Haberler

Kültür Balıkçılığını Geliştirme Projesi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Yyü) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kenan Güllü, 'Kültür Balıkçılığını Geliştirmek İçin Kapasite Oluşturma Projesi' ile Yanlış Üretimin Ortadan Kaldırılacağını Söyledi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kenan Güllü, 'Kültür Balıkçılığını Geliştirmek İçin Kapasite Oluşturma Projesi' ile yanlış üretimin ortadan kaldırılacağını söyledi.

Avrupa Birliği (AB), Doğu Anadolu Kalkınma Programı (DAKP) kapsamında desteklenen 'Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerinde 'Kültür Balıkçılığını Geliştirmek İçin Kapasite Oluşturma Projesi' ile üreticilere balık üretiminde uyguladıkları yanlış ve eski yöntemler yerine modern yöntemlerin öğretildiği belirtildi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Kenan Güllü, yürütülen projeyle üreticilerin üretkenliği, ürün kalitesi ile verimin artmasını hedeflediklerini ifade etti. Bunun için Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerinde gökkuşağı alabalığı üretimi yapan işletme sahibi ve çalıştırdıkları personelleri, su ürünleri kooperatifi üyeleri ve balık üretimine ilgi duyan potansiyel üretici adaylarına seminerler verdiklerini anlatan Güllü, "Eğitimlerimizin sonunda katılımcılara sertifika veriliyor. Modern balık üretim metotları, hasat-paketleme, ürün işleme ve işleme artıklarından balık silajı yapımıyla balık pazarlama ve ekonomik analiz konularında bilgiler veriliyor. Bu eğitimler Van, Tatvan, Muş ve Hakkari illerinde oluşturulan eğitim merkezlerinde konunun uzmanı öğretim üyeleri tarafından veriliyor. Eğitim kurslarımız her hafta pazartesi günleri Van'da, salı-çarşamba Bitlis'in Tatvan ilçesi ve Muş'ta, cumartesi günleri ise Hakkari'de yapılmaktadır. Haziran 2007 ayına kadar kurslar devam edecektir" dedi.

Eğitimlerde gökkuşağı alabalığı üretimi yanında yetiştiriciliğinin de yapılabileceğini açıklayan Güllü, sazan, çizgili levrek, Karadeniz alabalığı, kaynak alabalığı ve yayın balıkları gibi yöreye uygun alternatif balık türlerinin tanıtımının da yapılacağını ifade etti. Güllü, projeyle üretimi öğretilmesi, üretilen balıkların tesislerde emek-yoğun metotla işlenmesinin öğretilmesi ve silaj yapım tekniği gibi bölgede bilinmeyen uygulamaların gösterilmesi gibi yeni gelir getirici faaliyetlerin oluşmasına ve geçim kaynaklarının çeşitlenmesine zemin hazırlayacağını kaydetti. Güllü, "Ayrıca bölgedeki hali hazırda kurulu bulunan işletmelerle yeni kurulmakta olan işletmeler proje koordinatörü veya eğitmenler tarafından yerinde ziyaret edilerek, teknik bilgiler verilmekte ve yönlendirmeler yapılmaktadır. Projemiz kapsamında verilen eğitimler ve sosyal faaliyetlerden ilham alarak balık üretim tesisi kurmak isteyenlere de danışmanlık, projelendirmede destek, hammadde ve alet-ekipman tedariki konusunda tedarikçilerle iletişim konularında proje ofisimizce yardımcı olunmaktadır. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi liderliğinde yürütülen projede; Yedi Başak Derneği yerel ortak, Van Tarım İl Müdürlüğü, Eğe Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Gazi Osman Paşa Üniversitesi Almus Meslek Yüksek Okulu ise iştirakçi olarak yer almaktadırlar" şeklinde konuştu.

(SER-MET-NÇ-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title