Haberler

Iıı. Uluslararası Osmanlı İstanbul'u Sempozyumu"

İstanbul'un fethinin 562. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek "III. Uluslararası Osmanlı İstanbul'u Sempozyumu", 25-26 Mayıs'ta gerçekleştirilecek.

İstanbul'un fethinin 562. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek "III. Uluslararası Osmanlı İstanbul'u Sempozyumu", 25-26 Mayıs'ta gerçekleştirilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve 29 Mayıs Üniversitesi işbirliğinde yapılacak sempozyumun basın toplantısında konuşan Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Feridun Emecen, İstanbul'a bugünkü çehresini Osmanlı'nın kazandırdığını söyledi.

Emecen, İstanbul denince akla devasa bir şehir geldiğini belirterek, "Fakat tarihi geçmişine bakılığında böyle olmadığını görüyoruz. Dolayısıyla bizim ele alacağımız alan, sur içerisinde bulunan yerdir. Burayla ilgili her türlü olumsuzluk, İstanbul'da yaşayanlar olarak bizleri rahatsız ediyor" diye konuştu.

İstanbul'un tarihi geçmişini, eserlerini, siyasi olaylarını öğrenmek ve ortaya koymak düşüncesiyle hareket ettiklerini kaydeden Emecen, "Bizim İstanbul'dan devraldığımız bir miras var. Biz bu mirası, kültürel yapıyı anlamak ve bunu yeni nesillere anlatmak istiyoruz" dedi.

Düzenleme Komitesi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Akyıldız ise sempozyum programından söz ederek, "Araştırmacılardan gelen çalışmalar üzerinden en nitelikli olanları seçip, sempozyum programını oluşturduk. Tarihi geriye doğru sarmak mümkün değil. Yok olanlar yok oldu. Var olanları nasıl muhafaza edebiliriz ve tarihi hafızayı nasıl canlandırabiliriz? Bizim derdimiz biraz bu. Kalanları muhafaza edebilmek. Bu hususa dikkati çekmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

- İstanbul ile ilgili özel araştırmalar sunulacak

Sempozyumda, çok kültürlülük ve medeniyetlerin buluşma noktası olarak İstanbul, İstanbul'un büyük bir metropol olarak dünya tarihindeki yeri, Osmanlı imparatorluk merkezi olarak payitaht İstanbulu, kent arkeolojisi, Osmanlı İstanbulunda antik tarih mirasın değerlendirilmesi gibi konularda yapılan özel çalışmalar ilk kez sunulacak.

İlgi çekici olaylar ve karakterler üzerinden Osmanlı İstanbulunun anlatılacağı sempozyumda ayrıca siyasi otoritesi ve yetkileriyle haremin dört güçlü kadınından biri olan Canfeda Hatun'un hayatı, İngiliz devlet adamı Stratford Canningh'in İstanbul üzerine tasvirleri, Taksim Topçu Kışlası hakkında yeni bilgiler, İstanbul'un uluslararası kent şekline dönüşmesi üzerine tartışmalar, Hayal Perdesi: İstanbul'da erken dönem sinema gibi birbirinden farklı konular ele alınacak.

Tarihçi ve edebiyatçıları İstanbul'da buluşturacak sempozyumda, Türk edebiyatının tanınmış isimlerinden Ahmet Ümit, Selim İleri, Mario Levi, Beşir Ayvazoğlu ve İskender Pala, tarihin tartışmalı konularını gündeme getirecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title