Haberler

Trump 100 Milyar Dolarlık Anlaşmayla Gittiği Arabistan'da Kral Tarafından Karşılandı

Güncelleme:

İlk yurt dışı ziyaretini Suudi Arabistan'a yapan Trump'ı Kral Selman havalimanında karşıladı. ABD Başkanı'nın çantasında 100 milyar dolarlık bir silah antlaşması ve 'Arap NATO'su' planı var.

ABD Başkanı Donald Trump, ilk yurt dışı turuna başladı. Trump'ın ilk durağı petrol devi Suudi Arabistan. Bugün ve yarın Riyad'da temaslarda bulunacak Trump burada ayrıca çeşitli Arap ülkeleri temsilcilerine hitaben de bir konuşma yapacak.

ÇANTASINDA 100 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA VE ARAP NATOSU VAR

Trump Türkiye saati ile 10.10 sularında Riyad'a indi. Trump'ı Kral Selman bin Abdülaziz el-Suud havalimanında kırmızı halıyla karşıladı. Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz "Sizi görmekten mutluluk duydum." dedi. ABD Başkanı çantasında Riyad'a 100 milyar dolarlık bir silah ve askeri mühimmat antlaşması ile gidiyor. Trump'ın çantasında aynı zamanda 'Arap NATO'su' planı var. Körfez ülkeleri arasında kurulması planlanan birliğin amacı, terörle mücadele ve İran'ın bölgede genişleyen etkisini dengelemek. Bu planın önemli bir parçasını ise Washington ve Riyad arasında yapılan büyük silah satışı anlaşması oluşturuyor.


10 YILDA 350 MİLYAR DOLAR

New York Times gazetesi, 10 yıllık bir anlaşma kapsamında ABD'nin Suudi Arabistan'a 100 milyar dolar tutarında silah satışı yapacağını belirtti. İngiliz Independent gazetesi ise ilk etapta 128 milyar dolar olması beklenen meblağın, 10 yıllık süre zarfında 350 milyar doları bulabileceğini öne sürdü.

BEYAZ SARAY EKİBİNİN TAMAMI EŞLİK ETTİ

Trump'ın ilk yurt dışı turuna neredeyse Beyaz Saray ekibinin tamamı eşlik ediyor. First lady Melania Trump ile kızı Ivanka Trump da Başkan'ın yanında olacak. Ivanka Trump, kadın hakları sorunları ve ekonomik konularla ilgili yuvarlak masa toplantılarına katılacak.

HAHAMDAN ÖZEL İZİN ALINDI

Politico sitesine yer alan haberde, bir Beyaz Saray yetkilisine göre Ivanka Trump ve Yahudi kocası, Trump'la birlikte uçmak için hahamdan özel izin aldı. Yahudilikte hayati bir durum söz konusu olmadığı sürece Şabat günü (cuma güneşin batışıyla başlar) uçmak yasak. Trump, Suudi Arabistan ziyaretinden sonra İsrail, Vatikan ve NATO zirvesi için Brüksel'e geçecek.

ÜÇ AYRI ZİRVEYE KATILACAK

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, Suudi Arabistan turunda Trump'ın üç zirveye katılmasının beklendiğini yazdı. İlki ABD Başkanı ile Suudi Kralı Selman arasında olacak. Daha sonra Trump, Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan Körfez ülkelerinin liderleriyle bir araya gelecek. Sonrasında da 55 Müslüman ülkeden devlet ve hükümet başkanları ile temsilcilere hitap edecek. Davetli ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor.


DAMADINI ORTADOĞU'DA 'GÖLGE DİPLOMAT' OLARAK KULLANIYOR

ABD Başkanı Trump, damadı Kushner'ı Ortadoğu'da 'gölge diplomat' olarak kullandığı biliniyor. Washington Post'a konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, Obama döneminde hayalkırıklığına uğrayan Suudilerin, Trump'la birlikte iş yapmak için 'çok istekli' olduğunu söyledi. Söz konusu görüşmelerde, güvenliğin yanısıra ekonomik işbirliği ve yatırım konularının da geniş yer tuttuğu belirtildi.

İTTİFAKIN PARASINI ARAPLAR ÖDEYECEK

Arap NATO'su planının başında ise ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın bulunduğu kaydedildi. Tillerson'ın, Sünni ülkelerden kurulacak bir ittifakın iskeletini kurmak ve temel prensiplerini belirlemek üzere yoğun çalışma yürüttüğü ifade edildi. Washington Post'a konuşan ABD'li yetkililer, Arap NATO'sunun Başkan Trump tarafından öne sürülen 'Önce Amerika' ilkesine uygun olacağını belirtti. Buna göre Ortadoğu'daki Amerikan liderliği güçlendirilecek, mali yük müttefiklere kaydırılacak ve silah satışları sayesinde ABD'de istihdam yaratılması sağlanacak.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Suudi Arabistan Donald Trump Beyaz Saray Türkiye Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title