Haberler

Bakan Mahir Ünal: Yerli Film İzlenme Oranında Avrupa'da Birinci Sıradayız

Güncelleme:

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, 2015 yılında yerli film konusunda rekor kırıldığını belirterek, "Toplam izleyici sayısı 60 milyon olurken, yerli film izlenme oranı yüzde 56 olarak gerçekleşti." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, 2015 yılında rekor kırılarak 139 yeni yerli filmin seyirci ile buluştuğunu belirterek, "Toplam izleyici sayısı 60 milyon olurken, yerli film izlenme oranı yüzde 56 olarak gerçekleşti. Ülkemiz son yıllarda yerli film izlenme oranı ile Avrupa'da birinci sırada yer almaktadır" dedi.

Ünal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2016 yılı bütçesine ilişkin yaptığı sunumda, 6 Edebiyat Müze Kütüphanesinde, özel koleksiyonlar, objeler ve o yörede üretilmiş yazma eserlerin basımlarının aynısının bulunduğunu söyledi. Kütüphanelerde 2015 yılında 2 bin 170 çeşitli kültürel etkinlik düzenlendiğini ve bu etkinliklere 365 bin kişinin katıldığını ifade eden Ünal, şunları kaydetti:

KÜTÜPHANE 600 BİN OKUYUCUYA KAPILARINI AÇTI
"Kitap Fuarları 2015 yılında 18 adet uluslararası kitap fuarına iştirak edildi. Milli Kütüphanemiz, yılda yaklaşık 600 bin okuyucuya kapılarını açmıştır. Koleksiyonunda bulunan yaklaşık 7 milyon dijital ve basılı materyalle, Türkiye ve dünyadaki araştırmacılara uzaktan erişim yoluyla da hizmet vermektedir.

YERLİ YAZILIM KULLANILDI
Milli Kütüphane Başkanlığımız, 2015 yılında geçmişe ait bekletilmiş, kataloglanmamış ve kayıt altına alınmamış kitap ve benzeri yayınların ulusal ve uluslararası erişime açılması amacıyla katalog bilgilerini çıkararak 250 bin veri girişi gerçekleştirmiştir. Basılı materyallere ilişkin kayıt dışılığa böylece son verilmiştir. Bu kapsamda 588 bin lira harcanmıştır. Dijital güvenliği sağlamak amacıyla, 607 bin lira bütçe harcanarak dış kaynaklı yazılım yerine, yerli bir yazılım ve donanım sistemi kurularak dışa bağımlılık giderilmeye çalışılmıştır."

MİLLİ KÜTÜPHANE İÇİN EK DEPO PLANLANIYOR
Bakan Ünal, Milli Kütüphaneye koleksiyonun daha da zenginleştirilmesi amacıyla 700 bin lira bütçe kullanılarak yayın alımı yapıldığına vurgu yaparak, "2016 yılında yayın alımına ve yenileme işlemlerine ağırlık verilerek Milli Kütüphanemizin marka değerine katkı sağlanmasına devam edilecektir" dedi. Ünal, uluslararası kütüphanecilik arşiv ve depolama standartlarına haiz 25 bin metrekare kapalı alanda 27 adet depodan oluşan ek depo binası planlandığını ve inşaatına başlandığını anlattı.

"TERCÜMESİ YAPILMAMIŞ ESERLER OKUYUCUYLA BULUŞTURULACAK"
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığının, İstanbul merkezli olmak üzere toplam 22 kütüphanesiyle hizmet vermeye devam ettiğini anlatan Ünal, "Yazma Eserlerin Korunması Projesi kapsamında 2016 yılında 2,5 milyon lira ödenek kullanmayı planlamaktayız. Binbir Eser Projesi kapsamında başta Fatih Kitaplığında bulunanlar olmak üzere hiç tercümesi yapılmamış yazma eserler okuyucuyla buluşturulacak. Bu proje için 4 milyon lira ödenek ayrılmıştır. Yazma eser envanterimizde yer alan Kur'an-ı Kerim nüshaları arasından, 2015 yılında basılan Şeyh Hamdullah Mushaf-ı Şerifine ilaveten 2016 yılında Hasan Rıza Hatlı Mushaf-ı Şerifin de tıpkı basımının gerçekleştirilmesini planlamaktayız" diye konuştu.

Bakan Ünal, bu yıl 2 milyon lira maliyetli Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü Hizmet Binası inşaatına başlanacağının da altını çizerek, "2015 yılında ihalesi yapılan 5,5 milyon lira bütçeli Süleymaniye Tıp Medresesi Restorasyon Projesi'ni ise haziran ayında tamamlamayı hedeflemekteyiz" ifadesini kullandı.

"2015 YILINDA 139 YENİ YERLİ FİLM SEYİRCİ İLE BULUŞTU"
Sinemanın kültürel ve ekonomik hayata katkı sağladığına işaret eden Ünal, bu kapsamda 2015 yılında 27 milyon lira destek kararı alındığını anımsattı.

Bakan Ünal, "108 yerli filmin gösterime girdiği 2014 yılının ardından 2015 yılında da yeni bir rekor kırılarak 139 yeni yerli film seyirci ile buluşmuştur" açıklamasında bulundu. Ünal, toplam izleyici sayısının 60 milyon, yerli film izlenme oranının ise yüzde 56 olarak gerçekleştiğini aktararak, "Ülkemiz son yıllarda yerli film izlenme oranı ile Avrupa'da birinci sırada yer almaktadır" dedi.

"ÖZEL TİYATROYA DESTEK ARTIRILACAK"
Geçen yıl 400 milyon adet bandrol basımı için 3 milyon 717 bin lira bütçe kullanıldığını, artan bandrol talebi doğrultusunda bu yılı için 3 milyon 953 bin lira bütçe kullanılmasının planlandığını aktaran Ünal, Türkiye'nin bir sanat merkezi haline dönüşmesi için "Yerelden Evrensele" anlayışı ile sanatsal ve kültürel etkinliklere desteklerin devam edeceğini kaydetti.

Ünal, vatandaşların sanat etkinliklerinden faydalanması amacıyla Bakanlık tarafından yurtiçi ve yurtdışında 2 bin 740 etkinlik yapılmasının öngörüldüğünü dile getirdi. 2016 yılının Kutü'l Amare Zaferi'nin 100. Yılı olması nedeniyle bu yıla özel kitap yayını, sempozyum, sergiler, sahne gösterileri, belgesel/ kısa film, tiyatro oyunu gibi özel etkinlikler de düzenleneceğini aktaran Ünal, "2016-2017 sanat sezonunda özel tiyatroların projelerine destek sağlanacak olup, destek miktarını 5 milyon liraya yükseltmeyi planlamaktayız" ifadelerine yer verdi.

Bakan Ünal, şehirlerin kültürünün ve geleneğinin parçası olan geleneksel el sanatlarını ve sanatçılarının destekleneceğinin altını çizerek, "Ayrıca 2015 yılında Geleneksel El Sanatçıları, Türk Süsleme Sanatçıları, Mahalli Sanatçılar, Geleneksel Tiyatro Sanatçıları, Halk Aşıkları/Ozanlar, Halk/Kalem Şairleri, Zakirler olmak üzere toplam 228 sanatçı Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezine kayıt edilerek sanatçı tanıtma kartı verilmiştir. Böylece Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezine kayıtlı sanatçı sayısı 3 bin 168 olmuştur. 2007 yılından bu yana verilmekte olan bu sanatçı tanıtma kartlarına önümüzdeki dönemde farklı işlevler kazandırmayı planlıyoruz" açıklamasında bulundu.

"BİN YENİ USTA YETİŞTİRİLECEK"

UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi hakkında da bilgi veren Ünal, şunları kaydetti:

"2015 yılında hazırlık çalışmaları tamamlanarak UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine ülkemizce sunulan, geleneksel çini ustalığı aday dosyası, Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan ve İran ile hazırlanan İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü: Lavaş, Katırma, Jupka, Yufka ortak dosyası 2016 yılı sonunda görüşülüp karara bağlanacaktır.

Öte yandan, Bakanlığımız ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğinde yürütülen sosyal sorumluluk projesi olan Bir Usta Bin Usta Projesi, Somut Olmayan Kültürel Miras taşıyıcıları olarak kabul edilen geleneksel el sanatı ustalarının desteklenmeleri ve kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarımızın yaşatılması ve tanıtılması amacıyla 2010 yılında başlatılmıştır. Her yıl belirlenen 5 ilde 20 kişinin katılacağı, 10 yıl devam etmesi planlanan proje sonucunda bin yeni ustanın yetiştirilmesi hedeflenmektedir."

"İSTANBUL ULUSLARARASI BALE FESTİVALİ VE YARIŞMASI DÜZENLENECEK"
Devlet Tiyatrolarında, kültürel ve tarihi vizyonu yansıtan senaryolar ve oyunların üretileceğini ifade eden Ünal, 2014-2015 sanat sezonunda 58 olan sahne sayısının, 2015-2016 yılı sanat sezonunda 64'e ulaştığını bildirdi.

Ünal, bu yıl 2 yılda bir yapılan İstanbul Uluslararası Bale Festivali ve Yarışması'nın düzenleneceğini ve Trabzon'da da Opera ve Bale Günleri düzenlenmesinin planlandığını belirtti.

Öte yandan, Tarihi Alan planları ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanının; şehitlikler, tabyalar, siperler, kaleler ve anıtları ile bir açık hava müzesi olarak düzenlenmesine yönelik kararlar ve yöntemlerin geliştirileceğini ifade etti. Tarihi Alan planları için 2,4 milyon lira bütçe ayrıldığını dile getiren Ünal, "Ayrıca Yunus Emre Enstitüsü, 2015 yılı sonu itibarıyla 36 ülkede 44 Türk Kültür Merkezinde hizmet vermektedir" dedi.

Ünal, şöyle devam etti:

"Belgrad, Zagreb, Komrat, Hartum, Doha ve Lefkoşa'daki kültür merkezleri 2015 yılında faaliyetlerine başlamış olup Pekin, Kuala Lumpur, Cakarta, NewYork, Kiev ve Moskova'daki kültür merkezlerinin açılış çalışmaları sürmektedir. Bunlara ilave olarak, enstitünün 2023 yılına kadar 100 kültür merkezine ulaşma hedefi çerçevesinde 2016 yılında Bişkek, Münih, Atina, Prag, Seul, Lahor, Tunus ve Madrid olmak üzere 8 kültür merkezinin daha hizmete açılması planlanmaktadır. Yunus Emre Enstitüsü, yabancılara Türkçe öğretimi ve kültür-sanat alanında Türkiye'nin tanıtımı olmak üzere iki temel alanda faaliyetlerini sürdürmektedir."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mahir Ünal İstanbul Türkiye Kültür Sanat Haberler

title