Haberler

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan, Devlet Yardımını Geri Çeviren, Gezen'e Yanıt

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan, Siyasi Eleştiri Yaptıkları İçin Disiplin Cezası Alan Trabzon Devlet Tiyatrosu Sanatçılarına Destek Vermek Amacıyla 30 Bin YTL'lik Devlet Yardımını Geri Çeviren Müjdat Gezen'e Yanıt Geldi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan, siyasi eleştiri yaptıkları için disiplin cezası alan Trabzon Devlet Tiyatrosu sanatçılarına destek vermek amacıyla 30 bin YTL'lik devlet yardımını geri çeviren Müjdat Gezen'e yanıt geldi. Bakanlık açıklamasında, söz konusu oyuncuların oyun metninde bulunmayan bir sözü sahnede söyledikleri belirtilerek, "Yalnız Devlet Tiyatrolarının değil, özel tiyatroların oyunlarında da oyun senaryosunun dışına çıkılmasının doğru bulunmadığı, böyle bir durumun seyirciye saygısızlık sayılacağı, oyun yazarının telif haklarını ihlal ederek hukuki sorumluluklar doğuracağı bütün tiyatrocularca bilinen bir husustur" denildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, özel tiyatroların her yıl olduğu gibi 2007-2008 sanat sezonunda gerçekleştirecekleri projeler için Bakanlıktan yardım talebinde bulundukları belirtildi. Yapılan başvuruların, 2007 yılı içinde bütçeden veya bütçe dışı kaynaklardan ödenek temin edilemediği için değerlendirmeye alınamadığı hatırlatılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Özel tiyatroların arkalarında devlet desteğini hissetmeleri için mütevazi ama çok anlamlı olan bu yardımların, tiyatro sanatımızın, sahnelerimizin yaşaması, gelişip güçlenmesi, özel tiyatro perdelerinin sürekli açık tutulabilmesi için ne kadar büyük önem taşıdığı da camianın ve kamuoyunun malumudur. Bu anlayışla, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın talimatıyla, 2007 yılı için 1 milyon 500 bin YTL tutarında özel bir ödenek sağlanmıştır."

Bu kapsamda Müjdat Gezen Tiyatrosu'nun Artiz Mektebi adlı projesine 30 bin YTL yardım yapılması kararı alındığı belirtildi. Müjdat Gezen'in, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'ne hitaben yazdığı dilekçede, "Nedenini sonradan açıklayacağım gerekçelerle tiyatroma yapılan yardımı kabul etmeyip iade etiğimi bilgilerinize arz ederim" ifadelerini kullandığı ve yardım almama gerekçesini ise henüz resmen açıklamadığı bildirildi. Gezen'in basın yayın organlarına konuyla ilgili açıklamalarda bulunduğunun ifade edildiği açıklamada şunlar kaydedildi:

-"GEZEN'İN KONUYLA İLGİSİ OLMAYAN GEREKÇESİNİ KAMUOYUNUN TAKTİRİNE BIRAKIYORUZ"

"Sayın Müjdat Gezen'in söz konusu haberlerde yer alan devlet yardımını reddetme gerekçesini konuyla hiçbir ilgisi olmayan, Trabzon Devlet Tiyatrosu oyuncularının oyun metninde bulunmayan bir sözü sahnede söylemeleri yüzünden disiplin cezası almalarına bağlamasına yönelik açıklamaları kamuoyunun taktirine bırakıyoruz. Kaldı ki, yalnız Devlet Tiyatrolarının değil, özel tiyatroların oyunlarında da oyun senaryosunun dışına çıkılmasının doğru bulunmadığı, böyle bir durumun seyirciye saygısızlık sayılacağı, oyun yazarının telif haklarını ihlal ederek hukuki sorumluluklar doğuracağı bütün tiyatrocularca bilinen bir husustur."

-GEZEN'İN ALMADIĞI YARDIM GELENEKSEL TİYATROLAR İLE ÇOCUK TİYATROLARINA

Açıklamada, Gezen tarafından kabul edilmeyen Devlet yardımından, 4 bin YTL'nin İzmir'deki amatör Bademler Köyü Tiyatrosu'na, 2 bin YTL'nin Hazım Kısakürek'in Geleneksel Gösteri Sanatları Topluluğu'na verileceği, geri kalanının ise amatör ve geleneksel tiyatrolarla çocuk tiyatrolarına dağıtılacağı bildirildi. (ANKA)

(AS/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Aldatmak 66. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kül Masalı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda CANLI izle! Hudutsuz Sevda 28. Bölüm FOX TV CANLI izle! 19 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 19 Nisan Cuma burç yorumları nedir? Sakla Beni CANLI İzle! Star TV Sakla Beni 24. Bölüm HD CANLI izleme linki! İnci Taneleri CANLI izle! 18 Nisan İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Aldatmak canlı izle! 18 Nisan ATV Aldatmak 65. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 18 Nisan günün maçları nereden izlenir? SURVIVOR NEDEN YOK? Bu akşam Survivor yok mu? Yeni bölüm ne zaman yayınlanacak? İbrahim Hacıosmanoğlu kimdir? TFF Başkan adayı İbrahim Hacıosmanoğlu kaç yaşında, nereli? Gelinim Mutfakta çeyrek altının kim aldı? 18 Nisan Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Gelinim Mutfakta Rabia Kimdir? Gelinim Mutfakta Rabia kaç yaşında, nereli? ERZURUM DEPREM SON DAKİKA | Erzurum'da deprem nerede oldu? Erzurum'da deprem kaç şiddetinde deprem oldu? Kate Middleton nerede? Kate Middleton tedavi görüyor mü, saraydan ayrılıyor mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title