Haberler

Kültür ve Turizm Bakanı Günay Açıklaması

Milas'ta bulunan 2 bin 400 yıllık mezar odası ve lahitte inceleme yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Dünya çapında bir merkez olacak. Türkiye'de, dünyanın bildiği Efes gibi Bergama gibi önemli ören yerleri var, ama iddia ediyorum ki onlardan çok daha farklı özellikleri ve büyük zenginlikleri olan bir mekan ortaya çıkacak" dedi.

Bakan Günay, Milas'ta tarihi eser kaçakçılarının tahrip etmesinin ardından düzenlenen operasyonla ortaya çıkarılan Kral Mausolos'un babası Hekatamnos'a ait mezar odası ve lahitte incelemelerde bulundu. Mezar odasına özel kıyafetler giyerek giren Günay, Kazı Heyeti Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl'dan çalışma hakkında bilgi aldı.

İncelemesini tamamladıktan sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Günay, bölgede 1.5 yılı aşkın süredir çalışmalara devam ettiklerini ve dünyanın en ilginç, en önemli kazılarından birisini yürüttüklerini söyledi. Uzunyuva olarak bilinen alanda, daha önce toprak yığınları ve gecekondular bulunduğunu hatırlatan Günay, bunların kaldırıldığını belirtti.

Çalışmaların tam bir koordinasyon içinde yürütüldüğüne işaret eden Günay,

"Bizim bile hayal ettiğimizden daha önemli şeyler çıkıyor. Bugün gördüğüm mozaikler, şuana kadar Türkiye'de gördüğümüz mozaikler itibariyle, çizim itibariyle en ilginç olanı. Bu alanda Yunanistan'daki Akropol ile yarışabilecek görkemde yepyeni bir mekan ortaya çıkaracağız" dedi.

Uzunyuva alanında çıkan mozaiklerin "şaşkınlık verdiğini" vurgulayan Günay, şöyle konuştu:

"Önümüzdeki yıl içinde burada ne yapacağımızı fiziki olarak ortaya çıkarmış olacağız. İnanılmaz bir açılış yapacağız ve bunun heyecanını şimdiden yaşıyorum. Dünya çapında bir merkez olacak. Türkiye'de dünyanın bildiği Efes gibi Bergama gibi önemli ören yerleri var ama iddia ediyorum ki onlardan çok daha farklı özellikleri ve büyük zenginlikleri olan bir mekan ortaya çıkacak."

-"Her ay gelip durum"-

Bölge halkının ağzıyla "Ben her ay buraya gelip durum" diyen Bakan Günay,

"gelip durmadıklarını hep beraber çalıştıklarını" anlattı.

Çok güzel bir eseri, tarihi ortaya çıkarmanın heyecanını yaşadıklarını dile getiren Günay, bir gazetecinin, "Yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerle ilgili bir gelişme var mı" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Kaçırılan eserlerin bir kısmını bulduk. Bazıları müzemizde sergileniyor. Bir kısmını takip ediyoruz. İngiltere'de, İskoçya'da şuanda yaptığımız takipler var. Bizim buradaki arkeolojiye verdiğimiz önem, yaptığımız çalışmaların bilimsel titizliği, eserleri geri almamızda yardımcı olacak. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'ye yöneltilen eleştiriler vardı. 'İşte siz de kalsa ne olacak. Mermerse kireç ocağında yakacaksınız, altınsa götürüp satacaksınız' deniyordu. Artık bu öyle değil. Ben iddia ediyorum İstanbul'daki Topkapı Sarayı'ndaki yaptığımız son düzenleme ve Gaziantep'te yaptığımız Zeugma Müzesi düzenlemeleri şuanda dünyadaki bütün müzelerle yarışacak düzeydedir."

Bu arada, Kültür ve Turizm Bakanı Günay'a ziyaretinde İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da eşlik etti.

-Karikatür sergisi açılışına katıldı-

Tarihi alandaki incelemesinin ardından Bakan Günay, Milas Belediyesi'nin desteğiyle Turhan Selçuk anısına oluşturulan Karikatürlü Ev'de düzenlenen Kutlukhan Perker'in karikatür sergisi ve kursunun açılışını gerçekleştirdi.

Günay, burada yaptığı konuşmada, "Milas'ı tüm tarihi eserleriyle ayağa kaldırarak Türkiye'nin kültür turizminin en önemli merkezlerinden birisi haline getirmeye çalışıyoruz. Bunu Milas'a bahşetmiyoruz. Milas'ın kültür zenginliğinin üzerindeki tozu kaldırıp, dünyanın görmesini sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat'ın doğum günü kutlamasına da katılan Günay, çocuklara pasta yedirerek, limonata ikram etti.

- MUĞLA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title