Haberler

Kuraklık Yozgat'ta Hububat Üretiminde Verimi Düşürdü

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat'ta arpa ve buğday hasadı başladı.

Bu yıl 3 milyon 820 bin dekar alanda hububat ekimi yapılan ve Türkiye'de 81 il içerisinde en çok hububat üretimi gerçekleştirilen dördüncü il konumunda bulunan Yozgat'ta hasat mevsiminde biçerdöverler tarlaya girdi. Türkiye'deki hububat üretimin yüzde 5 'lik kısmının üretildiği ilde bu yıl yağmurun zamansız yağması ve 290 bin dekar alanda dolu afeti yaşanması nedeniyle geçen yıla oranla verimde yüzde 30 oranında rekoltede düşüklüğü bekleniyor.

Mazot, gübre ve ilaç girdilerinin yüksek olmasından yakınan çiftçiler bu yıl kuraklık ve doludan dolayı çiftçilerin zarar ettiğini söyledi. Mehmet Aslaner isimli çiftçi, tek geçim kaynaklarının çiftçilik olduğunu belirterek, "Ekinde hasat başladı. Ancak yağmurun zamanında yağmamamıs verimi geçen yıllara göre düşürdü. Ayrıca mazot, gübre gibi girdilerin yüksek olması, ürün fiyatının düşük olması biz çiftçileri zarar ettiriyor" dedi.

Biçerdöver operatörü Şaban Altıntok ise ekinleri biçerken dana kaybının yaşanmaması için olabildiğinde tarlada yavaş ilerlediklerini belirterek, "Ekin biçerken sürekli olarak biçerdöveri kontrol ediyoruz. Çiftçimiz bir yıl boyunca bugünü bekledi. Kuraklık, dolu çiftçimizi zarar ettirdi. Birde bu zarara biçerdöver eklenmemesi için elimizden gelen dikkati gösteriyoruz" diye konuştu.

Hasat başlayan arazide incelemelerde bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Yozgat İl Müdürü Ziyaattin Özdemir Yozgat'ta coğrafi yapıya göre arpa ve buğday hasadının başladığını söyledi. Yozgat il genelinde 382 bin hektar alanda hububat ekiminin yapıldığını belirten Özdemir, "Yozgat hububat ekiminde Türkiye'de dördüncü sırada yer almaktadır. Bu sene verim düşük oldu. Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Nisan aylarında aylarına yağış minimum seviyede oldu. Bundan dolayı da verimimiz bu sene düşük oldu. Bu sene yüzde 30 oranında bir verim kaybı bekleniyor. Bazı bölgelerimizde dolu düştü ve 290 bin dekar ekili alan zarar gördü" dedi.

Dane kaybı konusunda çiftçi ve biçerdöver operatörlerine uyarılarda bulunan Özdemir, "Biçerdöver operatörleri ekin biçerken kurallara uymalarını ve ekini hem alttan hem de yavaş biçmelerini istiyoruz. Çiftçilerimiz de ekinlerini biçtirirken mutlaka biçerdöverin dane döküp dökmediğini kontrol etsinler. Teknik ekiplerimiz dane kaybının yaşanıp yaşanmadığı konusunda denetimlerini yapıyor. Bu konuda çiftçilerimizden de dikkatli olmalarını biçerdöver dane kaybına sebep oluyorsa müdürlüğümüze bildirmelerini istiyoruz" şeklinde konuştu. - YOZGAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Yozgat Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title