Haberler

    'Köy, çiftlik, doğal' yazısına güvenip organik etiketine şüpheyle bakıyorlar!

    Güncelleme:

    Organik Tarım Araştırma Enstitüsü (FiBL) ve Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu (IFOAM) 2019 verileriyle 340 sayfalık 'Organik Tarım Dünyası - İstatistikler ve Gelişen Trendler 2021' raporunu yayımladı. Rapora göre küresel organik tarım alanları son 1 yılda yüzde 1.6 artarak 72.3 milyon hektara çıktı. Küresel organik gıda pazarı da 2019'da yüzde 23 gibi rekor bir büyümeyle 129 milyar doları aştı.

    Bu devasa pazarda ülkeler bazındaysa ABD, 54.3 milyar dolarla lider durumda.

    Ardından 14.6 milyar dolarla Almanya ve 13.7 milyar dolarla Fransa geliyor. Avrupa Birliği'nin genelinde organik ürün pazarının büyüklüğüyse 50.3 milyar dolar düzeyinde.

    Peki Türkiye'de durum ne?

    Tarımla ilgili çalışan 20'nin üzerinde sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği'nin başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy, Türkiye'de organik tarımın 1983'ten beri sürekli artmasına ve ihracatın 800 milyon dolar civarına çıkmasına karşın henüz potansiyelinin çok altında olduğunun altını çizerek şunları söylüyor:

    DEĞERİNİ ANLAMADILAR

    "Kuru üzümle başlayan organik ürün ihracatımız 1990'a kadar kuru kayısı, fındık gibi geleneksel ürünlerle devam etti. Şu anda tekstilden işlenmiş ürünlere birçok kalemde ihracat yapılıyor. 2019'da AB'ye 210 bin ton organik sertifikalı ürün ihraç ettik.

    Organikte iç pazar büyüklüğü bu rakamın yüzde 15'i civarında. Ne yazık ki vatandaşımız henüz organik ürünün değerini anlayabilmiş değil. Bu nedenle iç pazardaki büyüme oldukça yavaş ilerliyor. Tarım alanlarımızın şu anda yüzde 2.5'inde organik tarım yapılıyor. Bu da gösteriyor ki bu alanda henüz gerekli potansiyelimizin çok altındayız. Özellikle AB'nin yeşil ekonomiye geçişte koyduğu hedef; üye ülkelerde organik tarım alanlarının yüzde 25'e çıkarılması konusu düşünüldüğünde bu oranın yetersizliği daha fazla dikkat çekiyor."

    Özellikle pandemi döneminde sağlıklı beslenmenin daha da öne çıktığına, başta ABD ve AB'de organik ürüne talebin büyük oranlarda arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Uygun Aksoy, Türkiye'de organik ürünlere şüpheyle yaklaşılmasını hayretle karşıladıklarını söylüyor.

    Tüketicinin yapması gereken şeyin aldığı ürünlerin etiketine bakmak olduğunun altını çizen Aksoy şöyle konuşuyor:

    "Ambalajlı ürünlerde organik logo ve sertifikayı veren tarafından kod konuyor. İsteyen tüketici bu kodla ürünü takip edebilir, üreticisine kadar ulaşabilir. Pazarlarda da üreticilerin sertifika kontrolü yapılıp, örnekler alınıp inceleniyor. Organik olmayan ürünün üzerine organik yazmak yasak ve Tarım Bakanlığı'nın bu konuda ciddi kontrolleri ve testleri var. Tüketici kesinlikle tereddüde düşmemeli.

    Organik tüketim hem ülkenin hem de tüketicinin yararına. Bu yolla ülkenin doğasının ve biyolojik çeşitliliğinin korunmasına büyük katkı sağlandığı gibi iklim değişikliğiyle de ciddi bir mücadele alanı. Bir kez daha altını çizmekte fayda var. Organik ürünlerde birçok aşamada çok ciddi kontroller var.

    Bu kontrollerde sadece ürüne değil toprağa ve etrafına da bakılıyor. Söz konusu bir hayvansal ürünse hayvanın refahına ve hatta beslendiği alandaki gübre miktarına kadar bakılıyor. Köy, doğal, çiftlik yazan ürünlere iyi deyip organiği sorgulamak gerçekten hayret verici bir durum."

    ÇOCUKLUK TATLARINI BULABİLECEĞİMİZ BAZI ORGANİK PAZARLAR

    Büyükyalı %100 Ekolojik Pazar

    Zeytinburnu Kennedy Caddesi'ndeki Büyükyalı sitesinin içinde cumartesi günleri kuruluyor. 10.00-18.00 arasında ziyaret edilebilir.

    İzmit %100 Ekolojik Pazar

    Cumartesi 10.00-18.00 arasında 41 Burda AVM bahçesinde kuruluyor.

    Bakırköy %100 Ekolojik Pazar

    Cuma günleri 9.00-17.00  arasında Airport Alışveriş Merkezi  açık otopark alanında kuruluyor.

    Bulvar 216 AVM %100 Ekolojik Pazar

    Ataşehir Bulvarı, Gelincik Sokak'ta cuma günleri kuruluyor. 10.00-19.00 arasında açık.

    Şişli %100 Ekolojik Pazar

    Cumhuriyet Mahallesi, Gökkuşağı Sokak'ta kuruluyor. Cumartesi 7.00-17.00 arasında açık.

    Kayseri Kocasinan %100 Ekolojik Pazar

    Erciyesevler Kapalı Semt Pazarı'nda kuruluyor. Pazar sabah 8.00'de başlayıp 17.00'ye kadar sürüyor.

    Kartal %100 Ekolojik Pazar

    Cuma günleri 8.00-17.00 arasında açık olan pazar Kordonboyu, Kartal Etkinlik Çadırı, Hükümet Caddesi adresinde kuruluyor.

    Kaynak: Hürriyet / Magazin

    Avrupa Birliği Türkiye Haberler

    Bakmadan Geçme

    İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title