Haberler

Köylülerden, Taşocağına Protesto

Tunceli merkeze bağlı Kocakoç Köyü Deşt Mezrası'nda Özel İdare tarafından özel bir şirkete 49 yıllığına kiralanan arazide taş ocağı açılacağını öğrenen köylüler, basın açıklaması yaparak durumu protesto etti.

Tunceli merkeze yaklaşık 15 kilometre mesafede bulunan Kocakoç Köyü Deşt Mezrası'nda taş ocağı açılacağını duyan yaşlı-genç yaklaşık 100 köylü, bu durumu protesto etmek için basın açıklaması yaptı. Hayvancılık yaparak geçimlerini sağladıklarını anlatan köylüler, taş ocağının hem kendilerin, hem de hayvanlarının yaşam hakkını ellerinden alacağını savundu.

Köylüler adına konuşan Abdullah Güler, taş ocağının köy ve çevreyi tahrip edeceğini öne sürerek şöyle dedi:

"Yıllardır akarsularımız ve derelerimiz üzerine kurulmak istenen baraj ve Hes'lere karşı mücadele yürütürken, ne yazık ki günü geldiğinde baraj ve HES karşıtı mücadelede Dersim halkının yanında yer alan kimi şahıslar, bugün doğamızı kendileri yok etmek istemektedir. Nasıl ki barajlar doğamızın yok edilmesine, topraklarımızın elimizden alınmasına, bölgemizi göçe ve insansızlaştırmasına sebebiyet verecekse, bugün burada yapılmak istenen Taşocağı ve kırma eleme tesisi de, çoğu orman arazisi olmak üzere binlerce hektar alanın tahrip edilmesine, çalışmanın yapılacağı alan ve çevresinde köylerin olumsuz etkilenmesine, bağ- bahçe ve tarım alanlarımızın ve arıcılık dahil olmak üzere hayvanlarımızın otlak alanları ve meraların yok olmasına sebep olacaktır."

'BÖLGE ARKEOLOJİK ALAN'

Dededen, babadan kendilerine kalan topraklardan asla gitmeyeceklerini belirten Güler, taş ocağının yapılacağı alanların tarihi öneme sahip olduğunu, çok eski medeniyetlere ait kalıntıların bulunduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Öte yandan taş ocağının yapılacağı alan arkeolojik bir alan olup bu bölge Sinan-Pah Kalesi olarak adlandırılan ve geniş bir araziyi kapsıyor. Taş ocağının faaliyet girmesiyle birlikte alanda henüz gün yüzüne çıkmamış arkeolojik bölgenin tahrip olacağı kuşku götürmez bir gerçektir. Bölgede çok eski medeniyetlere ait bir kale bulunuyor, buna rağmen buraya taş ocağı izni verilmesi hayret edici bir durumdur."

Basın açıklamasına katılan köylü kadınlar da, "Bu topraklarda doğduk, bu topraklarda ölürüz. Topraklarımızın açılacak taş ocağı ile yok olmasına izin vermeyiz gerekirse, ölürüz yine de taş ocağını açtırmayacağız" diye konuştu.

Basın açıklamasından sonra köylüler olaysız dağıldı. - Tunceli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

ABDULLAH GÜLER Tunceli Dersim HES Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title