Haberler

Kto ile 9 Firma Arasında Protokol İmzalandı

Kayseri Ticaret Odası (KTO) ile pastırma, sucuk ve mantı ürünlerinde coğrafi işaret sistemine dahil olan 9 firma arasında protokol imzalandı.

KTO Toplantı Salonu'nda düzenlenen programda konuşan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, coğrafi işaretler hakkında şu bilgileri verdi:

"Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işarete, coğrafi işaret diyoruz. Coğrafi işaretler, menşe adı ve mahreç işareti olarak ikiye ayrılmıştır. Bir ürünün, üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tümüyle bu yöre, alan veya bölge sınırları içinde yapılması durumunda 'menşe' adını belirtir. Bir ürünün, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle bu yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş olması gereklidir. Mahreç İşareti ise, ürünün bir üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş yöre, alan veya bölge sınırları içinde yapılması, durumunu gösterir" ifadelerini kullandı. Kayseri'nin 9 ürün tescili ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ödül aldıklarını dile getiren Hiçyılmnaz, "Coğrafi İşaret Denetleme Sistemi ile asıl amaç yerel ve yerinde koruma sağlamaktır. Mart ayı itibariyle verilen tescil sayısı 189'dur. Bunlardan 86'sı menşe işareti 103 ise mahreç işaretidir. Kayseri 9 ayrı ürün tescili ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldığımız ödüle de sahip bulunmaktadır."

ÜRÜNLER TÜRKİYE'DE İLK KEZ QR KODU İLE TESLİM EDİLECEK

"Kayseri Ticaret Odası olarak, Coğrafi İşaret Denetleme Sistemi kapsamındaki işlemleri tescil sahibi sıfatıyla uygulamaktayız" diyen KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz sözlerini şöyle sürdürdü;

"Bu sistem kapsamında Türkiye'de ilk defa QR kode uygulaması ile sisteme dahil olan toplam 9 firmaya sucuk-pastırma ve mantı ile ilgili hazır basılı halde QR kodlu etiketler işaretleme sistemi dahilinde ürünlerin üzerinde kullanılmak için teslim edilecektir. Sistemin işleyişi şöyle gerçekleşmektedir. Coğrafi İşaret Denetleme Sistemine dahil olmak ve ürünlerinde QR kodu kullanmak isteyen firmalarımızdan başvuruya ilişkin belgelerler dilekçe ile alınmaktadır. Belgelerin inceleme süreci tamamlandıktan sonra firmaların ürettiği ürünlere ilişkin numuneler gıda laboratuvarında analizleri yaptırılmaktadır. Bu kontrol sürecini geçen ürünlere ilişkin Coğrafi İşaret Denetlemesi tamamlanmaktadır"

Ürünlerde kullanılacak olan QR kod yazılımının da Kayseri'de gerçekleştirildiğinin kaydeden Hiçyılmaz, "Bu sistem dahilinde uygulanmakta olan QR kod sisteminin yazılımı Kayseri'de gerçekleştirilmiştir. Erciyes Teknopark bünyesinde yer alan bir bilişim firmamız bu kodlama sistemi yazılımını oluşturmuş ve QR kod baskı işleri yapılmıştır. Bu çalışmaya ilişkin İzmir, Kars ve Edremit gibi merkezlere bu örnek yazılım hakkında bilgi gönderilmiş ve sistemin işleyişi anlatılmıştır. Odamız tarafından yürütülen bu uygulama, İlgili meslek komitelerinde ve Kayseri Ticaret Borsası'nda Coğrafi İşaret Denetleme Sistemi'ne dahil olmak isteyen firmalara da bilgilendirme toplantıları ile aktarılmıştır. Coğrafi İşaret Denetleme Sistemi kapsamında, pastırma ve Sucuk başlıklarında ayrı ayrı QR kod kullanım hakkına sahip olan; Şahin, Müslümoğlu ve Karamavuşlar firmaları pastırma ve sucuk başlıklarında, Evman, Çemen's Gurme ve Elmacıoğlu İskender firmaları ise mantı başlığında yer almaktadır. Reha firması ile de pastırma ve sucuk başlıklarına ilişkin olarak başvuru alınmış, denetim süreci devam etmektedir. Bu sisteme dahil olan firmalarımıza teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından firmalar ile KTO arasında protokoller imzalandı. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Recep Tayyip Erdoğan Mahmut Hiçyılmaz Türkiye Kayseri Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title