Haberler

Kosova Endişeli

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde Kosova'nın Geleceği Konusunda Alınacak Karar Öncesinde Kosova'da Sessiz Bekleyiş Hakim.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde Kosova'nın geleceği konusunda alınacak karar öncesinde Kosova'da sessiz bekleyiş hakim.

Kosova'nın son derece kritik bir dönemece girdiği ve statünün belirlenmesi sürecinin kolay geçmeyeceği konusunda tüm Kosovalılar hemfikir. Kosova'ya uluslar arası gözetimde bağımsızlık tanınması sürecinin dikenli yollardan geçeceğini, uluslar arası başmüzakereci Martti Ahtisaari'nin Kosova statü önerisini gündeme alan BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan ilk raunt tartışmalar gösterse de bu tartışmalar Kosovalıları tatmin etmiyor.

Siyasiler BM Güvenlik Konseyi'nde Kosova konusunda yapılan tartışmaları yorumlamaktan kaçınırken, Kosova Meclisi de sessizliğini koruyor. Milletvekillerinin parlamentoya gitmekten kaçındıkları gözlemlenirken, Kosova Parlamentosu'nun boş salonlarına hareketlilik getiren bir tek Türk konuk Dışişleri eski Bakanı Mümtaz Soysal oldu. Kosova Meclisi'nde temaslarda bulunan Anayasa Uzmanı Mümtaz Soysal, konuya farklı bir bakış açısı getirdi.

BM Güvenlik Konseyi üyelerinin zaman isteyeceğini savunan Mümtaz Soysal, "Çünkü girişilen deneyim dünya bakımından çok ilginç. Çok topluluklu bir devlet kurulacak ve bu devletin gelecekte yapısı da bir hayli büyük sorunlarla dolu. Bu kapsamda önemli denge sorunları mevcut. BM Güvenlik Konseyi üyelerinin bir günde tam bir sonuca varabileceklerini düşünmüyorum" dedi.

Anayasa uzmanı Mümtaz Soysal, buradaki girişimin başarılı olmasının dünya barışı açısından önemli olduğunu belirterek "Çok değişik toplulukların bir arada yaşamalarını sağlayabilen bir anayasa dengesinin gerçekleşmesi gerekiyor" diye konuştu.

Kosovalılar da Güvenlik Konseyi'nde tartışmaların gereksiz uzamasından rahatsız oluyor. Bir yandan bağımsızlık isteyenler öte yandan azınlık haklarının sağlanmasını bekliyor. Kosova'yı bağımsızlığa taşıyacak faaliyetlerin devam ettiğini hatırlatan gazeteci Güner Şaban, "Şu an tek amacımız Kosova'nın bağımsız olması. Tüm diğer topluluklar gibi Türkler de bağımsızlığın bir parçası olmalı" diye konuştu.

"Ahtisaari'nin önerisi doğrultusunda Kosova'ya ne kadar çabuk çözüm bulunursa o kadar iyi olur" diyen emekli yönetmen Ömer Keçi de, "Kosovalı Türklere kazanılmış hakların verileceğini umut ediyorum" dedi. Ev hanımı Priştineli Cevahir Meşekran da, "Ahtisaari'den haklarımızı istiyoruz. Bize en temel hakların verilmesi gerekir. Buradayız, ölmüş değiliz. Yeterince varız. Herkese hak verileceği gibi Türklere de verilsin. Haklarımızı vermeyeceklerse bağımsızlık da olmasın" ifadelerini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi'ndeki Kosova tartışmalarının daha yapıcı olmasını arzuladıklarını belirten Kosovalı Türklerin tek partisi Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Mahir Yağcılar ise, Güvenlik Konseyi'nin Kosova statüsüyle ilgili Kosovalıların lehine doğru karar alacağına inandığını belirtti.

(EK-CY-CY-HO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title