Haberler

Anıtkabir'in kadın mühendisi geniş kitlelere tanıtılacak

Güncelleme:

Türk bilim kadınlarına ilişkin yazdığı "Bilimde Cumhuriyet Kadınları", "Atatürk'ün Mühendis Kızları", "Türk Felsefesi'nin Öncüleri'nden Tezel Taşkıran", "Türk Kimyası'nın Ana Kraliçesi Remziye Hisar" gibi kitaplarıyla tanınan mühendis ve eğitimci Doç. Dr. Günseli Naymansoy, Anıtkabir'in inşasında görev alan kadın mühendis Sabiha Rıfat Gürayman'ı geniş kitlelere tanıtmak istiyor.

Sabiha Rıfat Gürayman'ın yaşamının anlatıldığı "Anıtkabir'deki Kadın Eli" adlı kitabın yazarı Naymansoy, AA muhabirine, 1980'li yıllarda genç bir kadın mühendis olarak çalışmaya başladığında pek çok zorlukla karşılaştığını belirterek, o zaman kendinden önceki neslin bu konuda verdikleri mücadeleyi düşünerek onlara yolu açan öncülere yürekten minnettar olduğunu kaydetti.

2005 yılında Yeditepe Üniversitesinde gerçekleştirilen uluslararası kongrede sunduğu "Türkiye'de Kadın Mühendislerin Profili" başlıklı bildiriyi hazırlarken ilk kadın mühendisin kim olduğunu da araştırdığını ifade eden Naymansoy, şunları bildirdi:

"2007 yılında düzenleyicileri arasında olduğum çalıştayda 'Türk Mühendis Kadınların Cesur Öncüsü, Sabiha Gürayman' adlı bildiriyi sundum. 2008 yılında Genelkurmay Başkanlığına başvurarak Sabiha Hanım'ın bir fotoğrafının Anıtkabir'e konulmasını talep ettim ve isteğim uygun bulunarak kitabın kapağındaki fotoğraf, Hürriyet Kulesi'ne konuldu. Böylece iletişim kurabildiğim rahmetli yeğeni Sayın Beyhan Susup, halası Sabiha Hanım'a ait tüm belgeleri bir bavulda topladığını söylemişti. Bavuldan çıkanları incelerken şunu iyice anladım ki, Sabiha Hanım'ın meslek yaşamı Anıtkabir'in öyküsüyle birlikte olmalıydı. Böylece kitap ortaya çıktı. Bu konuda bana güvenip bu onurlu görevi yapmam için elindeki belgeleri paylaşan ve tüm desteğini veren rahmetli Beyhan Susup'a derin minnettarlığımı belirtmek isterim."

"Belgeler arasında Anıtkabir'e ait pek çok yazı bulunuyor"

Naymansoy, Gürayman'ın yeğeni Susup'un kitabın basılmasından kısa süre önce vefat ettiğine değinerek, şöyle devam etti:

"Kitabın sonuna bavuldan çıkan tüm belgelerin kataloğunu hazırlayıp ekledim. Bu ilk kadın mühendisimizi daha geniş kitlelere tanıtmak ve onun bıraktıklarını yapılması gerektiği gibi saklayabilmek ve araştırmacıların kullanımına sunabilmek için gerekliydi. Belgeler arasında Anıtkabir'e ait pek çok yazı bulunuyor. Umarım hak ettiği ilgiyi görür. Kitapta Genelkurmay Başkanlığının ilettiği ve Sabiha Hanım'ın imzası olan belgeler bulunuyor. Kitabı, tamamen belgelere dayanarak ve popularize etmeden ona layık olacak bir üslupla yazdım."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Remziye Hisar Cumhuriyet Anıtkabir Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title