Haberler

Kur'an-ı Kerim ve Ezan Okuma Yarışması Türkiye Finali

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Din Eğitimi Genel Müdürlüğü'nce Düzenlenen İmam-hatip Liseleri Arası "Kur'an-ı Kerim ve Ezan Okuma Yarışması Türkiye Finali" Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'nun Katılımıyla Adana'da Başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Din Eğitimi Genel Müdürlüğü'nce düzenlenen İmam-Hatip Liseleri arası "Kur'an-ı Kerim ve Ezan Okuma Yarışması Türkiye Finali" Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'nun katılımıyla Adana'da başladı.

Merkez Sabancı Camisi'nde düzenlenen yarışma öncesinde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, çağın en büyük sorunlarından birinin iyi şeyler düşünülmesine rağmen bunun hayata yansıtılmadığını ifade etti. Bardakoğlu, "Önemli olan çok iyi şeyler düşünmek değil onu uygulamaktır. Bu nedenle Kur'an-ı Kerimi de çok iyi bilmek tek başına bir işe yaramaz. Onu gerçek hayatta uygulamak lazım. Günümüzde insanların yaptığı en büyük yanlış öbür dünya gerçeğinden uzak yaşaması. Bugün herkes

şiddetten ve sevgisizlikten şikayetçi. Çağımızın en büyük hastalığı da insanların ben merkezli yaşaması ve çıkarcı olması. Bu tutumu bir tarafa bırakıp 'biz' diyerek yaşamak lazım. Bizim en büyük simgemiz Allah'a olan inancımızdır" dedi.

MEB Din Eğitimi Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Aycan ise yaptığı konuşmada, tartışma konusu haline getirilen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersiyle ilgili Türkiye'nin daha önce bir tecrübe yaşadığını belirterek, "Din dersi seçmeliydi ve okullarda ayrım meydana gelmiş, anarşik durumlar oluşmuştu. Parçalanma yaşanmış milli birlik ve beraberlik tehlikeye girmişti. Ancak görüldü ki, din dersi zorunlu olduktan sonra milli birlik ve beraberlikte bir sorun yaşanmadı'' diye konuştu.

Din dersinin 1982 yılında zorunlu hale getirildiğini hatırlatan Aycan, "Din dersi seçmeli olursa seçenler 'dinli', seçmeyenler 'dinsiz' şeklinde ayrışmaya neden olur. Ayrıca uygulama konusunda sıkıntılar yaşanır. Geçmişte bunlar olmuştu. Bölgeler arasında uygulamalarda sıkıntılar yaşanmıştı. Din eğitimi seçmeli olursa bu bir kültür dersi değil, din eğitimi dersi olur. Bu da uygulamada çok büyük sıkıntılara yol açar" dedi.

Aycan, din dersinin seçmeli olması durumunda "seçen-seçmeyen" şeklinde baskı oluşacağını 1980 öncesine dönüleceğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"1980 öncesinde anarşi yaşanıyordu ülkede. Bu tartışmalar 1970'li yıllarda da yaşandı. Ancak o zaman yaşanan tartışmalar günümüzden farklı. O zaman ırkçı azınlık meydana getirmeye çalışanlar şimdi dinci azınlık oluşturmaya çalışıyor. Ancak biz bunun üstesinden Din Kültürü ve Ahlak dersiyle geleceğiz. Bu ders ülke üzerindeki ayrışmayı önleyici özelliğe sahip. Çocuklara sevgi, dostluk gibi kavramları öğreterek kin ve nefreti yok ediyor."

İmam Hatip Liseleri'nin de etkinliğini iyice yitirdiğini belirten Aycan, "Çok yakın zamanda çocuklarımızı yetiştirecek din görevlileri bulamayacağız. Dini olmayan toplum hiçbir zaman ayakta kalamaz. Bu nedenle din görevlilerin yetişeceğe okullara önem vermeliyiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kur'anı Kerim ve Ezan Okuma yarışmasın geçildi. Kur'an-ı Kerim okumada 10, Ezan okumada da 10 İmam Hatip Liseli öğrenci yarışmaya katıldı.

Yarışmayı, AK Parti Adana Milletvekili Vahit Kirişci, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, İl Müftüsü Mehmet Barış ve çok sayıda vatandaş izledi.

(FK-AB-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title