Haberler

Gümüşhane'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yılı kutlanıyor

Güncelleme:

- Gümüşhane'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yılı kutlanıyor

GÜMÜŞHANE - Gümüşhane'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 104.yıldönümü düzenlenen törenlerle kutlanıyor.

Önceki yıllarda 15 Temmuz Zafer Meydanında vatandaşların katılımıyla yapılan kutlama programı bu yıl Covid-19 tedbirleri nedeniyle Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı önünde protokol üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Tören Atatürk Anıtına Valilik adına Vali Vekili Mustafa Pala, Belediye adına Belediye Başkanı Ercan Çimen'in çelenk sunumu, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Gazilerin Vali Vekili Mustafa Pala'ya Türk Bayrağı, Belediye Başkanı Ercan Çimen'e şehrin anahtarı ve Garnizon Komutan Vekili Albay Kemal Erbay'a kurtarılmış vatan toprağı, gazilere de buket takdim edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tebrik mesajı okundu.

Günün anlam ve önemiyle ilgili konuşmasını gerçekleştiren Belediye Başkanı Ercan Çimen, 15 Şubat tarihinin atalarımızın inanç, cesaret, azim ve kahramanlıklarıyla tarihteki en şanlı destanlardan birinin yazıldığı gün olduğunu belirterek, "Bu topraklar ve bu vatan düşmanlarımız tarafından bizlere ikram edilmedi. Çok büyük acılar cefalar çekildi ciddi sayıda şehit verilerek kurtarıldı. Bu mirasa hep birlikte sahip çıkacağız. Aziz milletimiz ve kahraman ordumuz vatan ve millet aşkıyla yurdun her yerinde baş gösteren açlığa yokluğa cephanesizliğe ve her türlü imkansızlığa rağmen direnerek bugün hür ve bağımsız bir hayat sürdürülen aziz vatanımızı bizlere miras bırakmıştır Bu mirasa hep birlikte sahip çıkacağız. 19 Temmuz 1916 'da Rus işgaline uğrayan şehrimizde Sefer bizim Zafer Allah'ındır " diyen ordumuz ve milletimiz kahramanca mücadelesi sonunda 15 Şubat 1918 tarihinde kazandıkları zaferle işgalci güçlerin Anadolu'da barınamayacakları tüm dünyaya ilan etmiştir. 15 Şubat hepimizin gurur günü. Bugün şehrimiz için önemli bir günü yaşıyor ve düşman işgalinden kurtuluşumuzun 104. yılını gururla kutluyoruz. Kurtuluş törenleri milletimizin hafızasını tazelemek ve o zorlukları yaşayan atalarımızı hatırlamak için çok önemlidir. Bugün buradan bir kez daha Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bu toprakları bize vatan kılmak için bir gül bahçesine düşercesine toprağa giren tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet gazilerimize minnet duygularımı ifade ediyorum" dedi.

Başkan Çimen, konuşmasında ayrıca kurtuluş törenlerinin Covid-19 salgını nedeniyle 2 yıldır biraz buruk geçtiğini belirtip Gaziler için ellerinden geleni yaptıklarını hatırlatarak, talep ettikleri anıt ve gaziler için mezarlık yapacaklarını da sözlerini ekledi.

Gaziler adına konuşan Muharip Gazi Hüseyin Cahit Kaya ise "Ülkemizin her karışı atalarımızın kanlarıyla sulanarak bıraktığı cennet vatanımızı savunurken onlarla aynı duyguları, aynı heyecanı paylaştık. Paylaşamaya da nefes aldığımız süre boyunca devam edeceğiz. Milli diriliş ve şahlanışı ifade eden kurtuluş günleri millete vurulmak istenen esaret zincirinin kırıldığı, birlik, beraberlik ve var olma mücadelesinin verildiği kahramanlıklarla dolu günlerdir. Bizlere bu gururu yaşatan aziz şehitlerimize ve kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum" diye konuştu.

Kurtuluş günü nedeniyle düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle buradaki tören sona erdi.

Tören öncesinde 15'e yakın atlı vatandaş ise kurtuluş günü için 15 Temmuz Zafer Meydanında atlarla geçiş töreni düzenledi.

Atıyla birlikte Gümüşhane'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yılını kutlamaya gelen Ersoy Yazgan, "Rahmetli dedem kurtuluş gününde burada organizasyonlar yaparmış. Kurtuluşu kutlamaya geldik. Burada atlarımızla bir gösteri yaptık. Gümüşhane halkı bizi bağrına bastı. O günlere gitmek için biraz daha fazla fedakar olmak lazım. Elimizden geldiğince duygulanıp yad etmeye çalışıyoruz. Burada Gümüşhaneli rahmetli Mustafa Canlı ve rahmetli dedem Osman Yazgan adına da bir yürüyüş gerçekleştirdik. Onları da yad ettik. Bizim için unutulmaz bir hatıra oldu" diye konuştu.

Abdülkadir Canlı da "Çok güzel ve anlamlı bir duygu. Gümüşhaneli olmaktan gurur duyuyoruz. Bugüne de güzel bir katkı sağlayabildiysek ne mutlu bize. Ecdadımıza buradan rahmet diliyoruz, o günlere gittik" dedi.

Kutlama programı kapsamında akşam bir düğün salonunda konser programı düzenlenecek.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

15 Temmuz Gümüşhane Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli?
title