Haberler

Kosova Kurumları Unmik'in Gitmesinden Yana

Kısa Bir Süre Önce Bağımsızlığını İlan Eden Kosova'da, 15 Haziran Tarihinde Anayasanın Yürürlüğe Girmesiyle Yeni Bir Dönem Başlıyor.

Kısa bir süre önce bağımsızlığını ilan eden Kosova'da, 15 Haziran tarihinde anayasanın yürürlüğe girmesiyle yeni bir dönem başlıyor.

Kosova'nın nihai statüsünü belirleyen Ahtisaari Planı uyarınca yürürlüğe girecek yeni anayasa ile 1999 yılından bu yana Birleşmiş Milletler Geçici İdaresi'nin (UNMİK) elinde olan yetkilerin tümü Kosova kurumlarına geçmesi gerekiyor.

Dolayısıyla 15 haziran tarihinde UNMİK'in yetkileri olmayan sembolik bir misyon olarak Kosova'da kalması, bunun yerine de kısa adı EULEX olan Avrupa Birliği (AB) misyonunun göreve başlaması öngörülmekteydi. Ancak BM Güvenlik Konseyi'nin UNMİK konusunda henüz bir karar almaması Kosova'da kafaları karıştırdı.

Başta hükümet olmak üzere, Kosova kurumları BM misyonu olarak bilinen UNMİK'in tüm teliflerini Kosova kurumlarına devretmesi ve görevinin sona ermesini, dolayısıyla Kosova'dan ayrılmasını arzu ediyor.

UNMİK'in 15 haziran tarihinden sonra da Kosova'yı yönetmesine hiç kimse başkent Priştine'de sıcak bakmıyor. Çok açık söylenmese de Kosova liderleri ve kurumları, yeni anayasanın yürürlüğe gireceği 15 Haziran'da UNMİK'in görevine son vermesini arzu etmekte.

Başbakan Hashim Thaçi'nin başkanlığında toplanan Kosova Bakanlar Kurulu da 15 Haziran'da tüm yetkilerin Kosova kurumlarına geçeceğini teyit etti. Bakanlar Kurulu daha yumuşak bir üslup kullanarak, BM Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı kararı yürürlükte olduğu sürece UNMİK'in yetkilerini devretmiş sembolik olarak Kosova'da kalmasını tercih ettiğini açıkladı.

Konuya açıklık getiren Kosova Başbakan Yardımcısı Hajredin Kuçi, 15 Haziran tarihinde Kosova'nın statüsünün tam olarak netlik kazanacağını ve Kosova kurumlarının tüm yetkiler ile donatılmış vaziyette devlet kurumları olarak görev yapacaklarını hatırlattı.

"Kosova kurumları belirtilen tarihte tüm yetkileri devralacak. Kosova Hükümeti ve tüm diğer kurumlar, uluslararası topluluğu ile işbirliğini eksiksiz devam ettirecek" şeklinde konuşan Başbakan Yardımcısı Kuçi, UNMİK ile EULEX misyonları arasında bazı tereddütlerin varolduğunu, ancak bu tereddütlerin yakın bir tarihte çözüleceğini umut ettiğini belirtti.

Her şeye rağmen Kosova kurumlarının tüm yetkileri devralacağının altını çizen Kuçi,"Biz yetkiler konusunda uluslararası topluluğu ile çatışma içinde değiliz. Biz tam bir işbirliği içindeyiz. Biz uluslararası camiayı temsil eden kurumlarla yetki rekabeti içinde değiliz. Bu durumda en iyi çözümlerin bulunacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Bu arada UNMİK sözcüsü Russell Geekie de, Kosova'nın idare edilmesini sağlayan BM Güvenlik Konseyi'nin 1244 kararının hala yürürlükte olduğunu hatırlattı.

Geekie yaptığı açıklamada, söz konusu kararının Kosova'nın yönetilmesini sağlayan ve bazı yetkilere sahip olan UNMİK'in sahadaki tüm gelişmeleri büyük bir dikkatle izlediğini ileri sürdü.

Yaptığı açıklamada Russell Geekie, "UNMİK'in yeni gelişmelere ayak uyduracağını ve somut olarak en uygun olanı ne ise onun yapılacağını" hatırlatarak, "Yeni anayasanın yürürlüğe gireceğinin bilincindeyiz. Nasıl bir tepki verileceğini bilemeyiz. Karargahtan talimatlar bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Kosovalılar ise UNMİK'in kesinlikle Kosova'yı terk etmesi gerektiğini savunuyor.

29 yaşındaki hukukçu Faton Morina, UNMİK'in Kosova'yı yönetmesi misyonuna son vermesi gerektiğini ancak Kosova'da bundan böyle de kalacağını düşündüğünü belirtti.

Emekli profesör Sokol Shala ise "UNMİK'in görevi Kosova'da sona ermiştir. Tüm yetkiler Kosova hükümetine ve meclisine geçmeli. Kosova artık kendini yönetmelidir" dedi.

(EK-NO-NO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title