Haberler

Kültür Varlıkları Kurulu'nun Dikkatini Çekmek İçin Süpürgeli Eylem

BURSA'nın Büyükorhan ilçesinde yapılması planlanan biyokütle enerji santraline tepki gösterip inşaatın temelinin atılmaması için aylardır nöbet tutan kırsal Karaağız Mahallesi sakinleri, Bursa Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü'nün, inşaatın durdurulmasına yönelik kararıyla rahat...

BURSA'nın Büyükorhan ilçesinde yapılması planlanan biyokütle enerji santraline tepki gösterip inşaatın temelinin atılmaması için aylardır nöbet tutan kırsal Karaağız Mahallesi sakinleri, Bursa Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü'nün, inşaatın durdurulmasına yönelik kararıyla rahat bir nefes aldı, ancak kurulun bu kararının sadece 8'inci parselde inceleme yapılmasına yönelik kararı ile şok yaşadı. Dikkate alınmayan tarihi yolun ve taşların bulunduğu 9'uncu parselde de inceleme yapılmasını isteyen mahalle sakinleri, yolu süpürüp, taşları ortaya çıkardı.

Büyükorhan ilçesi kırsal Karaağız Mahallesi'nde ocak ayında Satem Enerji San. Tic. Ltd. Şirketi tarafından biyokütle enerji santrali yapılmasına karar verildi. Tarihi  eserler, yol ve mezarın bulunduğu mahallelerine biyokütle enerji santrali yapılacağını öğrenen mahalle sakinleri, aralarında yaşlı, kadın ve çocukların da bulunduğu gruplar halinde inşaatın temelinin atılmaması için eylem başlattı, Dönüşümlü olarak gece gündüz inşaat alanında nöbet tutan bölge halkı, iş makinelerinin ve malzeme getiren kamyonların girmemesi için mahalle girişine traktör lastikleri ile barikat kurarak, avukatları Eralp Atabek aracılığı ile projeyi yargıya taşıdılar. Açılan davalar devam ederken, Bursa Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun, sadece inşaatın yapılacağı 8'inci  parselde inceleme yapılıp tarihi eserlerin ve tarihi yolun bulunduğu 9'uncu parseli dikkate almaması tepkilere neden oldu. İnceleme yapılmak istenmeyen inşaat sahasının bitişiğindeki 9'uncu parselde yüz yıllık tarihi yol ve taşların bulunduğu, burada insanların atalarının yattığı mezarların olduğunu belirten Karaağız Mahallesi sakinleri, buradaki tarihi eserlerin dikkate alınması için tarihi yol üzerinde toplu süpürme eylemi yaparak, tarihi taşları ortaya çıkardı. Mahalle sakinleri, Bursa Kültür Varlıkları Koruma Kurulu önüne gelerek açıklamada bulundu.

'HELENİSTİK, BİZANS, ROMA DÖNEMLERİNDEN ESERLER VAR'

Arazilerini kotrplak fabrikası yapılacağı vaadiyle sattıklarını, ancak daha sonra santral yapılacağını öğrenince inanamadıklarını söyleyen mahalle sakinleri adına açıklamadan bulunan Mesut Korkmaz,  "Hukuk  inancımız gereğince, santral inşaatını iptal ettirmek için davalar açtık. Santral yapılmak istenen 102 ada 8'inci parselin bitişiğindeki 9'uncu parsel sayılı araziye biz yıllardır 'eski mezarlık' demekteyiz. Halen cenazelerimizi gömdüğümüz yere de  'yeni mezarlık' denmektedir. 9'uncu parsel tapu kaydında da 'metruk mezarlık' yazmaktadır. Eskiden beri mezarlık olarak anılan bu arazi hiç araştırılmamıştır. Büyükorhan'ın köylerinde Helenistik, Bizans, Roma dönemlerinden çok fazla sayıda antik eserin bulunduğu bilinmektedir. Derecik bazilikası karşımızdaki tepenin yamacındadır. Dedelerimizden duyduğumuz 'Deve yolu' denilen ticaret yolu köyümüzün altından geçmektedir. Onun bitişiğinde tescil edilmiş sit alanı içinde antik dönem mezarlığı bulunmaktadır. Bu kadar çok belirti olmasına rağmen Bursa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, santrale imkan yaratmak için gayret göstermektedir. Sadece santral yapılmak istenen 102 ada 8'inci parsel ile sınırlı inceleme kararı verilmesi arkeolojinin temel ilkelerine, çalışma tekniklerine aykırıdır. Kurul, bilimsellikten uzak, yatırımcının kar hırsına hizmet eden kararlar veremez. Bizler kararı öğrendikten sonra, 8 ve 9 parsel numaralı arazileri iyice gezdik. Kurul üyelerinin göremediği, antik yolun izi olduğunu zannettiğimiz yerleri süpürdük. Düzgün yerleştirilmiş taşları ortaya çıkardık. Bunları Kurul üyelerinin 'görmeyen' gözlerine göstermeye hazırız" dedi.

- Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Büyükorhan Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title