Haberler

Kraliçe Beatrix Cumhurbaşkanı Sezer'in Davetlisi Olarak Türkiye'ye Gidecek

Lahey Büyükelçisi Selahattin Alpar, Kraliçe Beatrix'in Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Davetlisi Olarak Türkiye'ye Gitmesinin İki Ülke İlişkilerini Olumlu Yönde Etkileyeceğini Söyledi.

Lahey Büyükelçisi Selahattin Alpar, Kraliçe Beatrix'in Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in davetlisi olarak Türkiye'ye gitmesinin iki ülke ilişkilerini olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.

Geçen ay Lahey Büyükelçiliği'ne atanan ve geçtiğimiz günlerde kraliçe Beatrix'e güven mektubunu sunarak resmen görevine başlayan Selahattin Alpar, Hollanda'daki Türk basın mensuplarıyla tanışma toplantısı düzenledi. Büyükelçi Alpar, önümüzdeki hafta Hollanda kraliyet ailesinin Türkiye'ye gerçekleştireceği resmi ziyaretle ilgili bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in davetlisi olarak Kraliçe Beatrix'in Türkiye'ye gerçekleştireceği resmi ziyareti Hollanda'yla ilişkiler açısından çok önemsediklerini ve Türkiye'nin AB sürecine de bu ziyaretin katkı sağlayacağına inandıklarını anlatan Alpar, "Bu resmi ziyaretle Hollanda ile olan tarihi, iyi ve yakın ilişkiler bir daha teyit edilip güçlendirilecektir" dedi.

Büyükelçi Alpar, Hollanda'da görev yapacağı süre içerisinde özellikle akademik, siyasi çevreler, kurum ve kuruluşlarla görüşmelere önem vereceğini belirtti. Selahattin Alpar, konuşmasında, Türkiye - Hollanda arasında ikili ilişkilerin pekiştirilmesi ve geliştirilmesi noktasında da elinden gelen gayreti göstereceğini belirterek "Özellikle Hollanda toplumu nezdinde Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda gereken gayret ve çabayı göstereceğim" diye konuştu.

Büyükelçi Alpar, bu ziyarete Hollanda'nın da çok önem verdiğini belirterek, geziye veliaht prens Willem Alexander ve eşi Prenses Maxima'nın yanı sıra siyaset ve iş dünyasından kalabalık bir heyetin de eşlik edeceğini ifade etti. Alpar, iki ülkenin dışişleri bakanlarının da görüşmelere katılmalarının beklendiğini söyledi.

Kraliyet ailesinin Türkiye ziyareti sonrasında Hollanda'da bulunan 12 eyaletin valisiyle ve belediye başkanlarıyla görüşmeler yapmayı planladığını anlatan Alpar, ilk olarak Amsterdam belediye başkanını ziyaret edebileceğini söyledi. Hollanda'ya geldiği günden bu yana Türkiye'nin tanıtımına yönelik etkinlik gerçekleştirdiklerini belirten Alpar, burada demokrasi çerçevesinde örgütlenmiş bir Türk toplumu bulmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 7 Mart 2007 tarihinde ülke genelinde yapılacak "Eyalet" seçimlerinde aday olan Türk kökenli adaylara da başarı dileyen Büyükelçi Alpar, sonuçların Hollanda toplumuna yarar getirmesi temennisinde bulundu.

Kraliçesi Beatrix'in, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından askeri törenle karşılanmasının ardından Anıtkabir'e çelenk koymasıyla resmi ziyaret başlayacak. Kraliçe Beatrix, meclis başkanı ve başbakanla da bir görüşme gerçekleştirecek. Sezer, Kraliçe Beatrix onuruna akşam bir yemek verecek ve ikili yemekte birer konuşma yapacak. Kraliçe beraberindeki heyetle ziyaretin ikinci gününde Hollanda'ya en çok göç veren kentler arasında yer alan Kayseri'ye geçecek. Kayserili sanayiciler ve Hollanda'da çalışmış emekli gurbetçilerle görüşecek olan Hollanda Kraliçesi Beatrix, Beştepeler Parkı'ndaki Kayseri Evi'ni ziyaret edecek. Veliaht Prens Willem Alexander ve eşi prenses Maxima da Ankara'da "kültürler arası diyalog ve basının rolü" konulu bir gençlik konferansına katılacak. Ziyaretin son gününde heyet, İstanbul'a geçerek tarihi ve kültürel yerleri ziyaret edecek.

(MAT-CY-CY-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title