Haberler

Kurban Bayramı'na Doğru

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Belediyelerin kurban satış yerleri için alacakları çadır kiraları olabildiğince düşük tutulmalıdır"

"Vekaleten kesimde üreticinin de vekalet veren vatandaşın da mağdur olmaması için sıkı önlemler alınmalıdır"

"Pazarlarda 'kurbanlık vasfı' yönünden çok iyi denetleme yapılmalıdır"

Kurban Bayramı yaklaşırken, kurbanlık üreticileri açısından da hareketli günler başlıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticilerin, kurbanlık pazarlarında ödeyecekleri çadır kiraları, pazarların besicilerin sosyal ihtiyaçları açısından da donanımının tamamlanması, denetimler ve vekaleten kesimde mağduriyetler yaşanmaması için uyarılarda bulundu.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, besicilerin, kurbanlıklarını özellikle metropollere götürme konusunda hazırlıklara başladıklarını belirtti. Kurbanlık satışlarının illere ve bölgelere göre farklılık gösterdiğini, kimi yerlerde canlı kilo ve et fiyatı üzerinden kimi yerlerde ise canlı hayvan üzerinden pazarlık yöntemiyle satış yapıldığını hatırlatan Bayraktar, "Birliğimizce, her yıl olduğu gibi bu yıl da hayvanlar pazarlara indirilmeden önce, iller bazında tahmini fiyatlar derlenip, kamuoyuna duyurulacaktır" dedi.

Kurbanlıkları metropol illerde belediyelerin belirlediği yerlerde satmak isteyen üreticilerin kurban süresince hayvanlarını bulunduracakları yerlere 800 ile 2 bin 500 TL arasında değişen miktarlarda ciddi bir kira bedeli ödediklerini kaydeden Bayraktar, şöyle devam etti:

-"Belediyelerin çadır kiraları üreticimizi mağdur etmemeli"-

"Bayramın yaklaşmasıyla birlikte bu tür yerlerin kira bedellerini belirleme çalışmaları da başlamıştır.

Üreticilerimizin yüksek maliyetli üretimleri ve hayvancılığımızın geçtiği zor süreç de dikkate alınarak belediyelerimizin bu yerlerin kira bedeli belirlemede daha hassas davranmalarını, kurbanlık satış yerlerini kiralarken, buraları gelir getirici bir yer değil, bir kamu hizmeti olarak görmelerini ve kira bedellerini mümkün olduğunca düşük tutmalarını bekliyoruz. Çünkü üreticilerimiz çadır kirası yanında başka masraflar da yapıyor. Üreticimiz, hayvanların taşındığı mesafeye göre değişmekle birlikte, ciddi bir nakliye ücreti ödüyor, eğer hayvanları satamazsa dönüş için de nakliye parası veriyor, bu da masrafların daha da artmasına neden oluyor.

Ayrıca, hayvanlarını satacakları yere bir iki hafta önceden giden üreticilerimiz kaldıkları sürede kişisel masrafları için de önemli denebilecek harcamalar yapıyor. Yani pazara kurbanlık sevk eden her üretici nakliye, çadır kirası, ve yeme içme gibi harcamalar da dahil olmak üzere kişi başına ciddi miktarlarda masraf yapıyor."

-"Sanal kesim"e geçit verilmemeli-

Belediyelerin hayvan pazarlarında üreticilerin su, tuvalet gibi, kişisel ve sosyal ihtiyaçlarına yönelik alt yapı hizmetlerine de azami özeni göstermesini beklediklerini kaydeden Bayraktar, dernek ve vakıflar aracılığıyla vekaleten yapılan kurban kesimlerinin de çok iyi denetlenerek, önceki yıllarda örneklerine rastlanan mağduriyetlere mahal verilmemesini istedi.

Bayraktar, şunları söyledi:

"Kurban Bayramı döneminde birçok dernek ve vakıf, hayır işlemeyi düşünen vatandaşlarımızın verdiği vekaletle onlar adına kurban kesmek için faaliyet içerisine girmektedir. Bilindiği üzere, geçtiğimiz yıllarda yaşanan bazı olumsuzluklar birçok vatandaşımızın mağdur olmasına yol açmıştır. Dernek ve vakıflara yatırılan paraların kurban kesiminde kullanılması ve bunların iyi bir şekilde denetlenmesi çok önemlidir. Aksi takdirde hem halkımızın hem de üreticilerimizin mağduriyetine neden olunabilecektir.

Vekaleten kurban kesmeyi taahhüt eden bu kuruluşların, bu dönemde ne kadar hayvanı nereden aldığının, hangi şartlarda ve nerelerde ne kadar kurbanlık kestiğinin, vekaleti veren kurban sahibinin vekaletinin yerine getirilip getirilmediğinin yetkili kurumlar tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilmesi, hem hayır işlemeyi düşünen vatandaşlarımızın hem de üreticilerimizin mağdur olmasını önleyecektir."

-Kurbanlıkların denetimi-

Bayraktar, hayvan pazarlarında kamu kuruluşlarınca hayvanların sağlık kontrolünden geçirildiğini hatırlatarak, bu kontrollerin yanı sıra hayvanların yaş uygunluğu, gebe olup olmadığı gibi vasıflar yönünden yapılan kontrollerde de titiz davranılması gerektiğinin altını çizdi. Bayraktar, "Böylece hayır işleyecek halkımıza gönül rahatlıyla kurbanlığını seçme imkanı getirilecek ve mağduriyeti önlenecektir" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title