Haberler

    Kripto Para ile Zekat Verilebilir Mi?

    LONDRA'da, eski bir sinangogken 1977 yılında satın alınarak camiye dönüştürülen, sırasıyla Şeyh Nazım, Shacklewell, Ramazan-ı Şerif Camisi ve en sonunda da Ramazan Mescidi adı verilen bu ibadethane, daha öncesinde kapılarını yogacılara açmış, ardında da Altın Yumurta Sevgi Festivali'ne ev...

    LONDRA'da, eski bir sinangogken 1977 yılında satın alınarak camiye dönüştürülen, sırasıyla Şeyh Nazım, Shacklewell, Ramazan-ı Şerif Camisi ve en sonunda da Ramazan Mescidi adı verilen bu ibadethane, daha öncesinde kapılarını yogacılara açmış, ardında da Altın Yumurta Sevgi Festivali'ne ev sahipliği yapmıştı.

    Kripto para kabul edilmesiyle ilgili 21 Mayıs pazartesi günü, "İslami yardım kuruluşları neden bu Ramazan'da kripto paradan yararlanmalı?" konulu bir toplantı düzenleyecek olan Cami Yönetim Kurulu, toplantıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

    "Bazıları kripto paranın geçici bir heves olduğunu düşünse de, yerel ve uluslararası kullanımındaki artış bunun tam aksini iddia ediyor. Dr. Garrick Hileman ve Michel Rauchs tarafından Mart 2017'de yapılan bir Cambridge araştırması, aktif Bitcoin kullanıcılarının sayısının 2.9 ile 5.8 milyon arasında olduğunu gösterdi. O zamandan beri kullanıcı sayısı yüksek hızla arttı. 9 Aralık 2017 tarihli bir CNN raporuna göre, küresel piyasanın en büyük Bitcoin aracısı ve wallet (cüzdan) platformu, 13 milyondan fazla aktif kullanıcıya hizmet veriyor. Japonya'dan Bitflyer ve Güney Kore'den Bithumb gibi, büyük bölgesel Bitcoin dönüştürücüleri de neredeyse birer milyon kullanıcıya sahip. Kullanılan başka birçok kripto para birimi de hesaba katılırsa, toplam sayıya milyonlar eklenebilir.

    Erkin Güney

    NEDENLERİNİ AÇIKLAYACAKLAR

    "Fiziksel varlığının olmaması ve yükselen değeri sebebiyle, kripto paranın İslami hukukla bağdaşıp bağdaşmadığı konusunda büyük bir tartışma var. İki tarafın iddia ve kanıtlarını da inceledikten sonra Masjid Ramadan, zekat ve sadaka bağışları için Bitcoin ve Ethereum kullanmaya karar verdi. 21 Mayıs Pazartesi günü, cami yöneticisi Erkin Güney, camide İslami danışmanlık veren Zayd al Khair ve blockchain firması Combo Innovation'ın kurucusu Gurmit Singh, bunun nedenlerini açıklayacak. Ramazan ve sonrasında bu tarz bağışlardan benzer şekilde yararlanmak isteyen diğer cami ve İslami yardım kuruluşlarına da yol gösterecekler. Katılımcılar toplantı sırasında soru sorma imkanına da sahip olacak."

    Pazartesi günü saat 11.00'de başlayacak toplantıda Mescid Ramazan yöneticisi Erkin Güney, danışman Zayd al Khair ve Combo Innovations'ın kurucusu Gurmit Singh konuşacak.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title