Haberler

Küçükbaş hayvanlar meralardan mandıralara taşındı

Güncelleme:

Küçükbaş hayvanlar meralardan mandıralara taşındı

AKSARAY - Nüfusunun yüzde 80'inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray'da küçükbaş hayvanlar kış mevsiminin gelmesi ile birlikte meralardan mandıralara taşındı.

450 bini anaç olmak üzere yavrularıyla birlikte 1 milyon civarında küçükbaş hayvan varlığı bulunan Aksaray'da kış mevsiminin gelmesi ile birlikte küçükbaş hayvanlar meralardan mandıralara taşındı. Kış mevsiminde küçükbaş hayvancılıkta mandıra ve hayvan bakımları da büyük önem arz ederken, aşılarının yaptırılması ve kaliteli yemlerle beslenmesi gerekiyor. Küçükbaş hayvancılığın bir mera hayvancılığı olduğunu ifade eden Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, kış mevsimi nedeniyle artık hayvanların meralardan mandıralara taşındığını belirterek, "Küçükbaş hayvancılık bir mera hayvancılığıdır. Küçükbaş hayvanlarımız yılın 8-9 ayını meralarda otlayarak geçiriyor. O yüzden karlılıkları var. Eğer küçükbaş hayvanları biz mandıralara kapatırsak ve fabrika yemleriyle beslersek bu işten para kazanmamız mümkün değil. Ama yılın 3-4 ayını da mandırada geçirmek zorundalar. Şu anda hayvanlarımız meralardan çekildiler. Artık kışlık bakım için üreticilerimizin elinde. Bu hayvanlarımızı arpa, buğday, çavdar, yonca, silaj, fiğ gibi kaliteli yemlerle besleyerek bu kışı geçirmelerini temin etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Bakım, besleme ve hastalıkla mücadele sonucu gelir yükselecek, verimlilik artacak"

Mandıralarda doğum sezonunun da başladığının altını çizen Başkan Aktürk, hayvanların ve mandıra hijyeninin de büyük önem arz ettiğini vurgulayarak, "Mandıralarda doğum sezonu da başlıyor. Tabii bu hayvanlardan kuzuyu canlı almak ve bu kuzu ölümlerinin önüne geçmek için bakım ve besleme şartlarının da çok iyi olması gerekiyor. Hayvanlarımız mandıraya girmeden önce hayvanlarımızın dezenfektesinin yapılması, altlıklarının ve üstlüklerinin tedarik edilmesi ve mandıra bakımlarının yapılması gerekir. Hayvanların da bazı ilaçlarını yapmak gerekir. Parazit ilaçları, iç ve dış parazit ilaçlarının yapılması gerekiyor. Mümkünse çelerme aşılarının yapılması gerekiyor. Hayvanlarımızı kaliteli yemlerle beslememiz gerekiyor. Eğer bakım besleme şartlarını iyi tutarsak küçükbaş hayvancılıkta ciddi anlamda para kazanmamız mümkün. Hem hayvan hastalıklarıyla mücadele konusunda hem de bakım besleme konusunda şartların iyileştirilmesi küçükbaş hayvancılığın hem gelirini yükseltecek, hem de verimliliği ve kaliteyi artıracak diye düşünüyoruz. Kaliteli ve sağlıklı gıdayı üretmek için hayvanlarımızın bakım besleme şartlarını iyileştirilmesi, bulaşıcı hastalıklara karşı mücadelenin iyi noktalara getirilmesi çok önemli. O yüzden küçükbaş hayvancılıkta bunları önemsiyoruz. Üreticilerimiz de artık bilinçlendi. Bu işleri bilerek, isteyerek yapıyorlar. Çünkü bu işten para kazanıyorlar. Para kazandıkça bu şartların daha iyileşmesi için ellerinden gelen bütün gayreti gösteriyorlar" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Aksaray Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title