Haberler

Koza İpek Holding'e Yönelik Kayyum Kararı

İpek ailesinin avukatının, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) destek sağladığı iddiaları soruşturulan Koza İpek Holding ve bağlı şirketlere tedbiren uygulanan "yönetim kayyum" kararının kaldırılması talebi reddedildi.

İpek ailesinin avukatının, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) destek sağladığı iddiaları soruşturulan Koza İpek Holding ve bağlı şirketlere tedbiren uygulanan "yönetim kayyum" kararının kaldırılması talebi reddedildi.

Cafer Tekin, Melek, Nevin ve Ebru İpek ile Pelin Zenginer'in avukatı Efsun Ünal, holdingin yönetimine kayyum atanması, uygulamanın devamı yönünde karar verilmesi halindeyse kayyum ücretlerinin yeniden belirlenmesi talebiyle başvuruda bulundu.

Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği, kayyum kararının kaldırılması talebini, "soruşturmanın halen devam etmesi, delillerin yeterince toplanmamış olması ve terörün finansmanını önlenmesi" gerekçesiyle reddetti.

İpek ailesinin kayyum ücretlerinin düşürülmesi talebinin de reddine karar verildi. Buna ilişkin kararda, hakimliğin daha önce bu konuda bilirkişi raporu aldığı ve buna göre ücretlerin, bilirkişi raporunda belirtilenin çok altında takdir edildiği bildirildi.

Kayyumlarda değişiklik

Holding avukatının, ortaklara kar payı dağıtılmaması yönündeki tedbir talebine yönelik başvuru da Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliğince karara bağlandı.

Avukat, başvurusunda, Koza Altın Holding AŞ ortaklarına kar payı dağıtılıp dağıtılmayacağının değerlendirilmesini istedi.

Buna yönelik kararda, "yapılacak yargılama neticesinde suçla bağlantısı olan kişilerin hisselerine devlet tarafından el konulacağı dikkate alınarak, ortaklara kar payı dağıtılmasının, kayyum kararı tedbir niteliğinde olduğundan, mümkün olmadığına" hükmetti.

Ancak kararda, "suçla bağlantısı olmayan üçüncü kişilere kar payı dağıtılmasına engel bulunmadığı" belirtilerek, "bu konuda talepte bulunulduğunda, sermaye eklenme ve dağıtımı konusunda karar verilebileceği" kaydedildi.

Öte yandan, Kayyum Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akçil ile üyeler Arif Yalçın ve Hayrullah Dağıstan'ın, kayyum heyetinin yapısının değiştirilmesi yönündeki talepleri de hakimlikçe kabul edildi.

Hakimlik, "kayyum heyeti arasında daha uyumlu çalışmanın sağlanabilmesi ve bu sayede soruşturmanın daha sağlıklı yürütülebilmesi amacıyla daha uyumlu çalışacağı düşünülen yeni kayyumların eklenerek, heyetin yapısının değiştirilmesine" karar verdi.

Karar uyarınca kayyumlardan Hikmet Keleş'in tüm şirketler, Hamza Yanık'ın ise ATP Koza Turizm Seyahat ve Ticaret AŞ dışındaki şirketler yönünden kayyumluk görevleri sonlandırıldı.

Bu kişilerden boşalan kayyumluklara ise avukatlar Süleyman Ünlü ve Bülent Yağmur görevlendirildi.

Soruşturma

Koza İpek Holding'in FETÖ'ye destek sağladığı yönündeki iddiaları soruşturan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebiyle Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği, 26 Ekim 2015'te, holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atamıştı.

Başsavcılıktan soruşturmaya ilişkin daha önce yapılan yazılı açıklamada, "İlgili holding ve bağlı şirketlerin bilgisayarlarında yüzlerce sayfa himmet tablolarının yer aldığı, şirket binalarında 'himmet' adı altında toplanan altınların bulunduğu, toplanan himmetlerin altın üretiminden kazanılmış gibi gösterilerek paravan şirketler aracılığıyla aklandığı ve holdinge ait vakıflara aktarıldığı, bu şekilde tüm şüphelilerin fikir ve eylem birliği içinde FETÖ'ye finansal kaynak sağladıkları yönünde bilgi ve belgelerin bulunduğu saptanmıştır" ifadesine yer verilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

İpek Holding Koza Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title