Haberler

Kreschmer: ''Olli Rehn'in Açıklaması Sürpriz Olmamalı''

AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hans Jorg Kreschmer, AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in, Türkiye'nin Rum kesimine limanlarını açmaması durumunda müzakerelerin askıya alınacağı yönündeki açıklaması ile ilgili olarak, ''Olli Rehn genişlemeden sorumlu komisyon üyesi. Bu açıklaması sürpriz olmamalı'' dedi.

AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hans Jorg Kreschmer, AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in, Türkiye'nin Rum kesimine limanlarını açmaması durumunda müzakerelerin askıya alınacağı yönündeki açıklaması ile ilgili olarak, ''Olli Rehn genişlemeden sorumlu komisyon üyesi. Bu açıklaması sürpriz olmamalı'' dedi.

Van, Hakkari, Şemdinli ve Yüksekova'daki incelemelerini tamamlayan Kreschmer, Van'dan ayrılmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ''Olli Rehn, Türkiye'nin Rum kesimine limanlarını açmaması durumunda müzakerelerin askıya alınacağını söyledi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorusu üzerine Kreschmer şunları kaydetti:

''Olli Rehn, benim patronum. Patronumun söylediklerine ekleyecek bir şey yok. Çünkü Olli Rehn genişlemeden sorumlu komisyon üyesi. Bu açıklaması sürpriz olmamalı. Zaten AB'nin Eylül 2005'teki toplantısında bu konu gündeme gelmişti. Türkiye Ankara anlaşmasının ek protokolünü uygulamadığı takdirde bunun müzakereler üzerinde bir etki yaratabileceği belirtilmişti. Şu an için bu durum bir olasılık. Olli Rehn de (olabilir) diyor.''

Türk hükümetinin bu konunun bilincinde olduğunu ifade eden Kreschmer, komisyonun yıl sonunda ek protokolün onaylanması ve uygulanması konusunda rapor sunacağını, ondan sonra üye devletlerin rapora göre karar vereceğini dile getirdi.

Kreschmer, yıl sonuna kadar bu sorunun çözülebileceğini anlatarak, ''Dünyada çözümü olmayan sorun yoktur. Yıl sonuna kadar da bir takım sıkıntılar olabilir. Ancak bu yolun sonu anlamına gelmiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu konuda net bir açıklama yaptı. Ortaklık komisyonu toplantısında AB de kendi pozisyonunu açıkladı. Bu bir başlangıç noktası teşkil etmeli'' diye konuştu.

Ek protokolün imzalanmasının Türkiye ile müzakerelerin önünün açılması için bir ön koşul olduğunu hatırlatan Kreschmer, ''Biz 3 Ekim tarihinde müzakereleri başlattık. Belki o sebepten dolayı şu an ısrar ediyoruz. Ve şimdi karşı taraftan aynı şeyi bekliyoruz. Protokolün sadece imzalanması yetmiyor. Uygulanması da gerekiyor'' dedi.

Bölgeye Şemdinli konusu için gelmediklerini ancak görüşülen konular arasında Şemdinli olayının yer aldığını ifade eden Kreschmer, Şemdinli olayının önemli olduğunu, bunun bir takım konuları da (yargının bağımsızlığı, sivil-asker ilişkileri) beraberinde getirdiğini kaydetti.

''Herkesin Kürt meselesi olarak adlandırdığı sorun, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde çözülmeli'' diyen Kreschmer, bunun Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde gündemde bulunan diğer konularla bağlantılı olduğunu, dolayısıyla bu konuda ilerleme kaydedilmeden diğer sorunlara küresel bir çözüm bulunamayacağını savundu.

''Bir gazetecinin DTP'li belediye başkanlarıyla hangi konular üzerinde konuştunuz'' sorusu üzerine Kreschmer, bireysel görüşmeler konusunda bilgi veremeyeceğini, başka toplantılarda olduğu gibi Kürt sorununun burada da konuşulduğunu, buradaki Kürt halkının sorunlarının aktarıldığını belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title