Haberler

" Kredi İçin Kredi Kartı Değil Tüketici Kredisi Kullanın"

Kredi Kartlarına Uygulanacak Azami Faiz Oranını 2 Temmuz'dan Başlayarak Yüzde 5.72 Olarak Belirleyen Merkez Bankası, Kart Faizlerinin Yüksekliğinin Bankaların Üstlendiği Ek Likitide Riskinden Kaynaklandığını Bildirdi Ve Tüketicileri Kısa Vadeli Kredi Gereksinimleri İçin Kredi Kartı Değil Tüketici Kredisi Kullanmaya Çağırdı.

Kredi kartlarına uygulanacak azami faiz oranını 2 Temmuz'dan başlayarak yüzde 5.72 olarak belirleyen Merkez Bankası, kart faizlerinin yüksekliğinin bankaların üstlendiği ek likitide riskinden kaynaklandığını bildirdi ve tüketicileri kısa vadeli kredi gereksinimleri için kredi kartı değil tüketici kredisi kullanmaya çağırdı.

Merkez Bankası kredi kartlarına uygulanacak en yüksekf aiz oranını belirleyen tebliğle ilgili olarak yaptığı açıklamada, açıklanan azami faiz oranlarının 2 Temmuz 2006- 2 Ekim 2006 tarihleri arasında geçerli olacağı belirtildi. 2 Ekim 2006 tarihinden sonraki gelecek üç aylık dönem için geçerli olacak azami faiz oranlarının da bu tarihten önce kamuoyuna duyurulacağı bildirildi.

Kredi kartının, genel olarak kart sahibine üye işyerlerinde nakit para verilmeksizin mal veya hizmet satın alma imkanı sağlayan bir ödeme aracı olduğu, ayrıca, kredi kartı kullanıcılarının nakit çekmesi veya yapmış olduğu alışveriş bedellerinin ödenmesini belirli bir süre için ertelemek istemesi halinde, ilgili harcama tutarlarının krediye dönüştüğü ve kredi kartının bir kredi kullanım aracı haline geldiğine dikkat çekildi.

Kredi kartı çıkaran kuruluşların, POS (Point of Sale) makineleri edinme, ulusal ve uluslararası ödeme sistemlerine üyelik gibi maliyetler üstlendiği ve öngörülemeyen nakit çekilişleri nedeniyle ek likidite riski taşıdıklarına dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:

"Dolayısıyla bankalar, teminatın zayıf olması nedeniyle yüksek kredi riski, öngörülemeyen likidite çıkışları nedeniyle de likidite riski taşıyan kredi kartı faiz oranlarını bireysel kredi faizlerine göre daha yüksek belirlemektedir. Diğer ülke uygulamalarına bakıldığında da, kredi kartı işlemlerinde uygulanan faiz oranlarının tüketici kredilerine uygulanan faiz oranlarına göre daha yüksek belirlendiği görülmektedir. Bu nedenle, kısa vadeli kredi gereksinimi olan kredi kartı sahiplerinin bu gereksinimlerini kredi kartları yerine tüketici kredileri yoluyla karşılamaları menfaatlerine olacaktır."

FAİZİ DÜŞÜK BANKALARI SEÇİN

Merkez Bankası kredi kartı kullanıcılarının, kendi internet sitesinde yayınladığı, bankaların kredi kartı işlemlerinde uyguladıkları en yüksek akdi ve gecikme faiz oranlarına ilişkin bilgileri kontrol ederek, daha düşük faiz uygulayan bankaları seçme olanağı bulunduğunu hatırlattı. Kredi kartı kullanıcılarının düşük faiz öneren bankaların kredi kartlarına yönelmelerinin bankacılık sektöründe rekabeti artırması ve böylece kredi kartı faizlerinde düşüş sağlamasının beklendiği bildirilrdi.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title