Haberler

Aksaray'ın ilk valisi tarafından yaptırılan "Bilgi yurdu" 96 yıldır hizmet veriyor

Güncelleme:

Aksaray'ın ilk valisi tarafından yaptırılan "Bilgi yurdu" 96 yıldır hizmet veriyor

AKSARAY - Aksaray'ın ilk valisi tarafından Cumhuriyet döneminin ilk yapılarından biri olarak inşa edilen ve adına "Bilgi yurdu" denilen İl Halk Kütüphanesi eşsiz mimarisi ve işlevi ile 96 yıldır hizmet veriyor.

Aksaray'ın Cumhuriyet dönemindeki ilk vilayet oluşunda kente atanan ilk vali olan şair Abdullah Sabri Karter tarafından Haziran 1924'te inşasına başlanan ve Vali Karter'den görevi devralan Vali Ziya Günar tarafından Mayıs 1926'da yapımı tamamlanan İl Halk Kütüphanesi, 96 yıldır hizmet veriyor. Cumhuriyet döneminde dönemin önemli mimari ustalarından Kayserili Şeyh Usta'ya yaptırılan İl Halk Kütüphanesi halkın sosyal hayata uyum sağlaması ve bilgi birikimleri adına zenginleştirilmesi için yapıldı. Halk Evi olarak hizmete açılan kütüphaneye Sarı Şeyh Usta Mısri'nin yazdığı kitabenin ardından "Bilgi Yurdu" ismi verildi. Cumhuriyetin ilk yapılarından birisi olan Aksaray İl Halk Kütüphanesi ilk kurulduğunda kentin toplantı, konferans, balo, nişan ve düğünlerine de ev sahipliği yaptı.

"Ecdadımızın ilk düşündüğü şey kütüphanedir"

Aksaray'ın ilim şehri unvanını taşıdığını ve kütüphanenin yapılışını anlatan İl Kültür Turizm Müdürü Mustafa Doğan, "Şehrimiz Aksaray tarihi kayıtlarda Dar-ül İlim olarak ifade ediliyor. Özellikle Selçuklular Döneminde şehrin muhtelif yerlerinde onun üzerinde medrese var ve burası Dar-üz Zafer, Dar-ül İlim, Dar-üs Süleha olarak ifade ediliyor. Özellikle 2. Kılıçarslan ile başlayan süreçte şehrin her tarafında ilim yuvaları oluşturuluyor. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren Aksaray vilayet oluyor. O zor günlerde milli mücadeleden çıkılmış. O zorlu süreçten hemen sonra şehirde bir takım müesseseler oluşturuluyor. Bu müesseseler oluşturulurken yine ilk başta ecdadımızın düşündüğü şey kütüphanedir. Hemen Ulu Camii'nin yanına 1924'den başlayarak 1926 yılına kadar 2 yıl süren inşaatın sonrasında Aksaraylıların büyük gayretiyle ismi de çok güzel Bilgi Yurdu olarak ilk kütüphane oluşturuluyor" dedi.

"Hizmet verilen okuyucu sayısı 71 bin 219'a ulaştı"

Binanın kuruluşu ve amaçlarıyla birlikte bugününü anlatan Kütüphane Müdürü Çağatay Van, "Binamız 1924 yılında yapımına başlanılmış olup 1926 yılında hizmete açılmasıyla Halk Evi olarak hizmete giren bölgemizde Ulu Camii kompozisyonunda yapılmıştır. Aksaray Valiliği İl Halk Kütüphanesi ve şimdiki Aksaray Lisesi olmak üzere oluşturulan tarihi ada içerisinde yerini almaktadır. Genç Cumhuriyet döneminde cumhuriyete yönelik vatandaş yetiştirebilme mantığıyla ortaya çıkan yeni kültürel hareketler noktasında Halk Evi olarak hizmete başlamış ve ondan sonra da Türkiye'de örneği az bulunan yapıldığı gündeki işlevi ile bugündeki işlevi aynı olduğu bina olarak dönemin Halk Evi kitaplığından bugünün Halk Kütüphanesine evirilerek gelmiştir. 2021 yılı istatistiklerine göre toplam 41 bin 582 kitaplık bir koleksiyonumuz var, toplam üye sayımız 26 bin 927 ve 31 bin 324 kitabımızı bu üyelerimize 2021 yılı içerisinde ödünç verdik. 2021 yılında kütüphanenin tüm etkinlikleri çerçevesinde hizmet verilen okuyucu sayısı da 71 bin 219'a ulaştı" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Cumhuriyet Aksaray Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title