Haberler

Kültür Balıkçılığı Üreticilerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri Toplantısı

Trabzon ve İlçeleri Su Ürünleri Birlik Başkanı Hasan Nas, Son Çıkan Çevre Tebliği ile Ege Bölgesi'nde Ağ Kafes Konulan Bir Çok Yerin 'Hassa Bölge' İlan Edildiğini Belirterek "Bu Nedenlerle Bizim Bölgemiz Çok Daha Önem Kazanacaktır. Şimdiden Bölgemizde Ağ Kafes Kurmak İçin 20 Adet Başvuru Olduğu Biliyoruz. Bizim Talebimiz Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Bilimsel ve Teknik Koşullara Uyan İyi Bir Pla...

Trabzon ve İlçeleri Su Ürünleri Birlik Başkanı Hasan Nas, son çıkan Çevre Tebliği ile Ege Bölgesi'nde ağ kafes konulan bir çok yerin 'hassa bölge' ilan edildiğini belirterek “Bu nedenlerle bizim bölgemiz çok daha önem kazanacaktır. Şimdiden bölgemizde ağ kafes kurmak için 20 adet başvuru olduğu biliyoruz. Bizim talebimiz Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bilimsel ve teknik koşullara uyan iyi bir planlama yapılması ile ileride Ege bölgesi'ndeki gibi olumsuz durumların ortaya çıkmamasıdır” dedi.

İç Su Ürünleri Alabalık Yetiştiriciler Birliği tarafından Trabzon'un Maçka İlçesi'nde düzenlenen ‘Kültür Balıkçılığı Üreticilerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri’ toplantısı bugün Maçka İlçesi Coşandere Sümer Çiftlik Restoran’da yapıldı.

Toplantıda konuşan Trabzon ve İlçeleri Su Ürünleri Birlik Başkanı Hasan Nas, Trabzon ilinde değişik kapasitelerde 90 civarında alabalık işletmesi bulunduğunu hatırlattı. Bu işletmelerin 64 tanesinin kayıtlı üyelerinin olduğunu belirten Nas “Halen 15 işletmenin de üyelik işlemleri devam etmektedir. Hedefimiz tüm işletmeleri birlik çatısı altında toplamaktır. Birliğimizin 64 üyesi ile 5 bin 200 sayılı yasa ile kurulan su ürünleri sektöründeki ülkemizin sayısal olarak en büyük kuruluşudur. Sektörün daha güçlü olabilmesi, ülke genelinde yaptırım gücü olan bir kurum haline gelebilmesi için üst birlik oluşturmamız şart. Bunun için de en az kanuni işlemlerini tamamlamış 7 birliğin bir araya gelmesi gerekiyor. Halbuki Trabzon İç Su Birliği, Rize İç Su Birliği, Muğla Alabalık Üretici Birliği ve Muğla Alabalık Yetiştiriciği Birliği olmak üzere ülkemizde kurulmuş olan 4 adet İç Su Ürünleri Üretici Birliği vardır. Bu sayıyı nasıl 7'ye çıkarabiliriz, bunu düşünmeliyiz. Çevremizdeki illerde de oluşabilecek birliklerin kuruluşuna yardımcı olmayı düşünüyoruz. Giresun, Gümüşhane, Artvin ve Ordu illerimizde birlik kurulabilrse bölge olarak üstünlüğümüz gözardı edilemez. İleride kurulması düşünülen üst birlikte Doğu Karadeniz'in ağırlığı hissedilecektir” diye konuştu.

“Son çıkan Çevre Tebliği ile Ege Bölgesi'nde ağ kafes konulan bir çok yer 'hassa bölge' ilan edilmiştir” diyen Hasan Nas “Buradaki çiftliklere 2 ay içerisinde yerlerini terk etmeleri söylenmiştir. Bu nedenlerle bizim bölgemiz çok daha önem kazanacaktır. Şimdiden bölgemizde ağ kafes kurmak için 20 adet başvuru olduğu biliyoruz. Bizim talebimiz Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bilimsel ve teknik koşullara uyan iyi bir planlama yapılması ile ileride Ege Bölgesi'ndeki gibi olumsuz durumların ortaya çıkmamasıdır. Başlangıçta işler iyi disipline edilirse sektörün önü tıkanmaz. Bu konuda en büyük şansımız KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi ve Rize Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bölgemizde bulunmasıdır" şeklinde konuştu.

Vali Nuri Okutan ise kültür balıkçılığı yönündeki sorunları çözerek üretimi artırmayı hedeflediklerini belirterek valilik olarak bu yönde her türlü projeye açık olduklarını söyledi. Valilik olarak Trabzon'da 69 akarsu üzerinde enerji üretimi yönünde proje çalışması bulunduğuna dikkat çeken Vali Okutan, "Yorulmadan gelecek beklemek hayal olur. Karadeniz, üretimin yoğun olarak yaşandığı bir yer. Bol akarsularımız var. Bu doğal güzellikleri geleceğe taşımalıyız. Turizm alanında bu doğal güzellikleri satabilmemiz için bu doğal güzelliklerini korumalıyız" diye konuştu.

Toplantıya Tarım İl Müdürü Temel Şahin, Trabzon Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Atilla Özdemir, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, balık üreticileri katıldı.

Toplantının ardından Vali Nuri Okutan, alabalıkların olduğu havuzlu bölüme geçerek balıklara yem vererek fileyle balık tuttu.

Öte yandan dünya genelinde ise tüketilen 130 milyon ton balığın yüzde 33'ü çiftliklerden temin ediliyor. 20 yıl içinde tüketimin yüzde 50'sinin çiftlik kaynaklı olacağı tahmin ediliyor. Türkiye kafeslerde yılda 40 bin ton balık üretirken, Yunanistan 130 bin, İtalya 259 bin, İspanya ise 350 bin ton üretiyor. Çin'in üretimi ise 10 milyon tonu buluyor. Türkiye üretiminin 15 bin tonunu ihraç ediyor.

(BK-ÖS-Y

29.05.2007 18:13 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title