Haberler

Kosova'da Göstericiler Unmik, Meclis ve Başkanlık Binalarını Çöplüğe Çevirdi

Kosova'daki Kendin Karar Ver Hareketi, Sırp Parlamento ve Yerel Seçimlerinin Kosova'da da Yapılmasını Protesto Etti.

Kosova'daki Kendin Karar Ver Hareketi, Sırp parlamento ve yerel seçimlerinin Kosova'da da yapılmasını protesto etti.

Birleşmiş Milletler Kosova Misyonu (UNMİK) ve hükümet karşıtı protestolarıyla bilinen Kendin Karar Ver Hareketi, Kosova'nın bağımsızlığının ilan edilmesinden sonra ilk kez sahneye çıktı. Sırp parlamentosu ve yerel seçimlerinin Kosova'da da yapılmasına karşı çıkan binlerce gösterici, Priştine'de UNMİK, Kosova Meclisi ile başbakanlık binalarını çöplüğe çevirdi. Önce Priştine caddelerinde, ellerinde Arnavut bayrakları ve UNMİK ile hükümet karşıtı pankartlarla yürüyüş yapan göstericiler, Sırp seçimlerinin Kosova'da yapılmasının engellenmesini istedi. UNMİK idaresi, Sırp seçimleri ve Ahtisaari paketine karşı sloganların haykırıldığı protesto yürüyüşünde, göstericilerin Kosova bayrağı yerine Arnavut bayrağını taşımaları ve "Bir ulus, bir bayrak" ile "Birleşmiş Arnavutluk" sloganlarını atmaları dikkat çekti. Protesto gösterisini örgütleyen Kendin Karar Ver Hareketi'nin lideri Albin Kurti, bağımsızlığın ilan edilmesinden sonra bugün ilk defa bir protesto gösterisi düzenlediklerini, ancak Kosova'nın tam bağımsızlığından söz edilemeyeceğini belirtti. Kosova'nın savunma bakanlığı ve ordusunun olmadığını, ekonomik zenginlikler ile ekonomik kalkınmanın Kosovalıların kontrolünde olmadığına dikkat çeken Kurti, diğer yandan BM idaresi UNMİK'in, Sırp seçimlerinin Kosova'da da yapılmasını engellemediğini söyledi. Sırp seçimlerinin Kosova'da da yapılmasına karşı çıktıklarını ifade eden Kurti, "Bu seçimlerin amacı Kosova'yı bölmektir. UNMİK, seçimleri engellemeliydi. Sırp liderlerinin Kosova'da seçim propagandası yapmasına izin vermemeliydi. Seçim belgelerine el koyması gereken UNMİK'in Kosova'da görev alacak Sırbistan Seçim Komisyonu üyelerini tutuklaması gerekmektedir. Kosova'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Priştine'nin ana caddelerinde yürüyüş yapan göstericiler daha sonra ilk olarak UNMİK binasının avlusuna çöp dolu poşetler attı, ardından lağım suyunu UNMİK binasının duvarlarına sıktı. UNMİK'in çöplük deposu olduğunu ileri sürerek çöpleri buraya döktüklerini belirten göstericiler, daha sonra aynı eylemi Kosova Meclisi ile başbakanlık binalarının avlularında da gerçekleştirdi. Söz konu binaların avluları çöple dolarken, binaların güvenliğini sağlayan az sayıda polisin olaya müdahale etmediği gözlendi.

Yaklaşık 2 saat süren gösteriler olaysız bitti.

(EK-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title