Haberler

Kudüs'te Türkçe Sertifikası Heyecanı

Filistin'de faaliyet gösteren Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosluğuna bağlı Türk Kültür Merkezinde Türkçe öğrenen kursiyerlere sertifikaları verildi.

Kudüs'teki Türk Kültür Merkezi'nde, Türkçe kurslarını başarıyla tamamlayan Filistinli öğrenciler için sertifika töreni düzenlendi. Altı aylık ve bir yıllık Türkçe kurslarını başarıyla tamamlayan 31 Filistinli öğrenciye sertifikaları Türkiye'nin Filistin Başkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç tarafından takdim edildi.

Filistinli öğrenci programı Türkçe sundu

Kudüs Üniversitesi'nin konferans salonunda düzenlenen programı, Hala Rasras isimli Filistinli öğrenci Türkçe sundu. Sertifika programında başarılı olan bazı Filistinli öğrenciler de Türkçe konuşma yaptı.

Sertifika törenine katılanlara Filistinli iki kız öğrenci tarafından sunulan ud ve darbuka dinletisinin ardından, Muhammed Hudair isimli Filistinli öğrenci "Soğuk Havalar" şarkısını söyledi.

Büyükelçi Sarnıç, sertifika töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye ile Filistin arasında çok köklü kültürel ve akrabalık bağları bulunduğunu hatırlatarak, bu bağların daha da gelişmesinin en önemli yollarından bir tanesinin dil olduğunu belirtti.

Sarnıç, programın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada da "İki  ülkenin halklarının kaynaşması için Türkçe'nin burada bilinmesi ve aynı şekilde Türklerin de Arapça bilmesi çok önemli. Tabii bizim buradaki misyonumuz, kültür bölümü olarak Filistinli kardeşlerimize Türkçe öğretmek, Türkçe öğrenmelerine destek olmaktır" dedi.

Filistinlilerin Türkçe öğrenme konusunda çok başarılı olduğunu kaydeden Sarnıç, "Hakikaten Filistinli kardeşlerimiz çok kısa sürede Türkçe'yi öğrendiler. Ben de zaman zaman eğitim kurslarına katılarak gözlemde bulundum. Burada Türkçe öğretilmesi çok önemli. Çünkü biz Filistin'e çok önem veriyoruz. Filistinin bağımsız, hür ve egemen bir devlet olarak dünya sahnesindeki yerini alabilmesi için Türkiye olarak siyasi, ekonomik ve kültürel her türlü desteği elimizden geldiğince veriyoruz" diye konuştu.

Gazze ve Batı Şeria'da Türkçe kursu hazırlığı

Dilin iki toplum arasında bir köprü işlevi gördüğünü belirten Sarnıç,  şöyle konuştu:

"Şu anda kültür merkezimizde Türkçe öğrenen 400 Filistinli kardeşimizin sayısı çok daha yükseklere çıkacaktır. Tabii sadece Doğu Kudüs değil, Batı Şeria ve Gazze'de de bu kurslar açılmalı. Kültür bölümümüz, bu yöndeki çalışmalara başlamıştır. İnanıyorum ki yakın vadede önce Gazze'de sonra da Batı Şeria'da bu kurslar başlayacaktır. Tabii başka kurumlarımızın da aynı şekilde bu kursları başka formatlarda düzenlediğini görüyoruz. TİKA'nın bu konuda çalışmaları var. Hepimiz el birliğiyle, Türkçemizin Filistin'de yaygınlaşması için elimizden gelen her türlü çabayı gösteriyoruz."

Filistinli öğrencilerin Türkçe öğrenmelerinin kendilerine yeni istihdam kapıları açacağını da belirten Sarnıç, "Daha dün Türkiye'den bir firmamız geldi ve benden burada açmak istedikleri ofiste çalışmak üzere Türkçe bilen Filistinli istedi. Bu gerçekten önemli. Ben inanıyorum ki özellikle genç kardeşlerimiz Türkçe öğrendikleri taktirde önlerine nice fırsat pencereleri açılacaktır" ifadesini kullandı.

"Sadece Türkçe değil, Türk kültürünü de öğrendim"

Törende sertifika alan öğrencilerden Revan İdris, dilleri sevdiği için Türkçe öğrenmeye başladığını ve daha sonra Türkiye'de üniversite okumaya karar verdiğini söyledi.

İdris, "Türkçe öğrenirken sadece dil değil, Türk kültürüne dair de çok şeyler öğrendim. Türk ve Filistin kültürleri birbirine çok yakın. Ortak tarihe sahibiz. Tüm Filistinlilere Türkçe öğrenmelerini tavsiye ediyorum. Arapça ile çok ortak kelimeye sahip olması da Türkçe öğrenmeyi kolaylaştırıyor" dedi.

Filistinli Nura Bola da Türkçe'nin önemli ve öğrenmesi kolay bir dil olduğunu belirterek, "Tüm Filistinlilere Kudüs'teki Türk Kültür Merkezinin sunduğu bu imkandan yararlanarak Türkçe öğrenmelerini tavsiye ediyorum" diye konuştu.

"Biz de Filistinlilerin kültürünü öğreniyoruz"

Kudüs Türk Kültür Merkezi Müdürü Sedat Yılmaz da birçok Filistinlinin Türkiye'de okumak amacıyla Türkçe öğrendiğini söyledi.

Yılmaz, "Biz kendi kültürümüzü Filistinlilere tanıtırken, onların kültürünü de öğrenmek için buradayız. Türk dilini, edebiyatını, coğrafyasını burada anlatırken, biz de Filistin kültürünü, örfünü ve adetini öğreniyoruz. Bundan dolayı öğrencilerimizle çok iyi bir kaynaşmamız oldu. Öğrencilerimizin çoğu Türkçe açısından kendilerini çok iyi geliştirdi. Burada öğretmenlerimizin özverili çalışmalarının hakkını da teslim etmek lazım" dedi.

Geçtiğimiz bir yılın, Filistinliler için sıkıntılarla dolu olduğunu hatırlatan Yılmaz, önümüzdeki dönemde ebru sanatı kursu açmayı, Türk filim günleri ile Kudüs, Ramallah ve El-Halil şehirlerinde Türk kültür günleri düzenlemeyi planladıkları bilgisini paylaştı.

Kaynak: AA / Güncel

Filistin Türkiye Kudüs Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title