yapılıyor. Ne yazık ki 2001 krizi kadar olmasa da Türkiye'ye hasar verecek. Bankacılık sektörünün açığı fazla değil ama reel sektörün 158 milyar dolar borcu var. "Özel sektörün borcu beni ilgilendirmiyor" diyemezsiniz çünkü ekonomi bir bütündür. Çok dikkatli olmalıyız. Olmazsak; döviz fiyatlarının artması endişesi var. Faiz düşüşü durabilir. Dış borç bulunması zorlaşabilir. Özelleştirme gelirleri azalabilir. Şirketlerin borç ödeme kapasiteleri düşebilir. Bankalarda geri dönmeyen krediler artabilir. Bu kriz 2009 yılı sonuna kadar sarkabilir. Türkiye ekonomisi gelişmiş ülkelere göre daha hasarlı olacak. Türkiye ekonomisi bugüne kadar olduğundan çok daha fazla dışarıya bağımlı hale getirildi. Dolayısıyla dışarıda alınan ekonomik kararlar, Türkiye'yi olumlu ya da olumsuz etkileyecek" dedi.

(BT-HE-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title