Haberler

Balıkesir haber... BALIKESİR - Antandros Antik Kenti'ndeki Roma villası ve nekropolis gün ışığına çıkarılıyor

Güncelleme:

Balıkesir haberler: Balıkesir'in Edremit ilçesinde, mozaikleriyle ünlü Antandros Antik Kenti'nde arkeolojik kazıların 21'inci dönemi başladı.

Balıkesir'in Edremit ilçesinde, mozaikleriyle ünlü Antandros Antik Kenti'nde arkeolojik kazıların 21'inci dönemi başladı.

Antandros kazısı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ege Üniversitesi tarafından Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle Altınoluk Mahallesi'nde denize yakın alanda yapılıyor.

Kazı heyeti başkanı, Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürcan Polat, AA muhabirine, 2000 yılında yüzey araştırmasıyla başlayan çalışma kapsamında, 2001'den itibaren kazıları sürdürdüklerini söyledi.

Bu yıl kazı çalışmasını Roma villası ve nekropolis (mezarlık) olmak üzere iki alanda gerçekleştirdiklerini aktaran Polat, villanın teraslara oturan bir yapıya sahip olduğunu dile getirdi.

Terasların en altında bulunan, villaya ait olduğunu düşündükleri endüstriyel alandaki 7 dükkandan 5'ini önceki yıllarda gün ışığına çıkardıklarını, bu seneki hedeflerinin kalan 2 dükkanı açarak mimarisini anlamak olduğunu belirten Polat, şöyle devam etti:

"Böylece Roma villasının güney sınırını net şekilde tespit etmiş olacağız. Önümüzdeki yıllarda, hatta bu sene de başlayacağız, restorasyon bölümüyle ortak çalışma yürütmekteyiz. Evin kalıcı çatı projesini oluşturmak için bir altyapı bu. İlk önce Roma villasının tamamen planını öğreneceğiz. Bu son aşamaya geldi zaten. Onun sonrasında bu evi, nasıl duvar resimlerini, mozaiklerini, koruyarak kalıcı bir çatıyla kapatıp ziyaretçilerimize açabiliriz, bunun altyapısını oluşturmak bu seneki hedefimiz."

Nekropolis 4 ve 5'inci yüzyıllarda endüstriyel alana dönüşmüş

Polat, nekropolis alanında bugüne kadar 549 mezar tespit ettiklerini ve bunların hangi dönemlere ait olduğunu belirlediklerini bildirdi.

Buna göre, nekropolisin milattan önce 8'inci yüzyıldan itibaren milattan sonra 1'inci yüzyıla kadar kullanıldığını tespit ettiklerini anlatan Polat, şunları kaydetti:

"Şu an nedenini tam olarak bilmiyoruz ama bu tarihten sonra nekropol kullanım dışı kalıyor. Yaklaşık 250-300 yıl kadar bir süre burası kullanım dışı ve yamacın eğiminden dolayı erozyonla gelen topraklar mezarların üstünü kapatmış. Roma imparatoru Diokletianus döneminde kentin gelişmesiyle beraber bu alan kente ait bir endüstri alanına dönüşmüş. Çünkü mezarlık alanının üstüne oturan 4 ve 5'inci yüzyıla ait hem şarap işliği var hem de bir cam atölyesi var. Bu bulgulardan alanın endüstriyel alan olarak kullanıldığını görüyoruz."

Prof. Dr. Gürcan Polat, önceden açılmış olan Roma yapılarının boş bölümlerinde kazıları daha da derinleştirerek eski devirlerdeki mezarlara da ulaşmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Mozaikleriyle ünlü, Kaletaşı Tepesi'nin batı yamaçlarında yer alan antik şehirdeki arkeolojik buluntular, milattan önce 7-8'inci yüzyıllara uzanıyor. Kazılarda Roma dönemine ait mozaiklerle bezenmiş bir villaya, kanalizasyon ağına, dükkanlara ve pek çok lahde rastlanan antik kentin adının, Troya Savaşı sırasında da geçtiği biliniyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Balıkesir Arkeoloji Edremit Roma Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title