Haberler

Kosova'da Ahtisaari Planı Protesto Edildi

Kosova'nın Başkenti Priştine'de Düzenlenen Gösteride, BM Kosova Özel Temsilcisi Martti Ahtisaari'nin Kosova'ya Sınırlı Bağımsızlık Tanıyan Planı Protesto Edildi.

Kosova'nın başkenti Priştine'de düzenlenen gösteride, BM Kosova Özel Temsilcisi Martti Ahtisaari'nin Kosova'ya sınırlı bağımsızlık tanıyan planı protesto edildi. Şubat ayında iki kişinin hayatını kaybettiği protestoları düzenleyen Vetvendosye (kendin Karar Ver) adlı sivil toplum örgütü tarafından organize edilen protestolarda, kuruluşun 10 gündür açlık grevinde olan tutuklu lideri Albin Kurti'nin de derhal serbest bırakılması istendi.

Kosova polisinn özellikle devlet kurumları etrafında sıkı güvenlik önlemleri aldığı protestolar olaysız geçti. Gösteriye katılan binlerce kişi Ahtisaari karşıtı sloganlar atarak 'Albin Kurti serbest bırakılsın', 'Ahtisaari paketi geçerli değildir' ve 'UÇK' yazılı pankartlar taşıdı. Askerlerinin Arnavut karşıtı şarkısıyla gündeme gelen Yunanistan ve Sırbistan'a destek veren Rusya'nın da kınandığı gösteride protestocular

'kahrolsun Rusya', 'Kahrolsun Yunanistan', 'UNMIK Kosova'dan dışarı' ve 'Albin Kurti serbest bırakılsın' şeklinde slogan attı.

Vetvendosye yöneticilerinden Galuk Konyufça, kent merkezindeki meydanda toplanan göstericilere hitaben yaptığı konuşmada, Albin Kurti'nin derhal serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Ahtisaariplanı ile Kosova'nın bir 'Avrupa kolonisi' yapılmak istendiğini öne süren Konyufça, "Buna hiçbir zaman evet demeyeceğiz. Bugünkü protestolar bizim tarafımızdan son uyarıdır. Bir dahaki sefere tepkimizi şiddetli şekilde göstereceğiz" dedi.

Kosova Yazarlar Birliği'nin de destek mesajı gönderdiği gösteride Albin Kurti'nin gönderdiği mektup okundu. Mektupta, Kosova'nın Ahtisaari paketi ile bağımsızlığa ulaşamayacağı ileri sürülürken, "Bu paket Kosova'yı bağımsız değil, Avrupa'nın bir kolonisi yapmak istiyor. Bizler her şeye rağmen Kosova halkı adına buna karşı geleceğiz. Kosova'nın bağımsız ve kimsenin gözetimi altında olmamasını istiyoruz" denildi. Göstericiler mektubun okunmasını sık sık alkışlar ve sloganlarla kesti. Olaysız geçen protestolarda bazı göstericiler baygınlık geçirdi.

Vetveyndosye yöneticilerinden Galuk Konyufça, DHA'ya yaptığı açıklamada, "Gördüğünüz gibi bugün Albin Kurti'nin serbest bırakılmasın istedik ve Ahtisaari paketini protesto ettik. Kosova'nı ndiğer bölgelerinden protestolara katılmak isteyenler Kosova polisince Priştine'nin girişinde durduruldu. Albin Kurti ise dün ısrarımız üzerine İpek Cezaevi'nden başka bir cezaevine aktarıldı ve doktorların kendisine müdahale ettiğini öğrendik. Bu bir uyarı protestosu idi. En kısa zamanda birşeyler değişmediği halde tepkimizi şiddetli şekilde göstereceğiz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title