Haberler

KPDS'de Toefl Sistemi Geliyor

ÖSYM, KPDS'nin, Toefl Gibi Yapılması Amacıyla Hazırladığı Projenin Onayı İçin Maliye Bakanlığına Başvurdu.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), genellikle yabancı dil tazminatından yararlanmak isteyen kamu personeli ile yurt dışında görevlendirilecek memurların ve diğer görevlilerin katıldığı Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'nın (KPDS), TOEFL gibi yapılması amacıyla hazırladığı projenin onayı için Maliye Bakanlığına başvurdu.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, dil sınavını, bütün dünyada uygulanan ve uluslararası geçerliliği bulunan "TOEFL" düzeninde gerçekleştirmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Bu amaçla hazırladıkları projeyi, bütçe boyutu da bulunduğu için Maliye Bakanlığına sunduklarını bildiren Yarımağan, 15-20 milyon TL'ye malolacak projeyi kendi kaynaklarından karşılayacaklarını belirterek "Birkaç yıl sürecek bir harcama olacağı için yatırım projesi açılması gerekiyor. Kural böyle olduğu için Maliye Bakanlığının onayından geçmesi lazım" dedi.

Proje kapsamında yabancılardan "dil bilim" hizmeti alınacağını anlatan Yarımağan, "Soruların hazırlanması, soru bankasının oluşturulması, soru türleri, sınıflandırma gibi konularda İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinde yabancı kuruluşlardan hizmet alacağız. Ayrıca donanım var, makine teçhizat, bilgisayar ihtiyacı var. Onların maliyetleri de çıkarılıyor" diye konuştu.

-TOEFL SİSTEMİ 3 YIL SONRA-

Projenin 3 yıl süreli olduğunu belirten Yarımağan, onaylanması halinde 3 yıl içinde çalışmaların tamamlanacağını ve uygulamaya geçileceğini bildirdi.

Yarımağan, proje kapsamında Ankara, İstanbul ve İzmir'de aynı anda bin kişiye sınav yapılabilecek kapasitede binalar hazırlanacağı, bu durumda adayların da bu şehirlerdeki bu binalarda sınava katılacakları bilgisini aktardı.

Sınavın, talebe göre haftada bir veya birkaç kez yapılabileceğini anlatan Yarımağan, adayların belirli günlerde yapılacak sınavlara, TOEFL'da olduğu gibi istedikleri zaman ve ücret karşılığında girebileceklerine işaret etti.

-KONUŞMA VE YAZMA BECERİSİ-

Yarımağan'ın verdiği bilgiye göre, proje uygulamaya girdiğinde, halen "gramer" ve "okuduğunu anlama" sorularının bulunduğu KPDS'de, adayların "konuşma ve yazma becerileri" de ölçülecek.

Sınav bilgisayarla gerçekleştirilecek ve adaylar kulaklıktan sesli olarak yöneltilen soruları da yanıtlayacak. Bazı sorulara konuşarak yanıt verecek adaylardan, belli konularda metin yazmaları da istenecek.

TOEFL (Test of English as a Foreign Language), ana dili İngilizce olmayanların İngilizce düzeyini ölçmek amacıyla merkezi ABD'de bulunan Educational Testing Service tarafından dünyanın birçok ülkesinde düzenleniyor.

Uluslararası geçerliliği bulunan TOEFL sınavının sonuçları, İngilizce eğitim veren kolej ve üniversitelerde, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına giriş için kriter olarak kabul ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title