Haberler

Köylü, Aradığı Şebekeyi "Kavak Ağacında" Buldu

Adıyaman'ın Sincik ilçesine bağlı Yarpuzlu köyü Hodri mezrasında tek GSM operatöründen sinyal alabilen vatandaşlar, kavak ağacının çevresinde iletişim kuruyor.

Ensar Özdemir - Adıyaman'ın Sincik ilçesine bağlı Yarpuzlu köyü Hodri mezrasında tek GSM operatöründen sadece bir noktadan sinyal alabilen vatandaşlar, yakınlarıyla "telefon kulübesi" olarak tabir ettikleri kavak ağacının çevresinde iletişim kuruyor.

Adıyaman'a 70, Sincik'e ise 15 kilometre uzaklıktaki Yarpuzlu köyüne bağlı Hodri mezraasında yaşayan vatandaşlar, cep telefonuyla iletişim kurmakta güçlük yaşıyor. Yaklaşık 20 haneli mezrada tek GSM operatöründen sadece bir noktadan sinyal alabilen köylüler, telefon konuşmalarını mezranın dışındaki bir kavak ağacının çevresinde yapabiliyor.

Tarlada çalıştıkları veya evde oturdukları sırada cep telefonlarını, sinyalin alındığı yerdeki kavak ağacına monte ettikleri karton ve plastik kutulara bırakan köylülere, gelen çağrıları yöredeki çocuklar bildiriyor.

Köy meydanına koşarak gelen bir çocuk, cebinden özenle katlanmış kağıdı çıkarıp "Ayşe teyze, Mehmet amca size birer çağrı var. Ali amca, Ramazan amcam aradı, hacca gidecekmiş, seninle konuşmak istiyor" diye bağırarak cevapsız çağrıları iletiyor. Bu, özellikle kentte yaşayanlara tuhaf gelse de Hodri mezrasında yaşayan vatandaşlar için sıradan bir durum.

-"Hiçbir zaman ev telefonu kullanamadık"-

Hodri mezrasında yaşayan vatandaşlar, haberleşmedeki bu sorunlarının çözülmesini talep ediyor. Mezra sakinlerinden Hikmet Bucak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyde yalnızca bir noktada tek GSM operatörünün zayıf da olsa sinyal verdiğini, yakınlarıyla görüşmek isteyenlerin bu noktaya geldiğini söyledi.

Sürekli ulaşılabilir olmak istedikleri için bir yöntem geliştirme ihtiyacı duyduklarını ifade eden Bucak, "Köylüler olarak hiçbir zaman ev telefonu kullanamadık. Pek çok defa müracaatta bulunmamıza rağmen evlerimize telefon hattı çekilmesini sağlayamadık. Cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla bu imkandan yararlanmak isteyen köylüler cep telefonu edinmeye başladı. Ancak bu kez de şebeke sorunu oldu. Köyde yalnızca bu kavak ağacının yanında sinyal alabildiğimizi fark edince bir süre burayı kullandık ve burayı bir nevi telefon kulübesi olarak kullanmaya başladık" diye konuştu.

Köyde bahçede çalışan vatandaşların sürekli telefonları kontrol etme şansı olmadığından bu işlere genellikle çocukların baktığını anlatan Bucak, "Buradan geçenler, genellikle de çocuklar telefonlara bakarak, gelen çağrıları, arayan ve aranan kişilerin isimlerini not ederek bize bildiriyor. Köylü işi bittikten sonra durumun aciliyetine göre buraya gelerek görüşmesini yapıyor" dedi.

-"Çocuklarımın sesini duyabilmek güzel"-

Gaffure Boğa (55) ise gurbette yaşayan çocuklarıyla konuşmayı çok istediğini, ancak sürekli şebeke bulunamadığı için görüşmesinin pek mümkün olmadığını söyledi.

Haberleşme sorunlarının çözülmesini isteyen Boğa, "Evimizde telefon hiç olmadı. Çocuklarım Malatya, Adıyaman ve İstanbul'da yaşıyor, görüşebilmemizin tek yolu telefon. Çocuklarım sesini duyabilmek çok güzel ancak her zaman mümkün olmuyor. Ben de çoğu zaman telefonumu kavak ağacına bırakıyorum. Çocuklar gelip bana telefon geldiğini söyleyince çok mutlu oluyorum" diye konuştu.

Yayıncı: Ahmet Ekici - ADIYAMAN

Kaynak: AA / Yerel

Adıyaman Sincik Bucak Kavak Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title