Haberler

Kuraklık Armut Üretimini Arttırdı

Uluslararası Alanda Ün Yapan ve Dünyanın En Ağır Armutlarının Yetiştirildiği Bursa'nın Gürsu İlçesinde Armut Üreticileri, Küresel Isınma Sebebiyle Ortaya Çıkan Kuraklığın Armut Üretimini Arttırdığını Söyledi.

Uluslararası alanda ün yapan ve dünyanın en ağır armutlarının yetiştirildiği Bursa'nın Gürsu ilçesinde armut üreticileri, küresel ısınma sebebiyle ortaya çıkan kuraklığın armut üretimini arttırdığını söyledi.

Küresel ısınma ve kuraklık, insan yaşamı için gerekli bazı meyve ve sebzelerin üretimini kısıtlarken, bazı meyvelerin de üretiminin artmasına yol açıyor. Santa Maria ve Deveci armutu ile Türkiye'de ve dünyada ün yapan Bursa'nın Gürsu ilçesinde uzun süren kuraklık, armut üretiminin geçen yıllara göre artmasını sağladı. Gürsulu armut üreticileri, Romanya, Çek Cumhuriyeti ve Rusya başta olmak üzere birçok yere armutlarının ihraç edildiğini belirterek, bu yıl kuraklık sebebiyle armut üretiminde patlama

beklediklerini kaydetti. 30 yıldır Gürsu'ya bağlı Adaköy'de yaşayan hem armut üreticisi ve hem Adaköy muhtarı Abbas Erdem, Bursa'nın ve Gürsu'nun gururu olan armutların Türkiye'ye 200 milyon dolar gelir sağladığını dile getirdi.

Armut tüccarlarının bu dönem armutları erken ve ucuza aldığını ifade eden Erdem, armut üreticilerinin ürün fazlalığı olmasına rağmen fazla kar elde edemediğinin altını çizdi. Erdem, "Bu sene armut üreticileri, tüccarlara armutların kilosunu 80 YKr ile 90 YKr arasında sattı. Tüccarlar ise erken ve ucuza aldıkları bu armutları 1.30 YTL ile 1.5 YTL'den yurt içinde ve yurt dışında satışa sundu. Bu sene üretimin çok iyi olmasının sebebi, ortaya çıkan kuraklıktır. Köy nüfusunun yüzde 60'ından çoğu armut

üreticiliğiyle uğraşmakta. Kuraklık bu şekilde 1 ay daha devam ederse bu sene 2 tona yakın ürün beklentimiz var. Uluslararası alanda ün yapan Santa Maria armudunun toplanmasında sona yaklaşıldı. Ağırlığı bin 500 grama kadar ulaşan Deveci armudunu ise 2 ay sonra toplayacağız. Kuraklık ne kadar devam ederse ürünlerimizden de o kadar verim alırız" dedi.

Bursa'nın batı tarafında yetişen meyvelerin kuraklık sebebiyle üretiminin azaldığını söyleyen Erdem, armut üretimindeki patlamanın meyvelerdeki üretim açığını az da olsa kapattığını sözlerine ekledi.

(YS-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title