Haberler

Tezhip Sanatının Tarihte Adımları" Sergisi Açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Tezhip Sanatının Tarihte Adımları" sergisi açıldı.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda açılan serginin küratörü tezhip ustası Dr. Hatice Aksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu sergi Türk tezhip sanatının tarihi gelişimini adım adım anlatan bir sergi. Biz bu sergide yüzyıllar boyu kültürel bir sürekliliği ve zengin bir kültürü olan tezhip sanatımızı anlatmak ve sevenlerle paylaşmak istedik" dedi.

Aksu, sergide İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK) bünyesinde bulunan 30 usta öğretici, 7 tezhip ustası ve 97 öğrencinin eserlerinin bulunduğunu belirtti.

Eserlerin 3 farklı yorumunun sergide yer aldığını kaydeden Aksu, şöyle konuştu:

"Sergide, 2. Beyazıt döneminde Kur'an-ı Kerim sayfalarını görüyoruz. Çünkü 2. Beyazıt döneminde, Şeyh Hamdullah çok önemlidir. Kur'an-ı Kerim yazmıştır ve hat sanatında zirvedir. Bizim onu vurgulamamız gerekiyordu. Candaroğulları Beyliği döneminde, beyliğin bayrağı Hazreti Davud yıldızını kullanmıştır. O yıldız ve bayraktan yola çıkarak, ortasında hattan yazılan besmeleyi süslemeyle anlattık. Türkiye Cumhuriyeti dönemine ilişkin de modern çalışmalar yaptık."

Toplam 106 eserin yer aldığı sergi, 31 Mart'a kadar görülebilecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title